Политика

Резил! Кристалина сащиса Общото събрание: Реформирах из основи ЕК и Световната банка, мога да оправя и ООН!

Резил! Кристалина сащиса Общото събрание: Реформирах из основи ЕК и Световната банка, мога да оправя и ООН!

768x432

Кристалина Георгиева, която от няколко дни е официалната кандидатура на България за генерален секретар на ООН, беше за първи път изслушана от Общото събрание на организацията.

„Много съм благодарна за възможността да се представя като кандидат за генерален секретар на ООН”, заяви още в началото Георгиева и добави: „Признавам, че влязох късно в този изключително важен процес. Искаше ми се да е по-рано.”

Тя изтъкна, че в Световната банка и в Европейската комисия имала възможност да извърши дълбоки промени и реформи в различни сектори. Същото могла да направи и с ООН.

“ООН трябва да е ефикасна и иновативна организация, тя трябва по-добре да отразява света такъв, какъвто е“, подчерта Георгиева при продължилото около 2 часа изслушване и допълни, че имала възможност да намери бързи решения за бързо променящия се свят – от икономически проблеми до глобалното затопляне.

Полша и Латвия подкрепиха Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Полша и Латвия подкрепиха Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим“, увери тя и допълни, че помнела, още преди години, че била в родния си град София с 18-месечната си дъщеря, която се смеела и играела, а ден след това била в израелска болница, където имало 14 ранени деца. Децата били толкова тихи, че било зловещо. “Не трябва да позволяваме подобни неща да се случват”, настоя тя.

„Това е време на несигурност, но е и време за смелост. Не можем да отстъпим пред крайната бедност. Не можем да отстъпим пред промените в климата. Не можем да отстъпим пред конфликтите. Ако имам честта да поведа тази велика организация, ще направя това с независимост, единство, състрадание и безмилостен устрем към резултатите”, зарече се Георгиева.

Българският кандидат за генерален секретар на ООН отговаряше на конкретни въпроси, зададени от различните държави.

Попитана за кризата с бежанците, Георгиева, коментира, че в този несигурен свят никой не може да бъде сигурен, че утре няма той да е бежанец.

Припомняме, понеже предишният официален представител на България Ирина Бокова също остава в надпреварата, на 5 октомври и двете ще бъдат подложени на ключово гласуване в Съвета за сигурност на ООН. Той ще е първият досега, при който ще се използват цветни бюлетини, които ще различат постоянните от непостоянните държави членки в съвета.

За да бъде избран, новият генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа “за” от 15-те държави в Съвета за сигурност и да няма нито един глас “против” от 5-те постоянни членки – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

НАБЛЮДАТЕЛИТЕ ПО ФОРУМИ И СОЦИАЛНИ МРЕЖИ СА КАТЕГОРИЧНИ В ОЦЕНКИТЕ СИ:

Борислав Цеков:

След толкова години на чиновническа работа в централата на Световната банка във Вашингтон (близо 20) и след няколко години работа като еврокомисар, да говориш английски толкова зле, че даже не е third world english… Показателно – за качества и капацитет!

Георги Караславов:

Слушах Кристалина Георгиева и представянето й в ООН.
Пълен катастрофален провал.
От клишета им призя на дипломатите.
Една напълно НЕОРИЕНТИРАНА в тази материя човек.
То не бяха размахване на Устава, въртене на химикалки, жестикулации… Намекна за Боко Харам и ИД да бъдат поканени (?) в ООН, тупкаха футболни топки и акцентът падна на парите, постави си срокове, обеща, че палестинският въпрос ще го реши (щото десетилетия така и не го решиха, а той е от… почти 100 години),Акцентира върху опита си в ЕС и Световната банка… подчерта няколко пъти, че ще се работи много за да се знае капацитетът… разбрахме, че има симпатия към Украйна и на някои дипломати не им отговори и направо им каза, че ще изпълнява Хартата без да се отклонява и влезе в противоречие с питането от Групата на четирите (въпросът го зададе Бразилия от името на Германия, Индия, Япония и Бразилия – за реформата на ООН – подтескт – разширяване на броя на страните постоянни членки в СС), че ще работи за реформата.
Двама дипломати, единият от коите е японец я закла накрая с едно изречение, че отговорите са й “много общи”.
Последното изречение изби, свари и обезкости рибата в блатото (дано съм чул правилно): “Монетарната работа ме направи добър човек”…
Румяна Желева 2 версия (влошена)
На 5 ще гледаме…

Нюз БГ

https://news.bg/politics/kristalina-georgieva-reformirala-iz-osnovi-ek-i-svetovnata-banka-shtyala-da-opravi-i-oon.html

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0

More in Политика

768x432

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ “Белене”, който ГЕРБ наложи преди 6 години!

май 12, 2018
борисов интервю

Фалшива новина е, че чакам края на председателството, за да дам оставка! Много исках с президента да теглим заедно, ама той явно си е с БСП

май 12, 2018
1517999603-img-7736jpg

Борисов за БСП: Много обичат да ни дават акъл, но такава злоба и жлъч не съм виждал – искат да провалят европредседателството!

май 12, 2018
lekari

Лекарите се вдигат на бунт! Въвеждането на здравната карта ще изхвърли на улицата стотици медицински лица!

май 12, 2018
epa06367016 Bulgarian President Rumen Radev speaks to the media following his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 04 December 2017. Rumen Radev is on a State visit to France from 04 to 06 December 2017.  EPA/YOAN VALAT

Радев: Абсолютно основателни са исканията на транспортния бранш, ЕС води дискриминационна политика!

май 12, 2018
позорbig_myjete-dominirat-v-noviq-parlament-260889

Депутатите на най-корумпираната, бедна, изостанала и бързо умираща нация в Европа решиха: Искаме да регулираме съдържанието в интернет!

май 10, 2018