Анализи

The European: Надеждите на САЩ не се оправдаха, Москва стана глобален играч, който жъне успехи в Близкия изток и Европа!

The European: Надеждите на САЩ не се оправдаха, Москва стана глобален играч, който жъне успехи в Близкия изток и Европа!

москва1465967952-gettyimages-474777991

Евтиният нефт трябваше да предизвика проблеми на Путин и да го лиши от „ресурси” за скъпи войни в Сирия и Украйна, пише Волфрам Ваймер в The European, цитиран от “Класа”.
На тези надежди обаче не беше съдено да се сбъднат и Москва стана глобален играч, постигнал „политически успехи” в Европа и в Близкия Изток.

Времето на ниските цени обаче може да се окаже отминало, пише авторът. Руският президент Путин се бори за нови глобални цени и „нов ОПЕК”. След неговото изказване в Истанбул на конференцията по енергетика, че Русия може да ограничи производството и призова за това и другите износители, цената на нефта веднага се вдигна с 3%. Ако Путин успее да създаде „нов ОПЕК”, това в Бъдеще ще създаде на Запада сериодни неудобства.

Както пише Ваймер, независимо че със своята „военна и политическа агресия” Путин си спечели много врагове, независимо от насилието в Сирия и лошата репутация на Запад, той спечели много политически успехи: Първо, световната общественост вече „мълчаливо” призна Крим за руски; второ, Путин разцепи Украйна и шансовете страната отново да стане „суверена, единна държава” намаляват с всеки месец; трето, военната „интервенция” в Сирия даде на Русия мощ и влияние в Близкия Изток и всяко мирно уреждане без Москва е немислимо; четвърто, чрез нови политически алианси (Пекин, Техеран, Анкара) той създава стратегическо пространство.

„Всичко това в съвкупност прави Москва глобален играч” – обобщава Ваймер.

Блиц, Класа

http://www.klassa.bg/

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Анализи

More in Анализи

Ердоган

Как Ердоган може да свали Тръмп

август 13, 2018
Le-Figaro

Le Figaro: Солженицин беше прав – Русия стана свободна, а Западът бе поробен от политическата коректност

август 7, 2018
155096621-612x612

Икономист: Маркс се оказа прав! Средната класа изчезва и се превръща в люпилня на нови социалистически идеи… ГРАФИКИ

август 3, 2018
141028075306-660x371

Пат Бюканън: От 2001 г. идеята, че американците имат божествена мисия да демократизират човешкия род, търпи поражение

август 3, 2018
bivsh-agent-na-kgb-putin-samo-organizira-svalyaneto-na-ruskiya-samolet-26-12-2015-03-08-29

“Вашингтон пост”: Това не е КГБ-то от времето на дядо ви, сега е в интернет

юли 30, 2018
maxresdefault

Валентин Вацев: Тръмп ще върне Източна Европа под контрола на Русия

юли 20, 2018