Политика

Вежди към психодесните: “Аз музеи няма да закривам, пък вие като искате, закрийте държавата!”

Вежди към психодесните: “Аз музеи няма да закривам, пък вие като искате, закрийте държавата!”

Velikobritaniya-Vezhdi-Rashidov

Ако всички политици имаха акъл колкото Вежди Рашидов, България отдавна да се е оправила. Чепат бил Рашидов, своенравен. Вярно, сигурно трябва да си чепат, за да шамаросаш психодесните, въобразили се, че вечно ще тормозят страната с глупостите си.  Сега били искали да бъде закрит музеят на Тодор Живков в Правец. Не музеите докарват идеологиите, а политиците. Не може да изтриеш историята с гумичка, следите на недалечното минало трябва да останат за бъдещите поколения. Приликата между крайния комунизъм и крайната демокрация е, че и двете са разрушителни. Ей тия неща, обичайни за цивилизованите хора и държави, изрече министърът в парламента.
Да, той е покръстван от предишния режим и е ченге. Колко народ дръзва да изрече тези неща гордо? Забелязали ли сте, че като правило потърпевшите от “комунизма” днес никога не беснеят като онези, които тогава са били и слуги, и извършители на “престъпленията”? Ако един луд не бе взривил мавзолея, сега наистина щяхме да имаме супер пантеон ли, Тюсо ли – все едно, в центъра на София. “Аз музеи няма да закривам, пък вие като искате, закрийте държавата!” И ще я закрият, ако се свършат чепатите. 

НОВИНАТА ПО СЪЩИЯ ПОВОД:

Въпрос за функционирането на къщата на Тодор Живков в Правец като музей скара вчера в парламента министърът на културата Вежди Рашидов с депутатите Методи Андреев (ГЕРБ) и Мартин Димитров (РБ). Питането бе свързано със статута на къщи музеи и експозиции, “превратно отразяващи исторически събития и ръководни дейци на БКП от периода на комунизма 9.09. 1944-10.11.1989 г., обявен за престъпен със закон”. На какво основание Министерството на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на тези висши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна, попита Андреев.
Не обвинявайте музеите и творците, те не докарват идеологиите, а политиците, обърна се Рашидов към депутатите и обясни, че сградата на къщата-музей на Георги Димитров в София е с конструктивни проблеми и не е отворена за посетители, а собственик е ВС на БСП. Рашидов допълни, Историческият музей в Правец е общински музей, който в административно и организационно отношение се ръководи от кмета. Също така родната къща на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г. Министърът обясни още, че къщата е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района, и е единствената запазена жилищна сграда от края на 19 век в Правец. Къщата е частна собственост и е отворена за посетители с разрешението на наследниците. Историческият музей в Правец пък организирал временни изложби в сградата на музейния комплекс с част от колекцията от подаръците на Тодор Живков в качеството му на държавен глава.
Рашидов обясни още, че във връзка с отбелязването на 1300 години България колекцията включва картини, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти. “Такъв вид експозиция представя следите на недалечното минало, с които следва да са запознати бъдещите поколения. В тази връзка музеят изпълнява една от основните си задачи, свързана с опазването и представянето на културните ценности, съхранявани в неговия фонд”, каза още в отговор на нападките Вежди Рашидов. Той отговори на репликата на Мартин Димитров дали е виждал в Германия къща-музей на Хитлер, с думите, че ако има някой пострадал от комунизма, това е самият той. “Аз съм покръстен и съм ченге, мога да ви го докажа, заяви Рашидов и обясни, че историята се прави трудно. “Тя с гумичка не може, г-н Димитров, да се изтрие”, посочи Рашидов и коментира, че има музей на Хитлер в Австрия, а той самият бил вечерял в къщата на Мусолини, която също е тип музей.
От парламентарната трибуна министърът на културата заяви още, че бил против събарянето на мавзолея на Георги Димитров, защото “щях да късам билетчета и Мадам Тюсо щеше да ми изработи поне два”.
“От всичко трябва да правим ефект, а историята да не се опитва никой – нито леви, нито десни, да я триете с гума. Защото приликата между крайния комунизъм и крайната демокрация е, че и двете са разрушителни”, размаха пръст към депутатите Рашидов, а залата му отвърна с аплодисменти.
“Човек, който не е построил едно нещо, няма право да събори нищо. Аз градя музеи, не затварям и не руша музеи. Това е ваш проблем. Ако искате – закрийте държавата”, завърши министърът на културата.

ДУМА

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0

More in Политика

768x432

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ “Белене”, който ГЕРБ наложи преди 6 години!

май 12, 2018
борисов интервю

Фалшива новина е, че чакам края на председателството, за да дам оставка! Много исках с президента да теглим заедно, ама той явно си е с БСП

май 12, 2018
1517999603-img-7736jpg

Борисов за БСП: Много обичат да ни дават акъл, но такава злоба и жлъч не съм виждал – искат да провалят европредседателството!

май 12, 2018
lekari

Лекарите се вдигат на бунт! Въвеждането на здравната карта ще изхвърли на улицата стотици медицински лица!

май 12, 2018
epa06367016 Bulgarian President Rumen Radev speaks to the media following his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 04 December 2017. Rumen Radev is on a State visit to France from 04 to 06 December 2017.  EPA/YOAN VALAT

Радев: Абсолютно основателни са исканията на транспортния бранш, ЕС води дискриминационна политика!

май 12, 2018
позорbig_myjete-dominirat-v-noviq-parlament-260889

Депутатите на най-корумпираната, бедна, изостанала и бързо умираща нация в Европа решиха: Искаме да регулираме съдържанието в интернет!

май 10, 2018