Политика

ИЗВЪНРЕДНО! Единен фронт срещу ГЕРБ: Правната комисия в парламента отхвърли мажоритарните избори!

ИЗВЪНРЕДНО! Единен фронт срещу ГЕРБ: Правната комисия в парламента отхвърли мажоритарните избори!

%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0768x432

Членовете на правната комисия в Народното събрание от ДПС, БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, “Атака”, БДЦ и АБВ отхвърлиха предложението на ГЕРБ комисията да разгледа и приеме резултатите от референдума, провел се по инициатива на Слави Трифонов и екипа му.
Въпреки решението на комисията, проектът за решение в подкрепа на въпросите на референдума ще влезе в пленарна зала като първа точка.

4 пленарни седмици ще трябват на законодателя да смени избирателната система от пропорционална на мажоритарна. Това стана ясно от думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Още в началото на заседанието имаше опасност то да не тръгне, тъй като се чакаха се редица депутати да дойдат. Един идвал от летището, друг се оказа закъсал в преспите. Четин Казак от ДПС поиска да не се гледа точката за референдума.
Всичко, което се предвижда като срокове е безвъзвратно закъсняло“, подчерта той. Следващ парламент трябвало да се занимае с този въпрос.

ГЕРБ внасят свой проект за мажоритарна изборна система

 ГЕРБ внасят свой проект за мажоритарна изборна система

Патриотите също подкрепиха ДПС.
Явор Нотев дори откри неразбираеми елементи в предложението на ГЕРБ. Такова решение би било обидно за комисията, посочи атакистът. По-добре би било, според него, да се актуализират предложенията.

Филип Попов от БСП пък посочи, че референдумът е в съда и трябвало да се изчака съдебното решение.

Елемент на популизъм видя реформаторът Петър Славов в предложението на ГЕРБ. Данаил Кирилов подчерта, че референдумът влиза в обхвата на това НС. Затова и било редно именно този парламент да се произнесе по въпроса. Иначе референдумът можел да не влезе в законодателния орган в бъдеще и реално да умре във времето.
Според гербера било важно да има принципно становище от законодателя по допитването до народа. Не бива да стоим на трупчета, категоричен е Кирилов. Сега е време да вървим напред, изтъкна той.

Явор Нотев отново се захвана за датите. В предложението се посочва, че депутатите трябва да се произнесат с подкрепа до 15.12.2016, а тази дата обаче вече е в миналото. Той пак поиска да се изчака решението на ВАС за референдума. Не се прави така, категоричен бе националистът.

Колко дявола могат да се съберат на върха на иглата. Това въпрос пък видя в спора социалистът Михаил Миков. Да се спрат опитите да се сложат един-два-три дявола на върха на иглата, призова той. Да не се заблуждавали хората с имитацията на намерение да се свърши нещо, поиска още Миков.

След час спорове правната комисия поряза герберите и подкрепата за референдума не влезе в дневния ред на комисия. Така с вот всички срещу ГЕРБ допитването не получи политическа подкрепа.

Борбата на ГЕРБ продължава – утре от партията на Бойко Борисов ще вкарат точката направо в седмичната програма на депутатите, които се връщат от ваканция. След това ще се направи ново заседание на комисията, вече с подробните текстове на ГЕРБ по Изборния кодекс, които ще са готови и внесени в деловодството на Народното събрание в четвъртък.
Предложението на ГЕРБ предвижда парламентът да подкрепи мажоритарния избор на депутати в два тура, задължителното гласуване и намаляване на партийната субсидия на един лев на глас.
Нюз БГ, Сега

http://www.segabg.com/

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Политика

More in Политика

768x432

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ “Белене”, който ГЕРБ наложи преди 6 години!

май 12, 2018
борисов интервю

Фалшива новина е, че чакам края на председателството, за да дам оставка! Много исках с президента да теглим заедно, ама той явно си е с БСП

май 12, 2018
1517999603-img-7736jpg

Борисов за БСП: Много обичат да ни дават акъл, но такава злоба и жлъч не съм виждал – искат да провалят европредседателството!

май 12, 2018
lekari

Лекарите се вдигат на бунт! Въвеждането на здравната карта ще изхвърли на улицата стотици медицински лица!

май 12, 2018
epa06367016 Bulgarian President Rumen Radev speaks to the media following his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 04 December 2017. Rumen Radev is on a State visit to France from 04 to 06 December 2017.  EPA/YOAN VALAT

Радев: Абсолютно основателни са исканията на транспортния бранш, ЕС води дискриминационна политика!

май 12, 2018
позорbig_myjete-dominirat-v-noviq-parlament-260889

Депутатите на най-корумпираната, бедна, изостанала и бързо умираща нация в Европа решиха: Искаме да регулираме съдържанието в интернет!

май 10, 2018