Политика

Извънредно! Москва ни скастри, че снабдяваме терористите в Сирия с оръжия! Това устройва „определени среди“ в България!

Извънредно! Москва ни скастри, че снабдяваме терористите в Сирия с оръжия! Това устройва „определени среди“ в България!

%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b01476998630

„Призоваваме нашите евроатлантически критици по-малко да говорят и да пристъпят към реални мерки за недопускане на снабдяването на терористите в Сирия с оръжия.“ Това заяви на нарочна пресконференция днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. „А що се отнася до невинните човешки жертви, за които толкова обичат да говорят нашите партньори, то спомнете си, с чии оръжия ги убиват“, отсече Захарова, цитирана от ТАСС.

Във връзка с това тя припомни статия в централния български вестник „Труд“ от 12 декември, в която се съобщава за откриването в един от освободените райони на Алепо на оружеен склад на бунтовниците с военни амуниции от България. По-точно става въпрос за снаряди за реактивни системи за залпов огън „Град“, противотанкови снаряди за артилерийски оръдия и гранатомети. В статията се говори, че сирийските войски са открили още осем такива склада с въоръжения българско производство.

Според Захарова в съпроводителните документи са указани фирмата-производител и фирмата-износител.

„Цялата гореупомената продукция се произвежда чрез просрочени съветски лицензи, които по онова време са били дадени на България“, подчерта Захарова. „Искам да подчертая, че Русия от 90-те години води преговори със София за сключването на двустранно лицензионно междуправителствено споразумение, което преди всичко да регламентира износа на военна продукция за трети страни. За съжаление, българската страна не бърза да го сключи“.

„Видимо е, че такава неяснота по дадените проблеми устройва определени среди и представители на България. Разбира се, позицията им е удобна: продаваме на някаква държава, която не използва руски въоръжения и военна техника, а къде после посредникът ще прати продукцията, не е важно за българските производители. Но нали не става въпрос за карфици, а за търговия със смъртоносни стоки, от които загива мирното население на Сирия, за чиято съдба толкова се притеснява Европейският съюз?“, риторично попита Мария Захарова.

„И това далеч не е единственият пример, когато страните от Западния блок оказват съдействие за разгарянето на сирийския конфликт. В тази връзка възникват още маса въпроси. например, в какви още горещи точки може да попадне това, по своята същност нелегално произведено оръжие? Освен нас никой не се вълнува от това – нито Вашингтон, нито Брюксел.

Говорителят на руското външно министерство коментира и обвиненията на британския външен министър Борис Джжонсън за думите му, че победата на Русия и сирийската армия в Алепо е „нищожна“.

Русия разчита и на обективна оценка на престъпленията на терористите.

„Празнувайки пълното освобождаване на града, сирийците излязоха на улиците на Алепо, поздравяваха се с победата, благодаряха на руските и сирийските военни. Но този празник беше със сълзи на очи. Ние узнаваме все нови и нови подробности за това, което се е вършело в Алепо, когато бе под контрола на терористите и екстремистите. Откриваме мащабни погребения на останките от много десетки хора и по-лошо: оказа се, че те са били подлагани на мъчения“, заяви Мария Захарова.

„Доказателствата за тези престъпления ще бъдат предадени на медиите и ще им бъде дадено максимално разгласяване“, увери Захарова.

„Надяваме се, че международната общност ще даде обективна оценка на кървавата вакханалия и издевателствата на терористите и екстремистите над сирийските граждани“, подчерта говорителят на руското външно министерство.

Епицентър: БГ

http://epicenter.bg/article/Udar-ot-Moskva–Mariya-Zaharova-obvini-Balgariya–che-snabdyava-teroristite-v-Siriya-s-orazhiya-/117089/7/0
loading...
0
Политика

More in Политика

clinton-trump19216922_303

„Америка за България“ платила $57 100 на БНТ и БТВ, за да отразят битката между Клинтън и Тръмп! Вижте още кои са грантови медии и НПО-та!

декември 27, 2016
%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be778234

Роската пред FAZ: Руската пропаганда срещу евроценностите и отслабване на ЕС – това е целта на Москва!

декември 27, 2016
%d0%b1%d0%b8%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b220131105-ertmxspghf

Сензация в политиката! Съдебно оправдан и „изпран“ Христо Бисеров се връща в ДПС!

декември 23, 2016
цветан768x432

ГЕРБ обяви война на „вражески“ сайтове и „тролове“! Цветанов ще въдворява ред във фейсбук!

декември 23, 2016
1482345085-clipboard01

Извънредно! Радев с гневна реакция срещу Плевнелиев за решението да не назначава кабинет!

декември 21, 2016
%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%820013

Борисов към министрите: Моралът е по-важен от властта! Затова – на пост, докато ни сменят!

декември 21, 2016