Анализи

The European: Надеждите на САЩ не се оправдаха, Москва стана глобален играч, който жъне успехи в Близкия изток и Европа!

The European: Надеждите на САЩ не се оправдаха, Москва стана глобален играч, който жъне успехи в Близкия изток и Европа!

москва1465967952-gettyimages-474777991

Евтиният нефт трябваше да предизвика проблеми на Путин и да го лиши от „ресурси” за скъпи войни в Сирия и Украйна, пише Волфрам Ваймер в The European, цитиран от “Класа”.
На тези надежди обаче не беше съдено да се сбъднат и Москва стана глобален играч, постигнал „политически успехи” в Европа и в Близкия Изток.

Времето на ниските цени обаче може да се окаже отминало, пише авторът. Руският президент Путин се бори за нови глобални цени и „нов ОПЕК”. След неговото изказване в Истанбул на конференцията по енергетика, че Русия може да ограничи производството и призова за това и другите износители, цената на нефта веднага се вдигна с 3%. Ако Путин успее да създаде „нов ОПЕК”, това в Бъдеще ще създаде на Запада сериодни неудобства.

Както пише Ваймер, независимо че със своята „военна и политическа агресия” Путин си спечели много врагове, независимо от насилието в Сирия и лошата репутация на Запад, той спечели много политически успехи: Първо, световната общественост вече „мълчаливо” призна Крим за руски; второ, Путин разцепи Украйна и шансовете страната отново да стане „суверена, единна държава” намаляват с всеки месец; трето, военната „интервенция” в Сирия даде на Русия мощ и влияние в Близкия Изток и всяко мирно уреждане без Москва е немислимо; четвърто, чрез нови политически алианси (Пекин, Техеран, Анкара) той създава стратегическо пространство.

„Всичко това в съвкупност прави Москва глобален играч” – обобщава Ваймер.

Блиц, Класа

http://www.klassa.bg/

 
loading...
0
Анализи

More in Анализи

5e_ydc6v5

“Фигаро” иронизира европредседателството ни: Корупцията прави силата!

януари 12, 2018
2bc1120c1446c1fd92d69c3ff1a804ec

Washington Post: Завръщането на крайната бедност в Америка! Американската мечта все повече се превръща в американска илюзия!

януари 8, 2018
phplru5ff_800x_

Нова честитка за България от “Ди Цайт”: Корумпирани сте, но послушни!

декември 29, 2017
43893-PIC2

Америка търси спасение във войната. Защо е спокоен Путин?

декември 8, 2017
eu

Източна Европа е в “хватката на доминионите”, известна още от Римската империя! Тя е големият губещ от началото на века!

декември 8, 2017
vladimir-putin

ХЛЪЦ! “Блумбърг”: Путин е новият цар на ОПЕК, САЩ са в безизходна ситуация!

декември 7, 2017