Икономика

Безсрамие! Натовариха ни с нови 535 млн. евро заем за разплащане с американските ТЕЦ-ове!

Безсрамие! Натовариха ни с нови 535 млн. евро заем за разплащане с американските ТЕЦ-ове!

Петкова4784311
БЕХ е изтеглил заем в размер на 535 млн. евро от консорциум от три международни банки, за да може НЕК да се разплати с двете американски централи в комплекса “Марица-изток”. До броени часове парите ще постъпят в сметките на НЕК. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.
С тези пари държавната електрокомпания трябва да се разплати с двете американски ТЕЦ в комплекса “Марица-изток”, за да влязат в сила споразуменията за намаление на изкупните цени на тока от тях по дългосрочните и договори.
Параметрите по кредита са доста приемливи, според Петкова – без държавна гаранция и без обезпечение. В договора има и клауза, която забранява да се съобщават подробности, обаче уточни тя. Лихвите са под тези, които бяха по предишния чуждестранен кредит за БЕХ, стана ясно от думите й. Теменужка Петкова поясни, че сегашният заем отново е мостов, което значи, че в следващите 12 месеца БЕХ ще емитира облигации на международните финансови пазари.
„Това, че успяхме да получим още един кредит – това е кредит на доверието. Никоя банка няма да даде своя ресурс в система, която не работи добре. Банките, инвеститорите, повярваха в реформите, които правителството прави от една година в енергетиката”, изрецитира познати клишета енергийният министър.
Петкова поясни относно модела, по който ще се извърши либерализирането за битовите потребители, че бил сложен и включва в себе си няколко основни елемента. На първо място в модела трябва да се разработи компенсаторният механизъм, който ще покрива дефицитите в системата, които в голяма степен сега се покриват от НЕК. Търси се възможност за защитата на уязвимите потребители в България, на второ място. В следващите 2 до 3 седмици продължава работата със Световната банка по модела, след което се очаква да има повече яснота по него.
„След като бъдат ясни параметрите на модела ще пристъпим към извършване на законодателни промени. При всички случаи ще има промяна със статута на НЕК, ще се въведе дефиниция на понятието договор за разлика“, каза още Теменужка Петкова.
Да припомним, че преди дни НЕК поиска поскъпване на тока, като парите от новия заем ще са за сметка на потребителите.

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0

More in Икономика

boiko3

Тотален срив на чуждите инвестиции в България

август 28, 2018
сименсphpba6bck_800x

Скандал! Жп гигантът Сименс поиска БДЖ да спре търга за новите влакове, бил потресаваща далавера!

август 28, 2018
метро108455_660_370

И METRO се изнася от България, разпродава имотите си у нас и в Румъния

август 2, 2018
ТОЛ80278-560x315-trim(99,0,588,367)

Правителството необосновано увеличи със 180 млн. лв. разходите за тол системата

юли 25, 2018
КЗК768x432

Извънредно! КЗК забрани на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ

юли 19, 2018
davat-na-koncesiq-letishte-sofiq-375659

Летище “София” има 110 млн. годишна печалба, харизваме го за 35 години, срещу 400 млн…

юли 11, 2018