Политика

Станишев: 10 г. членство в ЕС – време на надежди, очаквания, свобода!

Станишев: 10 г. членство в ЕС – време на надежди, очаквания, свобода!

%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%b2sergei-stanishev-05

На 1 януари 2017 честваме 10 години от присъединяването на България към ЕС! Време на много надежди, очаквания, свобода. Време и на разочарования. Много журналисти ме питат как виждам страната ни след тези 10 години, така ли съм се представял членството ни. Труден и едновременно лесен отговор. Това написа във Фейсбук лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

На площада, на 1 януари 2007 г. посрещнах Новата година с много наши сънародници, изпълнен с ентусиазъм и надежда. Това беше кулминацията на работата на три правителства. Повече – беше национално усилие.

Казах си: всичко си струваше – безсънните нощи, тежките решения, компромисите! Страната ни получаваше мястото си в общност на ценности, демокрация и върховенство на закона. Това беше нашият ценностен избор.

Днес, 10 години по-късно, някои евроскептици злорадстват. Видите ли, присъединихме се към Съюз, който се разпада, раздира се от кризи, няма пилот в самолета. За нас нищо не се промени – все така сме най-бедни в Европа, все така сме без перспектива. Завинаги сме на дъното на таблиците и класациите.

Но нека си представим с ръка на сърцето къде щеше да е България сега, ако не бяхме членове на ЕС. Как щеше да се справим с бежанците? В каква позиция щеше да сме спрямо Турция? А еврофондовете? Ами факта, че Европа е във всяка българска къща – все някой работи или учи на Стария континент?

Затова отговорът е лесен: това беше правилният път пред страната ни. И днес, с поглед от европейската сцена, съм още по-убеден в далновидността на решението.
Но отговорът е и труден. Защото, ако сме честни пред себе си, ще трябва да признаем, че страната ни може много повече.  Като отстояване на националния интерес.

Като единна вътрешна позиция пред евроинституциите и другите държави-членки.

Като отстояване на достойнството ни и неприемането на членство „втора ръка“. Аз лично смятам, че тряБва да се борим за присъединяването ни към Шенген. Да продължим кампанията и дори да я направим по-видима. Но затова са нужни действия от страна на българското правителство.

След 10- годишно пълноправно членство предстои председателството на България на Европейския съвет.
Време на доказване. Време на идеи и нови надежди. Време на ново национално усилие.

И това е предизвикателството пред българските политици. Защото, ако в предстоящите избори заложат на кампания, която разделя, после трудно ще постигнат обединение. Ако разчитат на лов на гласове с популизъм и национализъм, след това трудно ще постигнат вяра в Европа.

Сега е време за избор. И в България, и в Европа!

Фрогнюз

http://frognews.bg/news_126051/Stanishev-10-g-chlenstvo-v-ES–vreme-na-nadejdi-ochakvaniia-svoboda/
loading...
0
Политика

More in Политика

reshetnikov

Ген. Решетников: Русия трудно и мъчително се връща на своя исторически път! България изцяло е загубила своята самостоятелност на международната сцена!

юни 6, 2017
МАКРОН-БАЦЕ1496742347-mg-0769

Любов от пръв поглед! Борисов: „Това ми е трети президент на Франция, с който работя!“… Ето кога Макрон идва у нас!

юни 6, 2017
putshipka

Официално: Под патронажа на президента Радев, Владимир Путин получи покана за визита в България!

юни 6, 2017
1495370390-2110285006

Не е за вярване какво се случи с Иво Антонов след гафа с нацистката снимка! Каракачанов го настани…ето къде!

юни 5, 2017
КУНКА660_20213122a27c2b6b8866b1d9faf2c199

Кунева: Няма живот за България без ЕС!

юни 5, 2017
радев768x432

ИЗВЪНРЕДНО! Важна новина от „Дондуков“ 2 с гриф „Поверително“ – ето какво реши Радев за стенограмите за КТБ!

юни 5, 2017