Важно

Североизточна България е откъсната от света! Всички пътища в 6 области са напълно блокирани!

Североизточна България е откъсната от света! Всички пътища в 6 области са напълно блокирани!

%d1%81%d0%bd%d1%8f%d0%b3640_37794

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области. Жълт код за опасно вълнение е обявен за морето, край областите Добрич, Варна и Бургас. Жълт код за сняг, поледици и ниски температури е обявен за 8 области на Западна България. Следобед валежите ще отслабват, предава БНР.

Магистрала „Хемус“ все още е затворена за движение между Шумен и Варна. Спряно е и движението по магистрала „Тракия“ в участъка от Зимница до Бургас. Ограничение за движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона е в сила за цялата страна. Камионите ще бъдат пускани поетапно от обед само по направлението от София към Кулата, съобщи по-рано министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Трасето при македонския ГКПП „Деве баир“ не е почиствано изобщо. Тежкотоварните камиони и автомобилите се спират още на Крива паланка от 19.00 часа снощи, съобщават от ГКПП „Гюешево“. Само четири камиона са минали на изход тази нощ. Снежната покривка на пункта, който е на 1100 метра надморска височина, е около половин метър. Основните трасета и подстъпите за движение са почистени.

Не се пропускат тежкотоварни автомобили през граничните пунктове в Югозападна България. Шофьори сигнализират за много чакащи камиони на ГКПП „Промахон“, които искат да влязат в страната. Дежурните от „Гранична полиция“ на ГКПП „ Кулата“ заявиха за „Хоризонт“, че на наша територия ситуацията е нормална, няма опашки от ТИР-ове, пропускат се обаче само леки автомобили в двете посоки.

В района на Петрич снежната покривка е около 5 сантиметра. Заради усилването на вятъра се усложнява обстановката към границата с Република Македония. Пътищата са почистени, но на места има навявания. В Благоевград няма недостъпни населени места, както и тежки аварии с електрозахранването. Основните пътни артерии са почистени и проходими. В цялата област продължава да вали сняг.

Пътищата в областите Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен остават блокирани, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Полицията в Шуменска област е поставила на пътя девет контролно-пропускателни пункта, за да следи за спазването на ограниченията.

Обстановката в Русенска област е тежка. 52 далекопровода са изключили автоматично още рано тази сутрин поради силния вятър. Екипи работят по отстраняване на авариите. Спасимир Димитров, директор на общинското звено за кризисни действия, съобщи, че бурният вятър създава допълнително проблеми, републиканските пътища са затворени от 4.30 часа тази сутрин, както и нулевата видимост, която не позволява почистването на пътищата от образувалите се големи преспи:

Затворени са пътищата Русе – София, Русе – Варна, Русе – Силистра и Русе – Кубрат. Всички републикански пътища са затворени. При възможност машините ще тръгнат да ги почистват, но в момента все още такава възможност няма.

ГКПП „Дунав мост“ е отворен и почистен, но тежкотоварните камиони са спрени и от румънска страна.

В цялата община Кайнарджа, област Силистра, няма ток. Всички пътища са блокирани. Преспите вече достигат до над 1 метър. Почистването е спряно заради ураганния вятър. Родилка от село Средище ще бъде транспортирана с верижна машина до болницата в Силистра. Пожарна е заседнала в снега, след като се е отзовала на сигнал за запалени комини в Кайнарджа.

В Сливен пътищата са заледени, но основните артерии в града се почистват. Екипи на КАТ „Пътна полиция“ са на „Петолъчката“ и връщат автомобилите, тръгнали в посока Карнобат – пътят е затворен, автомагистрала „Тракия “ се почиства с химични субстанции и тя е проходима до Сливен, заявиха от Областно пътно управление.

Затворен за преминаване е проходът Твърдица – Елена. Пътят е затворен за почистване и се очаква към обед да бъде отворен, но остава забраната за преминаване на автомобили над 10 тона. Котленският проход е отворен за автомобили до 12 тона. Преминаването в цялата планинска област в Сливенско става само с вериги. Почистват се и се опесъчават Подбалканският път и пътят Сливен – Стара Загора. От днес вече е отворен пътят Сливен – Ичера, който е директен път за „Карандила“.

Движението на влаковете в страната се осъществява при тежки зимни условия, възможни са закъснения, особено при пътуването на дълги разстояния, съобщават от БДЖ.

Повече информация може да бъде получена от гишетата и билетните каси в съответните гари.

БНР, Епицентър, БГНЕС, Нюз БГ, БЛИЦ
loading...
0
Важно

More in Важно

1517637556-tvvvaaaa

Изключително важна информация за всички работещи българи, която ще ни спести много нерви и губене на време!

февруари 3, 2018
92985_660_370

Проф. Пламен Киров: Върви гигантска заблуда за Истанбулската конвенция – лъжат ни, че можем да я ратифицираме с резерви!

януари 29, 2018
СИНОД655-402-sinodalna-palata-svetiia-sinod

Светият Синод разнищи Истанбулската конвенция и напомни на политиците: Горко на ония, които наричат злото добро! (СТАНОВИЩЕ)

януари 26, 2018
газова1502375046-1493992670-991-ratio-kat-i-koli

Извънредно важна новина за всички шофьори! Въвеждат жестока глоба, ако сте “забравили” да направите това…

януари 24, 2018
киприян92457_660_370

Православната и католическата църкви казаха твърдо НЕ на Истанбулската конвенция на дискусията в СУ! Залата бурно аплодира митрополит Киприян!

януари 23, 2018
СИНОД655-402-sinodalna-palata-svetiia-sinod

Светият синод призова парламента да не ратифицира Истанбулската конвенция, а народът да отстоява вярата си!

януари 22, 2018