Анализи

National Interest: САЩ обвиняват Русия в това, което сами вършат!

National Interest: САЩ обвиняват Русия в това, което сами вършат!

%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b0%d1%871473424854-asa
САЩ обвиняват Русия и други страни в провокации, въпреки че тъкмо собственото им поведение може да бъде наречено провокационно, пише американското издание The National Interest в петък (8 септември), цитирано от РИА „Новости“. Авторът на статията Галън Карпентър обръща внимание на противоречивите ситуации, в които са замесени американските въоръжени сили извън пределите на САЩ, което не им пречи да обвиняват в провокации страните, в чиято сфера на интереси са тези територии. „Това е нещо, с което твърде често се сблъскваме – представата, че може би не всички действия на САЩ на международната сцена са приемливи във военен план, но въпреки това не подлежат на никакви въпроси и критики“, пише авторът.Като пример той посочва ситуацията с Русия в Сирия и Прибалтика, с Иран в Персийския залив и Китай в Южнокитайско море.

Вашингтон и американските медии осъждат Москва за военната й намеса в сирийския конфликт, въпреки че собственото ни участие в този конфликт се възприема не просто като нормално, но дори неизбежно.

„Американските ястреби смятат намесата на Русия в конфликта за възмутителна, при положение, че Сирия се намира на по-малко от хиляда километра от южната граница на Русия, а управляващата фамилия на Асад отдавна е „политически клиент“ на Москва“, посочва Карпентър.

В Прибалтика САЩ се придържат към същите двойни стандарти. Вашингтон неведнъж се е оплаквал, че руски кораби или самолети притесняват американските плавателни съдове, но на нашите представители не им хрумва, че Москва има всички основания да възприема като заплаха американското присъствие в непосредствена близост до своите граници, твърди авторът.

„Позицията, че военните действия на САЩ по предусловие не са провокационни, се проявява дори тогава, когато американски въоръжени части действат в непосредствена близост до границите на други големи държави“, отбелязва той.

По същия начин Вашингтон действа и в Южнокитайско море, на хиляди километри от собствената си територия. САЩ, разбира се, представят поведението на китайската армия и флот като „опасно, провокативно и неприемливо“, въпреки че тази територия е много по-близо до КНР, отколкото до САЩ.

В Персийския залив през август бе съобщено за опасно приближаване на ирански плавателен съд до кораб на САЩ, след като патрулен кораб на ислямската република прихвана и съпроводи американски миноносец.

Белият дом веднага нарече инцидента „чудовищна провокация“.

„Но никой не си зададе въпроса дали това не е провокация от страна на САЩ – да пратиш тежковъоръжен миноносец на шест хиляди мили от собствената си територия и само на няколко мили от иранското крайбрежие“, отбелязва авторът.

По думите му американските власти и медии трябва да осъзнаят, че другите страни не възприемат подобни ходове като израз на дружелюбност. „Самодоволната представа, че „ние сме добрите момчета и затова всичко, което правим, няма как да е неправилно или провокативно“, е колкото неадекватна, толкова и опасна“, заключава авторът.

Източник: Руски дневник

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0

More in Анализи

paul-craig-roberts666

Пол Крейг Робъртс: Америка все още съществува благодарение на Русия

август 30, 2018
Ердоган

Как Ердоган може да свали Тръмп

август 13, 2018
Le-Figaro

Le Figaro: Солженицин беше прав – Русия стана свободна, а Западът бе поробен от политическата коректност

август 7, 2018
155096621-612x612

Икономист: Маркс се оказа прав! Средната класа изчезва и се превръща в люпилня на нови социалистически идеи… ГРАФИКИ

август 3, 2018
141028075306-660x371

Пат Бюканън: От 2001 г. идеята, че американците имат божествена мисия да демократизират човешкия род, търпи поражение

август 3, 2018
bivsh-agent-na-kgb-putin-samo-organizira-svalyaneto-na-ruskiya-samolet-26-12-2015-03-08-29

“Вашингтон пост”: Това не е КГБ-то от времето на дядо ви, сега е в интернет

юли 30, 2018