Политика

Вежди към психодесните: “Аз музеи няма да закривам, пък вие като искате, закрийте държавата!”

Вежди към психодесните: “Аз музеи няма да закривам, пък вие като искате, закрийте държавата!”

Velikobritaniya-Vezhdi-Rashidov

Ако всички политици имаха акъл колкото Вежди Рашидов, България отдавна да се е оправила. Чепат бил Рашидов, своенравен. Вярно, сигурно трябва да си чепат, за да шамаросаш психодесните, въобразили се, че вечно ще тормозят страната с глупостите си.  Сега били искали да бъде закрит музеят на Тодор Живков в Правец. Не музеите докарват идеологиите, а политиците. Не може да изтриеш историята с гумичка, следите на недалечното минало трябва да останат за бъдещите поколения. Приликата между крайния комунизъм и крайната демокрация е, че и двете са разрушителни. Ей тия неща, обичайни за цивилизованите хора и държави, изрече министърът в парламента.
Да, той е покръстван от предишния режим и е ченге. Колко народ дръзва да изрече тези неща гордо? Забелязали ли сте, че като правило потърпевшите от “комунизма” днес никога не беснеят като онези, които тогава са били и слуги, и извършители на “престъпленията”? Ако един луд не бе взривил мавзолея, сега наистина щяхме да имаме супер пантеон ли, Тюсо ли – все едно, в центъра на София. “Аз музеи няма да закривам, пък вие като искате, закрийте държавата!” И ще я закрият, ако се свършат чепатите. 

НОВИНАТА ПО СЪЩИЯ ПОВОД:

Въпрос за функционирането на къщата на Тодор Живков в Правец като музей скара вчера в парламента министърът на културата Вежди Рашидов с депутатите Методи Андреев (ГЕРБ) и Мартин Димитров (РБ). Питането бе свързано със статута на къщи музеи и експозиции, “превратно отразяващи исторически събития и ръководни дейци на БКП от периода на комунизма 9.09. 1944-10.11.1989 г., обявен за престъпен със закон”. На какво основание Министерството на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на тези висши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна, попита Андреев.
Не обвинявайте музеите и творците, те не докарват идеологиите, а политиците, обърна се Рашидов към депутатите и обясни, че сградата на къщата-музей на Георги Димитров в София е с конструктивни проблеми и не е отворена за посетители, а собственик е ВС на БСП. Рашидов допълни, Историческият музей в Правец е общински музей, който в административно и организационно отношение се ръководи от кмета. Също така родната къща на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г. Министърът обясни още, че къщата е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района, и е единствената запазена жилищна сграда от края на 19 век в Правец. Къщата е частна собственост и е отворена за посетители с разрешението на наследниците. Историческият музей в Правец пък организирал временни изложби в сградата на музейния комплекс с част от колекцията от подаръците на Тодор Живков в качеството му на държавен глава.
Рашидов обясни още, че във връзка с отбелязването на 1300 години България колекцията включва картини, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти. “Такъв вид експозиция представя следите на недалечното минало, с които следва да са запознати бъдещите поколения. В тази връзка музеят изпълнява една от основните си задачи, свързана с опазването и представянето на културните ценности, съхранявани в неговия фонд”, каза още в отговор на нападките Вежди Рашидов. Той отговори на репликата на Мартин Димитров дали е виждал в Германия къща-музей на Хитлер, с думите, че ако има някой пострадал от комунизма, това е самият той. “Аз съм покръстен и съм ченге, мога да ви го докажа, заяви Рашидов и обясни, че историята се прави трудно. “Тя с гумичка не може, г-н Димитров, да се изтрие”, посочи Рашидов и коментира, че има музей на Хитлер в Австрия, а той самият бил вечерял в къщата на Мусолини, която също е тип музей.
От парламентарната трибуна министърът на културата заяви още, че бил против събарянето на мавзолея на Георги Димитров, защото “щях да късам билетчета и Мадам Тюсо щеше да ми изработи поне два”.
“От всичко трябва да правим ефект, а историята да не се опитва никой – нито леви, нито десни, да я триете с гума. Защото приликата между крайния комунизъм и крайната демокрация е, че и двете са разрушителни”, размаха пръст към депутатите Рашидов, а залата му отвърна с аплодисменти.
“Човек, който не е построил едно нещо, няма право да събори нищо. Аз градя музеи, не затварям и не руша музеи. Това е ваш проблем. Ако искате – закрийте държавата”, завърши министърът на културата.

ДУМА

 

loading...
0

More in Политика

kiril-ananiev-478217

ГЕРБ започва закриване на болници, харчели твърде много пари…

декември 2, 2017
порожанов1485862846-rp

Връщаме ½ млрд. на ЕС заради Порожанов, а той – „в комуникации” със саудитски крави!

ноември 30, 2017
НСkorny2

Нинова към ГЕРБ: Как ще стимулирате потреблението, като има ръст с 80% при някои храни, ток – 1.5% нагоре, вода 19%!

ноември 30, 2017
СОЛОМОНmaxresdefault

Паси: Иран няма да спре самолета на Путин или Тръмп!

ноември 30, 2017
1510673132-bhh

Излагация в Рим! Чуйте с какъв химн посрещнаха Борисов, той пък нахока европейските политици: Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия, вие къде сте? (ВИДЕО)

ноември 14, 2017
5e_qwl7pq

Привикан извънредно в Рим, Борисов взе да строява европейските политици: Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия, вие къде сте?

ноември 14, 2017