Политика

ИЗВЪНРЕДНО! Единен фронт срещу ГЕРБ: Правната комисия в парламента отхвърли мажоритарните избори!

ИЗВЪНРЕДНО! Единен фронт срещу ГЕРБ: Правната комисия в парламента отхвърли мажоритарните избори!

%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0768x432

Членовете на правната комисия в Народното събрание от ДПС, БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, „Атака“, БДЦ и АБВ отхвърлиха предложението на ГЕРБ комисията да разгледа и приеме резултатите от референдума, провел се по инициатива на Слави Трифонов и екипа му.
Въпреки решението на комисията, проектът за решение в подкрепа на въпросите на референдума ще влезе в пленарна зала като първа точка.

4 пленарни седмици ще трябват на законодателя да смени избирателната система от пропорционална на мажоритарна. Това стана ясно от думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Още в началото на заседанието имаше опасност то да не тръгне, тъй като се чакаха се редица депутати да дойдат. Един идвал от летището, друг се оказа закъсал в преспите. Четин Казак от ДПС поиска да не се гледа точката за референдума.
Всичко, което се предвижда като срокове е безвъзвратно закъсняло„, подчерта той. Следващ парламент трябвало да се занимае с този въпрос.

ГЕРБ внасят свой проект за мажоритарна изборна система

 ГЕРБ внасят свой проект за мажоритарна изборна система

Патриотите също подкрепиха ДПС.
Явор Нотев дори откри неразбираеми елементи в предложението на ГЕРБ. Такова решение би било обидно за комисията, посочи атакистът. По-добре би било, според него, да се актуализират предложенията.

Филип Попов от БСП пък посочи, че референдумът е в съда и трябвало да се изчака съдебното решение.

Елемент на популизъм видя реформаторът Петър Славов в предложението на ГЕРБ. Данаил Кирилов подчерта, че референдумът влиза в обхвата на това НС. Затова и било редно именно този парламент да се произнесе по въпроса. Иначе референдумът можел да не влезе в законодателния орган в бъдеще и реално да умре във времето.
Според гербера било важно да има принципно становище от законодателя по допитването до народа. Не бива да стоим на трупчета, категоричен е Кирилов. Сега е време да вървим напред, изтъкна той.

Явор Нотев отново се захвана за датите. В предложението се посочва, че депутатите трябва да се произнесат с подкрепа до 15.12.2016, а тази дата обаче вече е в миналото. Той пак поиска да се изчака решението на ВАС за референдума. Не се прави така, категоричен бе националистът.

Колко дявола могат да се съберат на върха на иглата. Това въпрос пък видя в спора социалистът Михаил Миков. Да се спрат опитите да се сложат един-два-три дявола на върха на иглата, призова той. Да не се заблуждавали хората с имитацията на намерение да се свърши нещо, поиска още Миков.

След час спорове правната комисия поряза герберите и подкрепата за референдума не влезе в дневния ред на комисия. Така с вот всички срещу ГЕРБ допитването не получи политическа подкрепа.

Борбата на ГЕРБ продължава – утре от партията на Бойко Борисов ще вкарат точката направо в седмичната програма на депутатите, които се връщат от ваканция. След това ще се направи ново заседание на комисията, вече с подробните текстове на ГЕРБ по Изборния кодекс, които ще са готови и внесени в деловодството на Народното събрание в четвъртък.
Предложението на ГЕРБ предвижда парламентът да подкрепи мажоритарния избор на депутати в два тура, задължителното гласуване и намаляване на партийната субсидия на един лев на глас.
Нюз БГ, Сега

http://www.segabg.com/
loading...
0
Политика

More in Политика

1488440205-3

Чуйте и вижте антибългарската пропаганда на Емил Джасим – кандидат за депутат от “ДАЙ, България” (ВИДЕО)

март 2, 2017
обрат1488292855-501

ИЗВЪНРЕДНО! Поптодорова подаде оставка в Американския еврейски комитет, оттегляла се „по лични причини“!

март 2, 2017
поптодорова1488290610-elena-poptodorova

Шок! Полската полиция разби версията за „недоразумение“: Поптодорова е разпозната и задържана 3 дни след кражбата!

март 1, 2017
дойче велеsafe_image

„Дойче веле“ удариха в земята руската пропаганда: „Крахът на българското село“ бил планиран в Москва!

март 1, 2017
калфинphoto_verybig_724416

Случаят с Поптодорова е руска пропаганда против НАТО, тя не може да е крадла, познавам я добре!

март 1, 2017
17077922_10206482587381870_1835043168_n

Феноменът на тези избори ще е ПП „Възраждане“, сочат онлайн анкети по мрежи и сайтове! (ГРАФИКИ)

март 1, 2017