Министерството на външните работи на Русия внесе предложение президентът да обяви 35 американски дипломати в Русия за персона нон грата. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Москва се закани да отговори на „антируската агония” на САЩ

 Москва се закани да отговори на „антируската агония” на САЩ

Припомняме, администрацията на президента Барак Обама наложи нови санкции на Русия, включително експулсиране на 35 руски дипломати от САЩ във връзка с хакерските атаки на президентските избори в САЩ.

По думите на Лавров обвиненията на САЩ, че Русия се е намесвала в американските избори са “безоснователни”.

Лавров подчерта, че Москва няма да остави санкциите на Вашингтон без отговор и ще действа на принципа на реципрочността.

Изгонените от САЩ руски дипломати могат да прекарат Нова година на самолета за Москва

 Изгонените от САЩ руски дипломати могат да прекарат Нова година на самолета за Москва. На дипломатите са дадени 72 часа

В допълнение ведомството предлага да се затворят две сгради в руската столица, използвани от американското правителство.

САЩ гони 35 руски дипломати

 САЩ гони 35 руски дипломати

Конкретно министерството предлага да се експулсират 31 дипломатически служители от посолството на САЩ в Москва и четирима от консулството на САЩ в Санкт Петербург, стана ясно още от думите на Сергей Лавров.

Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев изрази съжаление, че администрацията на американския президент Барак Обама завършва мандата си с “антируска агония”. Това обяви премиерът в блога си в Туитър, съобщава ТАСС. Руският премиер е добавил към поста си и абревиатурата RIP, която се поставя на надгробни плочи (rest in peace, “почивай в мир”), адресирана към отиващата си администрация на Обама.

Снимка: ТАСС

Вчера Вашингтон обяви въвеждането на нови антируски санкции, които засягат някои руски компании, Федералната служба за сигурност и Главното управление на Генщаба на руските въоръжени сили. Американските власти обявиха за персона нон грата 35 руски дипломати и обявиха закриването на два обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, които са собственост на Руската федерация. Вашингтон обвърза въвеждането на новите санкции с хакерските атаки срещи американски политически институци, за които действащата администрация на Белия дом обвинява Русия.

Властите в Москва нееднократно опровергаха съпричастността си към кибератаките, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече новите санкции проява на агресия.

Нюз БГ, Гласове

https://news.bg/world/rusiya-goni-35-amerikanski-diplomati-v-otgovor-na-sanktsiite-na-sasht.html