Русия

Как изглежда антикризисният план на Русия? Вижте какви пари в кои сектори налива Москва

Как изглежда антикризисният план на Русия? Вижте какви пари в кои сектори налива Москва

anti-crisis-plan-web-1

Правителството ще похарчи $6,4 млрд. или около 470 млрд. рубли, за да подкрепи икономиката.

Руското правителство прие антикризисен план, който трябва да укрепи икономиката на страната в трудния момент на икономически санкции, наложени от Запада, и на изкуствен срив на цените на петрола.

Документът съдържа 60 пункта по главните посоки на развитие на икономиката. Предвижда се през следващите три години бюджетните разходи да бъдат свити с 5 процента. Това е обаче няма да засегне отбраната, селското стопанство, социалната сфера и международните задължения на Русия. Планът бе обсъден от Думата и одобрен от президента. По настояване на Владимир Путин за правилното използване на специално отпусканите в помощ на определени отрасли финанси ще следи Сметната палата.

Тези огромни средства, за които е взето решение да се насочат за стабилизацията и развитието на икономиката, трябва да бъдат използвани най-рационално. Затова се налага Сметната палата строго да контролира ефективността на разходите. „Трябва да постигнем осезаем резултат, да повишим устойчивостта на конкретните производства, да стимулираме търсенето на отечествената продукция и в никакъв случай да не допуснем разхищаване на държавните ресурси и резерви”, заяви Путин. Той призова всички да действат изключително внимателно и да работят за промяна структурата на икономиката.

Държавната подкрепа ще бъде фокусирана върху няколко основни отрасъла: автомобилна индустрия, транспортно машиностроене, лека промишленост и строителство. Списъкът обаче е възможно да търпи промени, така че и други програми да се възползват от финансирането.

За постигане на структурни промени е предвидено значително вливане на средства в банковата система. Очаква се те да имат двоен ефект: първо да допринесат за стабилността на банките, а след това ще бъдат използвани за финансиране на най-важните проекти в реалния сектор. На всеки етап от този процес трябва да има сериозен контрол, предупреди президентът. И той, и председателят на Сметната палата Татяна Голикова отбелязаха, че това, което трябва особено внимателно да се проследи, е банките да не си позволят финансови спекулации с парите, които им се отпускат.

Сред стратегическите задачи на правителството Владимир Путин очерта осигуряването на високи темпове за растеж на икономиката и повишаването на производителността на труда. „Длъжни сме да преодолеем натиска на външните фактори за сметка на укрепването на икономическия и финансов суверенитет. Страната трябва самостоятелно да формира условията си за икономически растеж”, смята президентът.

Държавната подкрепа ще бъде фокусирана върху няколко основни отрасъла: автомобилна индустрия, транспортно машиностроене, лека промишленост и строителство, припомни Дворкович. Списъкът е възможно все пак да търпи промени, така че и други програми да се възползват от финансирането.

Източници: Руски дневник, Русия днес

 
loading...
0

More in Русия

Spokeswoman of the Russian Foreign Ministry Maria Zakharova gestures as she attends a news briefing in Moscow, Russia, October 6, 2015.  REUTERS/Maxim Shemetov

Москва: Директорът на ЦРУ откровено лъже, говорейки за наша намеса в американските избори!

януари 8, 2018
ПУТИН-РОЖДЕСТВО660_8763c08f2251995b7fb5293b0a899af6

Путин поздрави православните християни за Рождество Христово!

януари 7, 2018
газпромitem_53acac8069b210

“Файненшъл таймс”: Износът на руски газ за Европа постави рекорд през 2017 г.!

януари 4, 2018
LATAKIA, SYRIA. OCTOBER 4, 2015. Russia's Sukhoi Su-24 attack aircraft at the Hmeymim airbase. TASS,LATAKIA, SYRIA. OCTOBER 4, 2015. Russia's Sukhoi Su-24 attack aircraft at the Hmeymim airbase. TASS

. . 4  2015.    -24   "".  (Photo by TASSTASS via Getty Images)

Русия: Атаката срещу наша база в Сирия е фейк новина! Авиогрупата ни е в бойна готовност и изпълнява задачите си!

януари 4, 2018
most-620x350

Руски генерал отговори на новото предизвикателство: Ако Украйна атакува моста в Крим, до 10-12 часа нашата армия ще е пред Киев!

декември 30, 2017
putin_250

Путин заповяда на спецслужбите да ликвидират безмилостно на място терористите след смъртоносния взрив в Санкт Петербург!

декември 28, 2017