Здраве

Безобразие! Москов харчи милиони за компютри и семинари от парите за борба с туберкулозата!

Безобразие! Москов харчи милиони за компютри и семинари от парите за борба с туберкулозата!

московf564c1422f75d8af61b6191b15b3db80_XL
Цяла година Министерство на здравеопазването е пропиляло в опита си да подготви усвояването на 5,8 млн. евро за борба с туберкулозата. Това става ясно от изпълнението на Програма “Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза”, финансирането за която се осигурява от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, пише БГНЕС.
Периодът на изпълнение на Програмата е 01 октомври 2015г. – 30 септември 2018г., т.е. остават 25 месеца, в които средствата трябва да бъдат правилно усвоени. България е една от 18-те страни с висок приоритет по отношение на туберкулозата в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) и една от шестте страни в Европейския съюз с докладвани повече от 20 случая на туберкулоза на 100 000 души население.
В периода 2008 – 30 септември 2015 г. в страната ни се изпълняват две програми за подобряване на контрола на туберкулозата. 1872 случая на туберкулоза са регистрирани през 2014г. , което показва значителен спад на нивата от 2006г. насам. За да се надгради този успех, държавата сключва Рамково споразумение, по което Министерство на здравеопазването получава 5,8 млн. евро за периода до септември 2018 г.
За 11 месеца обаче, Министерство на здравеопазването успява да стартира едва две обществени поръчки, които да се отнасят пряко за борбата с туберкулозата. И двете обаче се оказват порочни. Вместо това, ръководството на МЗ използва милионите евро, за да купува компютърна техника, за семинари и ваучери за храна за администрацията на стойност над половин милион лева. На 04 август здравният министър Петър Москов е принуден да прекрати обществена поръчка, обявена на 30 юни, която е за доставка на медицински изделия за автоматична диагностика на туберкулоза.
Оказва се, че документацията на поръчката, която е на стойност 441 900 лв., е сбъркана. В средата на март месец здравното министерство обявява обществена поръчка за доставка на медицински изделия и лични предпазни средства, които също са свързани с изпълнението на програмата за борба с туберкулозата. Поръчката е с четири обособени позиции, а общата стойност е за 90 000 лв., без ДДС.
Минават четири месеца, за да се стигне до прекратяване на процедурата по две от обособените позиции. Няма избран доставчик на контейнери за събиране на биологичен материал и за предпазни хирургични маски за еднократна употреба. Изпълнители са избрани за друг тип маски, с респиратори. Други обществени поръчки за медицински изделия, за материали и лекарства, които да са пряко свързани с диагностицирането и третиране на туберкулозата Министерство на здравеопазването не е провеждало.
За сметка на това обаче, здравният министър Петър Москов обявява поръчки за доставка на ваучери за храна на служителите, които работят по програмата – общо 545 000 лв., за почистване на офисите им на бул. “Янко Сакъзов” 26, етаж 4 – за 5 000 лв., за извънгаранционен сервиз на автомобилите – 23 000 лв., с ДДС. Оказва се, че програмата за борба с туберкулозата успешно се ползва и за семинарна дейност от Министерство на здравеопазването, а най-вече и за възможността за подмяна на компютърната техника, както и за възлагането на поръчки за рекламна дейност. Още през януари месец здравното министерство обявява поръчка за туроператорски услуги за семинарна дейност на стойност 66 000 лв., без ДДС.
Процедурата се печели от фирма, която оферира с цена на нощувка от 493 лв. за самостоятелно настаняване, но с нисък наем от 305 лв. на зала за 100 души за един ден. Парадоксалното е, че на МЗ са нужни цели шест месеца, за да направи класирането по тази поръчка. Идентична е съдбата и на процедурата за избор на изпълнител на дизайн, предпечат, печат и доставка на печатни материали за нуждите на Програмата за борба с туберкулозата. Стойността на поръчката също е 66 000 лв., без ДДС.
Решението за класиране на изпълнител е качено на сайта на МЗ в края на юни месец, до момента обаче не е публикувана информацията за сключен договор. Междувременно е обявена нова обществена поръчка. Този път за осигуряването на офис консумативи, канцеларски материали, минерална вода и хигиенни материали за работещите по Програмата. Стойността и на тази поръчка е 66 000 лв., без ДДС. Оказва се, че по една от обособените позиции – за доставка на минерална вода на стойност 9 000 лв., не се е явил нито един кандидат. На 04 юли здравният министър пуска обществена поръчка за доставка на компютърна и офис техника на обща стойност от четвърт милион лева, без ДДС.
Петър Москов се готви да купи 80 настолни компютърни системи, 10 лаптопа, 24 скенера, 35 черно-бели принтера, 15 цветни принтера, както и 6 мултифункционални устройства и само 1 мултимедиен проектор. Отварянето на офертите по тази поръчка е станало в понеделник, 15 август. Междувременно здравното ведомство избира и одитор на програмата, на която ще плати 12 900 лв. за заверка на финансовите отчети. И докато ръководството на здравното министерство, начело с Петър Москов, се грижат да осигурят нови компютри и тийм-билдинг за администрацията, в Резюмето на Програма “Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” се посочва, че целевите групи, т.е. бенефициенти трябва да са лица, инжекционно употребяващи наркотици, лица с алкохолна зависимост, хора, живеещи с ХИВ, диабетици, ромски общности, бездомни, пациенти и др. Сред изброените задачи са “увеличаване на мащаба на висококачествените комплексни грижи за туберкулоза, намаляване на предаването на туберкулоза сред ключовото засегнато население, подобряване на откриването на случаи на туберкулоза и успеваемостта на лечението сред ромското население”.
Амбициите са чрез 5,8 млн. евро, които Министерство на здравеопазването трябва да усвои до края на септември 2018 г., да се поставят основите на намаляване с 40% на заболелите от туберкулоза у нас през 2025 г., спрямо 2015 г. БГНЕС припомня, че през 2012 г. настоящият заместник-министър на здравеопазването Ваньо Шарков сигнализира премиера Бойко Борисов за чиновници, които са получавали десетки хиляди евро бонуси по програмата за борба с туберкулозата. В качеството си на депутат Шарков обяви, че шофьор в здравното министерство е получил 5880 евро бонус, само защото се е водил на отчет по Програмата. Не е известно дали тази практика не продължава в Министерство на здравеопазването и до днес.
loading...
0

More in Здраве

fsdafsdfawe_1-640x381

Когато била на 35 г., лекарите казали на Лидия Ковачева, че е неизлечимо болна! Ето как доживя до 88! Вижте тайната й!

януари 12, 2018
p_20180109_022723_41042

Безсъние, главоболие и липсата на енергия могат да бъдат знак,че трябва да консумирате тези витамини!

януари 11, 2018
big_1a98

Ето защо баба ми живя 97 години и нямаше никакви тежки заболявания!

януари 8, 2018
пилешкоbig_1a10

Помислете си добре преди да ядете пилешко месо, на което видите това… ВИДЕО

декември 28, 2017
screenshot192896-504x381

Ако видите или усетите това, незабавно посетете лекар! Не пренебрегвайте тези 7 симптома – предвестник на най-коварната болест!

декември 23, 2017
Vladimir-Luzaj

Шофьор на камион чудодейно се излекува от рак, използвайки обикновен метод – вижте историята на Владимир! (ВИДЕО)

декември 15, 2017