Русия

Москва: НАТО създава плацдарм срещу Русия!

Москва: НАТО създава плацдарм срещу Русия!

кремъл63079-560x315-trim(60,0,540,360)
Русия е предупредила НАТО за отрицателните последици от военната активност на организацията в Черно море, съобщи РИА Новости.
Агенцията се позовава на руския постоянен представител на при НАТО Александър Грушко. Вчера той говори на пресконференция в Брюксел след заседанието на Съвета Русия-НАТО.

„Обсъдихме този въпрос, обсъдихме Черно море – е заявил Грушко. – Казахме, че за нас всяко нарастване на военна активност от страна на НАТО в черноморския регион ще дестабилизира ситуацията и няма да помогне за сигурността в региона.“

По-голямо внимание на срещата обаче е било отделено на Балтийско море и по-специално на сигурността на полетите във въздушното пространство над него.

За целия регион на Прибалтика и Полша Грушко е отбелязал, че НАТО създава плацдарм за военен натиск върху Русия.

„Опасност има и в това, че днес конфронтационната политика на НАТО е построена около митичната заплаха от страна на Русия и около военни приготовления до нашите граници – е казал руският дипломат, цитиран от ТАСС. – Тази територия се превръща в плацдарм за военно-полотически натиск върху Русия, прехвърля нашите отношения с тези страни (балтийските и Полша) във военно измерение.“

code Copy and paste this code on your site.

Александър Грушко е предупредил: „Днес НАТО ни принуждава със своите действия да адаптираме нашето военно строителство към нова ситуация в сферата на сигурността.“

„Това абсолютно не е наш избор – е добавол той. Но, разбира се, от наша страна ще бъде направено всичко необходимо, за да се осигури надеждно отбранителната способност на страната в това направление.“

Като необосновано и конфронтационно Грушко окачестви засилването на инфраструктурата на НАТО на източния фланг, предаде ТАСС. Според него тези мерки „отслабват общоевропейската и регионалната сигурност и ни връщат към схемите за поддържане на сигурността от времената на студената война“.

Разполаганата от НАТО система за противоракетна отбрана „създава рискове за Русия, носи дестабилизиращ военен потенциал, който подкопава стратегическата стабилност“, е посочил Грушко.

По въпроса за кризата в Украйна, върху която НАТО постави акцента на вчерашните разговори, дипломатът подчерта, че никаква руска военна активност в тази страна няма.

Същевременно: „Ние изразихме тревога във връзка с продължаващата деградация на положението в югоизточна Украйна. Ние наблюдаваме не само продължаващи случаи на нарушения на прекратяването на огъня, но и увеличаване на обстрелите, преди всичко от страна на Украйна“.

Преди всичко е необходимо да се стигне до политическо уреждане на основата на Минските споразумения, е заявил постоянният представител на Русия при НАТО.

Dir.bg

0

More in Русия

big_3476

Русия към САЩ: Унищожете установките за „Томахоук” и бойните безпилотни самолети

февруари 7, 2019
5be9591b85600a0a335a28f7

Експерти: Русия може да отговори на ядрена атака на САЩ за 2-3 минути (ВИДЕО)

февруари 5, 2019
0271a35dbab7fa5a267d4da1d38019b3

Край на ядрения договор! Путин отвърна на САЩ: Русия също излиза от него, ще създаваме нови оръжия!

февруари 2, 2019
orig

Москва готова с ответни мерки, ако САЩ се оттеглят от ядрения договор

февруари 1, 2019
nordwind_airlines_boeing_777_200

Празен самолет с два екипажа излетя от Русия за Венецуела

януари 29, 2019
b8df48bd7514abdf94fab6a6a832894349094308

Русия чества 75 г. от вдигането на блокадата на Ленинград

януари 27, 2019