Русия

Как изглежда антикризисният план на Русия? Вижте какви пари в кои сектори налива Москва

Как изглежда антикризисният план на Русия? Вижте какви пари в кои сектори налива Москва

anti-crisis-plan-web-1

Правителството ще похарчи $6,4 млрд. или около 470 млрд. рубли, за да подкрепи икономиката.

Руското правителство прие антикризисен план, който трябва да укрепи икономиката на страната в трудния момент на икономически санкции, наложени от Запада, и на изкуствен срив на цените на петрола.

Документът съдържа 60 пункта по главните посоки на развитие на икономиката. Предвижда се през следващите три години бюджетните разходи да бъдат свити с 5 процента. Това е обаче няма да засегне отбраната, селското стопанство, социалната сфера и международните задължения на Русия. Планът бе обсъден от Думата и одобрен от президента. По настояване на Владимир Путин за правилното използване на специално отпусканите в помощ на определени отрасли финанси ще следи Сметната палата.

Тези огромни средства, за които е взето решение да се насочат за стабилизацията и развитието на икономиката, трябва да бъдат използвани най-рационално. Затова се налага Сметната палата строго да контролира ефективността на разходите. „Трябва да постигнем осезаем резултат, да повишим устойчивостта на конкретните производства, да стимулираме търсенето на отечествената продукция и в никакъв случай да не допуснем разхищаване на държавните ресурси и резерви”, заяви Путин. Той призова всички да действат изключително внимателно и да работят за промяна структурата на икономиката.

Държавната подкрепа ще бъде фокусирана върху няколко основни отрасъла: автомобилна индустрия, транспортно машиностроене, лека промишленост и строителство. Списъкът обаче е възможно да търпи промени, така че и други програми да се възползват от финансирането.

За постигане на структурни промени е предвидено значително вливане на средства в банковата система. Очаква се те да имат двоен ефект: първо да допринесат за стабилността на банките, а след това ще бъдат използвани за финансиране на най-важните проекти в реалния сектор. На всеки етап от този процес трябва да има сериозен контрол, предупреди президентът. И той, и председателят на Сметната палата Татяна Голикова отбелязаха, че това, което трябва особено внимателно да се проследи, е банките да не си позволят финансови спекулации с парите, които им се отпускат.

Сред стратегическите задачи на правителството Владимир Путин очерта осигуряването на високи темпове за растеж на икономиката и повишаването на производителността на труда. „Длъжни сме да преодолеем натиска на външните фактори за сметка на укрепването на икономическия и финансов суверенитет. Страната трябва самостоятелно да формира условията си за икономически растеж”, смята президентът.

Държавната подкрепа ще бъде фокусирана върху няколко основни отрасъла: автомобилна индустрия, транспортно машиностроене, лека промишленост и строителство, припомни Дворкович. Списъкът е възможно все пак да търпи промени, така че и други програми да се възползват от финансирането.

Източници: Руски дневник, Русия днес

 

loading...
0

More in Русия

си-путин7613665

Москва сменя доларите с евро и юани! Оборотът между Русия и Китай достигна рекордните $100 млрд.

януари 13, 2019
калибър59f4399215e9f938974238bc

Русия разработва нова, много по-мощна крилата ракета „Калибър-М“

януари 8, 2019
православните4917010

Путин поздрави православните християни за Рождество

януари 7, 2019
4912511

Руската църква: Патриарх Вартоломей се откъсна от световното православие

януари 5, 2019
118757_660_370

Увеличава се броят на жертвите в Магнитогорск, набира сила терористичната версия за взрива

януари 2, 2019
ЩИТphpdykk1l_800x

Русия въвежда щит срещу подводната диверсия

януари 2, 2019