Наука и технологии

The Washington Post: Руски хакери са помогнали за унищожаването на 80% от украинските далекобойни гаубици Д-30 в Донбас!

The Washington Post: Руски хакери са помогнали за унищожаването на 80% от украинските далекобойни гаубици Д-30 в Донбас!

1482663431-khaker
Работещата в сферата на киберсигурността американска компания CrowdStrike обвини хакерската група Fancy Bear за връзки с руските власти при използване на „вредоносен” код против подразделения на украинската артилерия от края на 2014 г. Компанията счита, че хакерите са свързани с руски военни и получените данни „вероятно са използвани за поддръжка” на опълченците в Донбас. БЛИЦ предлага резюме от публикация на The Washington Post с по-подробна информация за доклада на CrowdStrike.

В доклада анализаторите на CrowdStrike се разказва за широко ползваното от украинската армия приложение към мобилната операционна система Android, специално разработено за украинските артилеристи с цел опростяване на разчетите при стрелба. Именно то можело да бъде използвано от руските хакери като средство за получаване на разузнавателни данни, например за точните координати на украинските артилерийски позиции и подразделения.

„Програмата, създадена през 2013 г. и първоначално разпространявана чрез социалните мрежи, била пробита от хакерската група Fancy Bear, предполагаемо свързана с руското военно разузнаване или направо с ГРУ” – теоретизират американските експерти.

През 2014 г. Fancy Bear създала заразен с вирус вариант на програмата и го качила на украинските военни форуми. При неговото използване автоматично ставало предаване чрез интернет до руските хакери на данни за мястото на разполагане на оръдейните поделения, а също и на друга важна информация се казва в доклада на CrowdStrike.

Като правило, за насочване на украинските далекобойни гаубици (на въоръжение от 1963 г.) са необходими няколко минути, като данните за насочване се въвеждат ръчно. С Android-програмата за целта са нужни едва 15 секунди.

„Екипът на Fancy Bear вероятно е пробил програмата, позволявайки на ГРУ да използва GPS-координатите на телефоните за проследяване на позициите на украинските поделения. По такъв начин руската армия можела да насочва към украинската артилерия и друго оръжие” – продължила да излага своята теория CrowdStrike.

Международният институт за стратегически изследвания (Лондон) оповести информация: за 2 г. бойни действия украинската артилерия загубила 50% от оръжията си и над 80% от гаубиците Д-30, като това е най-високият процент загуби в артилерийското въоръжение в арсенала, се съобщава в доклада.

Програмата не била общодостъпна в „Андроид-магазин” и се разпространявала само в социалната мрежа „Вконтакт” чрез страницата на нейния създател офицера-артилерист Ярослав Шерстюк, пишат анализаторите от CrowdStrike. Активацията на програмата в мобилните устройства била възможна само след запитване и лично одобрение на Шерстюк и изпращане на код за индивидуално изтегляне на програмата.

Основателят на CrowdStrike Дмитрий Алперович твърди, че подходът на хакерите не е аматьорски, а изисква тяхната тясна връзка с ръководството на руската армия: „За да бъдат използвани в резултат на взлома данни от бойното поле, е нужна тясна интеграция – твърди той. – Такива задачи са в компетенциите на ГРУ.”

Американските експерти отиват толкова далеч, се правят паралел между унищожената украинска артилерия и победата на Доналд Тръмп. Според тях именно Fancy Bear са манипулирали резултатите от изборите в полза на Тръмп.

БЛИЦ

http://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/the-washington-post-ruski-khakeri-sa-pomognali-za-unishchozhavaneto-na-80-ot-ukrainskite-dalekoboyni-gaubitsi-d-30-v-donbas_news474282.html

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Наука и технологии

More in Наука и технологии

1522585748-tg11

Вече се знае! Небесният дворец “Тянгун -1” се отклони от трасето Кюстендил-Перник-София – ето къде ще удари до часове…(Зрелище НА ЖИВО)

април 1, 2018
big_1b2b

Зловещо! Можете да видите какво ще стане във вашия град при ядрен взрив! ИНТЕРАКТИВНА КАРТА

март 31, 2018
1520785457-1

Daily Star за днешното изпитание на хиперзвуковата руска ракета „Кинжал“: Шокиращо и ужасяващо! (ВИДЕО)

март 11, 2018
scientists-confirm-rocks-found-in-egypt-from-another-solar-system-11118

Сензационна находка: Египетски камък съдържа материал отпреди Слънчевата система, гръмна “Индипендънт”!

януари 12, 2018
1464627340-universe-elimination-higgs-boson

Сензационна новина! Стивън Хокинг и екипът му обявиха, че са открили извънземен кораб! (СНИМКА)

декември 16, 2017
1468369396-tungusskiy-meteorit-1-520x330

Защо най–голямата експлозия в човешката история остава загадка вече 108 години?

декември 5, 2017