Русия

Москва: НАТО създава плацдарм срещу Русия!

Москва: НАТО създава плацдарм срещу Русия!

кремъл63079-560x315-trim(60,0,540,360)
Русия е предупредила НАТО за отрицателните последици от военната активност на организацията в Черно море, съобщи РИА Новости.
Агенцията се позовава на руския постоянен представител на при НАТО Александър Грушко. Вчера той говори на пресконференция в Брюксел след заседанието на Съвета Русия-НАТО.

„Обсъдихме този въпрос, обсъдихме Черно море – е заявил Грушко. – Казахме, че за нас всяко нарастване на военна активност от страна на НАТО в черноморския регион ще дестабилизира ситуацията и няма да помогне за сигурността в региона.“

По-голямо внимание на срещата обаче е било отделено на Балтийско море и по-специално на сигурността на полетите във въздушното пространство над него.

За целия регион на Прибалтика и Полша Грушко е отбелязал, че НАТО създава плацдарм за военен натиск върху Русия.

“Опасност има и в това, че днес конфронтационната политика на НАТО е построена около митичната заплаха от страна на Русия и около военни приготовления до нашите граници – е казал руският дипломат, цитиран от ТАСС. – Тази територия се превръща в плацдарм за военно-полотически натиск върху Русия, прехвърля нашите отношения с тези страни (балтийските и Полша) във военно измерение.”

Александър Грушко е предупредил: “Днес НАТО ни принуждава със своите действия да адаптираме нашето военно строителство към нова ситуация в сферата на сигурността.”

“Това абсолютно не е наш избор – е добавол той. Но, разбира се, от наша страна ще бъде направено всичко необходимо, за да се осигури надеждно отбранителната способност на страната в това направление.”

Като необосновано и конфронтационно Грушко окачестви засилването на инфраструктурата на НАТО на източния фланг, предаде ТАСС. Според него тези мерки “отслабват общоевропейската и регионалната сигурност и ни връщат към схемите за поддържане на сигурността от времената на студената война”.

Разполаганата от НАТО система за противоракетна отбрана “създава рискове за Русия, носи дестабилизиращ военен потенциал, който подкопава стратегическата стабилност”, е посочил Грушко.

По въпроса за кризата в Украйна, върху която НАТО постави акцента на вчерашните разговори, дипломатът подчерта, че никаква руска военна активност в тази страна няма.

Същевременно: “Ние изразихме тревога във връзка с продължаващата деградация на положението в югоизточна Украйна. Ние наблюдаваме не само продължаващи случаи на нарушения на прекратяването на огъня, но и увеличаване на обстрелите, преди всичко от страна на Украйна”.

Преди всичко е необходимо да се стигне до политическо уреждане на основата на Минските споразумения, е заявил постоянният представител на Русия при НАТО.

Dir.bg

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0

More in Русия

Kurs-dollara-na-avgust-2016-goda

Euronews: В отговор на санкциите Русия се отказва от разплащане в долари

август 26, 2018
1535165700-1

New York Times: Американските шпиони в Москва притихнаха, дали са живи още?!

август 25, 2018
захароваb-12487-i-l3nq5Ito55G9F23oXeSi

Сърбите съдят Запада за радиационните бомби и престъпленията на НАТО, Русия подкрепя

август 12, 2018
Grand Kremlin Palace in Moscow kremlin in winter

Русия обяви какви санкции може да наложи на САЩ по случая „Скрипал”

август 9, 2018
putin_250

Путин поръчал на ген. Решетников да разработи план за действие срещу разширяването на НАТО на Балканите

август 8, 2018
медведевorig

Русия предупреди за опасността от „страшен“ военен конфликт

август 6, 2018