Икономика

Безсрамие! Натовариха ни с нови 535 млн. евро заем за разплащане с американските ТЕЦ-ове!

Безсрамие! Натовариха ни с нови 535 млн. евро заем за разплащане с американските ТЕЦ-ове!

Петкова4784311
БЕХ е изтеглил заем в размер на 535 млн. евро от консорциум от три международни банки, за да може НЕК да се разплати с двете американски централи в комплекса “Марица-изток”. До броени часове парите ще постъпят в сметките на НЕК. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.
С тези пари държавната електрокомпания трябва да се разплати с двете американски ТЕЦ в комплекса “Марица-изток”, за да влязат в сила споразуменията за намаление на изкупните цени на тока от тях по дългосрочните и договори.
Параметрите по кредита са доста приемливи, според Петкова – без държавна гаранция и без обезпечение. В договора има и клауза, която забранява да се съобщават подробности, обаче уточни тя. Лихвите са под тези, които бяха по предишния чуждестранен кредит за БЕХ, стана ясно от думите й. Теменужка Петкова поясни, че сегашният заем отново е мостов, което значи, че в следващите 12 месеца БЕХ ще емитира облигации на международните финансови пазари.
„Това, че успяхме да получим още един кредит – това е кредит на доверието. Никоя банка няма да даде своя ресурс в система, която не работи добре. Банките, инвеститорите, повярваха в реформите, които правителството прави от една година в енергетиката”, изрецитира познати клишета енергийният министър.
Петкова поясни относно модела, по който ще се извърши либерализирането за битовите потребители, че бил сложен и включва в себе си няколко основни елемента. На първо място в модела трябва да се разработи компенсаторният механизъм, който ще покрива дефицитите в системата, които в голяма степен сега се покриват от НЕК. Търси се възможност за защитата на уязвимите потребители в България, на второ място. В следващите 2 до 3 седмици продължава работата със Световната банка по модела, след което се очаква да има повече яснота по него.
„След като бъдат ясни параметрите на модела ще пристъпим към извършване на законодателни промени. При всички случаи ще има промяна със статута на НЕК, ще се въведе дефиниция на понятието договор за разлика“, каза още Теменужка Петкова.
Да припомним, че преди дни НЕК поиска поскъпване на тока, като парите от новия заем ще са за сметка на потребителите.

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0

More in Икономика

делян-добрев

Най-после Добрев призна очевидното, за което всички предупреждаваха: „Инерком” няма да може да осигури финансиране на сделката с ЧЕЗ!

май 11, 2018
чез768x432

Скандалът продължава! Държавата се „отказа” от сделката с ЧЕЗ, без да е била в нея, Борисов бойкотира парламента!

април 3, 2018
1520237874-img-9912jpg

Ново 20! Фирмата на Гинка обяви, че е против държавата да влезе в сделката с ЧЕЗ!

март 12, 2018
big_10508

ЧЕЗ напускат България, защото мрежата започва да се руши поради амортизация и изчерпване на нейната годност!

март 10, 2018
ГИНА0000369398-article2

Официално: Гинка Върбакова си тръгна от Чехия! Има ли българската държава полезен ход и може ли да купи енергото на ЧЕЗ?

март 9, 2018
1520237874-img-9912jpg

Ето кой е следващият, у когото може да попадне енергото на ЧЕЗ, ако Гинка не успее да плати до 9 месеца по сделката…

март 8, 2018