Анализи

The European: Надеждите на САЩ не се оправдаха, Москва стана глобален играч, който жъне успехи в Близкия изток и Европа!

The European: Надеждите на САЩ не се оправдаха, Москва стана глобален играч, който жъне успехи в Близкия изток и Европа!

москва1465967952-gettyimages-474777991

Евтиният нефт трябваше да предизвика проблеми на Путин и да го лиши от „ресурси” за скъпи войни в Сирия и Украйна, пише Волфрам Ваймер в The European, цитиран от „Класа“.
На тези надежди обаче не беше съдено да се сбъднат и Москва стана глобален играч, постигнал „политически успехи” в Европа и в Близкия Изток.

Времето на ниските цени обаче може да се окаже отминало, пише авторът. Руският президент Путин се бори за нови глобални цени и „нов ОПЕК”. След неговото изказване в Истанбул на конференцията по енергетика, че Русия може да ограничи производството и призова за това и другите износители, цената на нефта веднага се вдигна с 3%. Ако Путин успее да създаде „нов ОПЕК”, това в Бъдеще ще създаде на Запада сериодни неудобства.

Както пише Ваймер, независимо че със своята „военна и политическа агресия” Путин си спечели много врагове, независимо от насилието в Сирия и лошата репутация на Запад, той спечели много политически успехи: Първо, световната общественост вече „мълчаливо” призна Крим за руски; второ, Путин разцепи Украйна и шансовете страната отново да стане „суверена, единна държава” намаляват с всеки месец; трето, военната „интервенция” в Сирия даде на Русия мощ и влияние в Близкия Изток и всяко мирно уреждане без Москва е немислимо; четвърто, чрез нови политически алианси (Пекин, Техеран, Анкара) той създава стратегическо пространство.

„Всичко това в съвкупност прави Москва глобален играч” – обобщава Ваймер.

Блиц, Класа

http://www.klassa.bg/

 

loading...
0
Анализи

More in Анализи

Foreign-Policy-Journal

Foreign Policy Journal: Човечността и самообладанието на Путин спасиха света от война

януари 4, 2019
le_monde

Френският Le Monde с брутален шамар за Борисов и престъпното му управление

декември 27, 2018
grin-3.d0d30377d28287b632bfd6839eeddacc

Тръмп измисли най-голямата сделка на планетата – България също е въвлечена

декември 27, 2018
karaka4anov-zaev

REGNUM (Русия): България – нова преграда по пътя на Македония към ЕС и НАТО

декември 26, 2018
768x432 (1)

US издание: Путин прехвърли „играта“ в предния двор на Америка

декември 13, 2018
45650809_303

„Дойче веле“ с разбиващ репортаж: В България работят до припадък, а едва преживяват!

ноември 21, 2018