Икономика

Безсрамие! Натовариха ни с нови 535 млн. евро заем за разплащане с американските ТЕЦ-ове!

Безсрамие! Натовариха ни с нови 535 млн. евро заем за разплащане с американските ТЕЦ-ове!

code Copy and paste this code on your site.
Петкова4784311
БЕХ е изтеглил заем в размер на 535 млн. евро от консорциум от три международни банки, за да може НЕК да се разплати с двете американски централи в комплекса „Марица-изток“. До броени часове парите ще постъпят в сметките на НЕК. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.
С тези пари държавната електрокомпания трябва да се разплати с двете американски ТЕЦ в комплекса „Марица-изток“, за да влязат в сила споразуменията за намаление на изкупните цени на тока от тях по дългосрочните и договори.
Параметрите по кредита са доста приемливи, според Петкова – без държавна гаранция и без обезпечение. В договора има и клауза, която забранява да се съобщават подробности, обаче уточни тя. Лихвите са под тези, които бяха по предишния чуждестранен кредит за БЕХ, стана ясно от думите й. Теменужка Петкова поясни, че сегашният заем отново е мостов, което значи, че в следващите 12 месеца БЕХ ще емитира облигации на международните финансови пазари.
„Това, че успяхме да получим още един кредит – това е кредит на доверието. Никоя банка няма да даде своя ресурс в система, която не работи добре. Банките, инвеститорите, повярваха в реформите, които правителството прави от една година в енергетиката“, изрецитира познати клишета енергийният министър.
Петкова поясни относно модела, по който ще се извърши либерализирането за битовите потребители, че бил сложен и включва в себе си няколко основни елемента. На първо място в модела трябва да се разработи компенсаторният механизъм, който ще покрива дефицитите в системата, които в голяма степен сега се покриват от НЕК. Търси се възможност за защитата на уязвимите потребители в България, на второ място. В следващите 2 до 3 седмици продължава работата със Световната банка по модела, след което се очаква да има повече яснота по него.
„След като бъдат ясни параметрите на модела ще пристъпим към извършване на законодателни промени. При всички случаи ще има промяна със статута на НЕК, ще се въведе дефиниция на понятието договор за разлика“, каза още Теменужка Петкова.
Да припомним, че преди дни НЕК поиска поскъпване на тока, като парите от новия заем ще са за сметка на потребителите.

loading...
0

More in Икономика

1551372808

Медведев предупреждава: Печалната съдба на “Южен поток” не бива да се повтаря!

март 3, 2019
84706-560x315-trim(12,0,608,447)

Зелена светлина за „Турски поток“ през България дни преди визитата на Медведев у нас

февруари 25, 2019
турски1527686280-sistemen-bufer-5

Спряха търгът за строежа на „Турски поток“ у нас, твърдят, че било временно

февруари 14, 2019
ds2

Брюксел казва „НЕ“ на България и за „Турски поток“

февруари 3, 2019
транс84191-560x315-trim(0,0,615,461)

„Булгартрансгаз“ реши да строи продължението на „Турски поток“ за 2.7 млрд. лв.

януари 31, 2019
big_1154

Фалстарт с „Турски поток“ през България

януари 21, 2019