Русия

Москва: НАТО създава плацдарм срещу Русия!

Москва: НАТО създава плацдарм срещу Русия!

кремъл63079-560x315-trim(60,0,540,360)
Русия е предупредила НАТО за отрицателните последици от военната активност на организацията в Черно море, съобщи РИА Новости.
Агенцията се позовава на руския постоянен представител на при НАТО Александър Грушко. Вчера той говори на пресконференция в Брюксел след заседанието на Съвета Русия-НАТО.

„Обсъдихме този въпрос, обсъдихме Черно море – е заявил Грушко. – Казахме, че за нас всяко нарастване на военна активност от страна на НАТО в черноморския регион ще дестабилизира ситуацията и няма да помогне за сигурността в региона.“

По-голямо внимание на срещата обаче е било отделено на Балтийско море и по-специално на сигурността на полетите във въздушното пространство над него.

За целия регион на Прибалтика и Полша Грушко е отбелязал, че НАТО създава плацдарм за военен натиск върху Русия.

„Опасност има и в това, че днес конфронтационната политика на НАТО е построена около митичната заплаха от страна на Русия и около военни приготовления до нашите граници – е казал руският дипломат, цитиран от ТАСС. – Тази територия се превръща в плацдарм за военно-полотически натиск върху Русия, прехвърля нашите отношения с тези страни (балтийските и Полша) във военно измерение.“

code Copy and paste this code on your site.

Александър Грушко е предупредил: „Днес НАТО ни принуждава със своите действия да адаптираме нашето военно строителство към нова ситуация в сферата на сигурността.“

„Това абсолютно не е наш избор – е добавол той. Но, разбира се, от наша страна ще бъде направено всичко необходимо, за да се осигури надеждно отбранителната способност на страната в това направление.“

Като необосновано и конфронтационно Грушко окачестви засилването на инфраструктурата на НАТО на източния фланг, предаде ТАСС. Според него тези мерки „отслабват общоевропейската и регионалната сигурност и ни връщат към схемите за поддържане на сигурността от времената на студената война“.

Разполаганата от НАТО система за противоракетна отбрана „създава рискове за Русия, носи дестабилизиращ военен потенциал, който подкопава стратегическата стабилност“, е посочил Грушко.

По въпроса за кризата в Украйна, върху която НАТО постави акцента на вчерашните разговори, дипломатът подчерта, че никаква руска военна активност в тази страна няма.

Същевременно: „Ние изразихме тревога във връзка с продължаващата деградация на положението в югоизточна Украйна. Ние наблюдаваме не само продължаващи случаи на нарушения на прекратяването на огъня, но и увеличаване на обстрелите, преди всичко от страна на Украйна“.

Преди всичко е необходимо да се стигне до политическо уреждане на основата на Минските споразумения, е заявил постоянният представител на Русия при НАТО.

Dir.bg

loading...
0

More in Русия

OSHKOSH, WI - JULY 30: A Russian Mig-21 is displayed at the Experimental Aircraft Association AirVenture 2013 at Wittman Regional Airport on July 30, 2013 in Oshkosh, Wisconsin.  (Photo by Jonathan Daniel/Getty Images)

В Русия горди, че МиГ-21 на Индия е свалил F-16 на Пакистан

февруари 28, 2019
orig

Руската държавна ТВ изброи мишени в САЩ, които Москва може да порази при ядрен удар

февруари 25, 2019
чек2111781303

Путин: Някои държави могат и без суверенитет, Русия – не

февруари 20, 2019
оръжия768x432

Путин: Насочваме новите си оръжия към САЩ, ако разположат ракети в Европа

февруари 20, 2019
epa07374306 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov delivers a speech during the 55th Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 16 February 2019. From 15 to 17 February, politicians, various experts and guests from all over the world will discuss global security issues in their annual meeting.  EPA/RONALD WITTEK

Лавров остро нападна САЩ, обвини ги, че настройват света срещу Русия заради ракетния договор

февруари 16, 2019
путинизъм0000401843-article2

Наредиха Путин редом с Ленин и Петър Велики, идвал стогодишен путинизъм!

февруари 12, 2019