Анализи

Анализатор от Forbes: Пет причини САЩ да загубят война с Русия! Едната – US армията е отчайващо неподготвена!

Анализатор от Forbes: Пет причини САЩ да загубят война с Русия! Едната – US армията е отчайващо неподготвена!

Стратези на американската армия считат, че сблъскването с практически равен” съперник може да стане в близките пет години. Под тази формулировка те разбират Русия, стремително модернизираща своите въоръжени сили, пише изпълнителният директор на Института „Лексингтън” Лорън Томпсън за списание Forbes в публикацията Five Reasons The U.S. Army Will Lose Its Next War In Europe – Maybe In 2017.

nato

Експертът предполага, че хипотетичната война с Русия ще започне с максимално бързо придвижване на сухопътните войски през обширни пространства. Поражението в такъв конфликт кардинално ще промени геополитическия баланс в Европа и ще намали влиянието на САЩ до минимума от началото на Втората световна война. Поражението е най-вероятният изход.

Не утешителната за Америка прогноза е свързана с няколко фактора: това са стратегически пропуски на предишния президент Джордж Буш-младши и Барак Обама, както и недостатъчното финансиране на въоръжените сили.

Според анализатора, грешката на Буш-младши е свързана с извеждането от Европа на две американски тежки бригади, грешката на Обама се заключава в залагането на Азиатско-Тихоокеанския регион, следствие от което стана съкращаване на военното присъствие на САЩ в Стария Свят.

Лорън Томпсън роптае, че армията на САЩ не получава достатъчно финансиране, особено ако се сравни програмата за модернизация с руската. Американските въоръжени сили ежегодно получават от федералния бюджет по $22 млрд за ново оръжие, докато Русия стартира десетилетна програма за превъоръжаване за $700 млрд.

Гореописаните фактори насочват анализатора към мисълта, че американската армия вероятно ще загуби „европейската война” и Лорън Томпсън формулира пет аргумента за своята теза.

Географски преимущества

Русия притежава географски преимущества, отбелязва експертът. Боевете ще се водят на територията на Източна Европа, които се намират далеч от основните точки на десантиране на американския контингент в Европа и ще възникнат проблеми с логистиката. Освен това тази част от Стария Свят се мие от морета, в които може да се влезе само през тесни проливи, които Русия може лесно да контролира.

Американската армия е отчайващо неподготвена

Американската армия притежава само две стационарни бригади в Европа. Ако тези войски не бъдат усилени, руската армия просто ще ги прегази. Неотдавна администрацията на Обама взе решение за разполагане на трета ротационна бригада. Обаче след войните през последните 15 г. с противници като талибаните на американската армия й липсват средства за ПВО, радиоелектронна борба, високоточни оръжия и сигурно защитена техника.

Голяма част от силите ще бъде отрязана от театъра на военните действия

Поради географското положение регионът на ВМС на САЩ ще бъде изключен от бойните действия. Русия разполага с военни бази в Калининградска област и в Севастопол на Черно море, което прави опасно въвеждането на флота в прилежащите акватории. Освен това малките сили на ВВС на САЩ ще могат да бъдат неутрализирани от руските сили за ПВО.

Съюзниците от НАТО няма да помогнат

Ако се сравнят силите и средствата на армиите на Русия и на НАТО, то численото превъзходство ще бъде на страната на Алианса, обаче не е ясно дали мнозинството от страните на блока ще се включат в конфликт на територията на страните от Балтика или Украйна. Допитванията показват, че жителите от Западна Европа не горят от желание да защитават своите източни съседи при война.

Вашингтон не иска ескалация на конфликта

Позициите на НАТО също ще бъдат слаби, ако изберат отбранителна тактика и се откажат да нападнат военни бази или подразделения на територията на Русия. В резултат задачата на армията на САЩ в хипотетична европейска война ще стане още по-трудна. Счита се, че това може да доведе до ескалация на конфликта и да принуди Москва да използва ядрено оръжие. Нито една европейска столица не е готова да предизвика върху себе си ядрен удар.

Русия може бързо да спечели война в Източна Европа, ако й противостои опонент на равнището на съвременната американска армия. Независимо от някои логистични проблеми в Русия, малко неща могат да спрат стремителното настъпление на Москва на Запад.

Такъв сценарий може да бъде предотвратен само в случай, че САЩ върнат в региона военните подразделения и проведат отдавна назрялата модернизация на всички сили и средства на армията на САЩ, обобщава Томпсън.

Източник: Блиц
loading...
0
Анализи

More in Анализи

5e_ydc6v5

“Фигаро” иронизира европредседателството ни: Корупцията прави силата!

януари 12, 2018
2bc1120c1446c1fd92d69c3ff1a804ec

Washington Post: Завръщането на крайната бедност в Америка! Американската мечта все повече се превръща в американска илюзия!

януари 8, 2018
phplru5ff_800x_

Нова честитка за България от “Ди Цайт”: Корумпирани сте, но послушни!

декември 29, 2017
43893-PIC2

Америка търси спасение във войната. Защо е спокоен Путин?

декември 8, 2017
eu

Източна Европа е в “хватката на доминионите”, известна още от Римската империя! Тя е големият губещ от началото на века!

декември 8, 2017
vladimir-putin

ХЛЪЦ! “Блумбърг”: Путин е новият цар на ОПЕК, САЩ са в безизходна ситуация!

декември 7, 2017