%d1%87%d0%b5%d1%85%d1%8a%d0%bb768x432

Президентът е този, който представлява държавата. Той е силен глас и той е този, който може да задава смислени приоритети. Това каза Росен Плевнелиев при представянето на Годишния доклад на GEM за предприемачество в България.

„Радвам се и се гордея, че в тези пет години изминахме пътя от Големия шлем с три руски проекта до няколко смислени приоритета за България – иновации, дуална система за образование, иновационни екосистеми, енергийна ефективност, енергийна либерализация, енергийна диверсификация. Само преди пет години нито една от тези теми не беше в дневния ред на българското общество. Можем, нека да сме още по-амбициозни, ще стигнем още по-далеч, а аз съм с вас”, каза още Росен Плевнелиев.

Той отчете като успех за президентската институция постигнатия консенсус от всички политически партии по изпълнението на Националната програма за развитие България 2020, по която работело вече пето правителство.

Президентът призова да бъдем още по-амбициозни, за да пренесем натрупания опит от иновациите в други индустрии на бъдещето. „Всичко постигнато до момента е само едно начало. Растежът във високотехнологичната сфера, в индустрията на бъдещето ще бъде феноменален. Следващите десет години всичко ще се промени отново”, заяви държавната ни глава.

Той отчете, че в сектора на иновациите са генерирани 17 500 работни места и даде пример с извършената продажба на компанията „Телерик” за рекордната сума от 262 млн. долара.

Президентът благодари на големите в този бранш, които по думите му, инвестират парите от подобни сделки в предприемачество за младите и образование. „Дълбок поклон на всички, които действат по този начин”, обърна се към присъстващите в залата предприемачи.

Плевнелиев изтъкна, че 1,8% от БВП се генерира именно от сектора на иновациите. Броят на заетите се увеличава, като перспективата е той да бъде удвоен. По думите му, оборотите на тези компании растат с минимум десет процента на година. Според Плевнелиев държавата остава длъжник на тези компании, които по думите му имат нужда от човешки капитал и от образовани млади хора.

Бъдещето на България се случва не на бойното поле, а в класните стаи”, посочи за пореден път президентът. Той даде пример с пловдивска start up компания, която в сътрудничество с Великотърновския университет открива нова специалност в университета и осигурява бъдеще за младите хора там.

И още: той настоя София тех парк, който по думите му е първата иновационна екосистема на България и на Балканите, да остане във фокуса на работа на правителството, което да продължи да подкрепя младите компании, настанили се там.

ВСЕИЕЗВЕСТНО Е, ЧЕ ТОЧНО ТЕЗИ КОМПАНИИ И БИЗНЕСИ СА СВЪРЗАНИ СЪС САМИЯ НЕГО!  А поведението му е груб лобизъм.

„Сега проектът има нужда от нашата голяма подкрепа, за да дръпне още напред. Целенасочена работа е необходима от всички, за да може start up компаниите, които се настаниха там – да бъдат обгрижвани”, каза още Плевнелиев.

„Тази екосистема се оформи, всички я е припознаха и разбира се, дойде време да говорим за нови екосистеми.
Има и други индустрии на бъдещето и там можем да вземем наученото – индустрии, свързани с човешкото здраве или производство на храни, енергетика и енергийна ефективност”, коментира още той.

По думите му, правителството разполага с инструменти за финансиране до 2020 г. и над 1,4 млрд. евро. Плевнелиев изтъкна още, че се очаква над 3000 малки и средни предприятия да получат финансиране, а за изминалия програмен период по програма „Джеръми” над 8000 малки и средни предприятия са получили подкрепа.

Нюз БГ

https://news.bg/economics/plevneliev-nastoya-kabinetat-da-obgrizhva-kompaniite-v-sofiya-teh-park.html