Европа

ШОК! Британски студенти искат „белите“ философи Платон и Кант да бъдат изхвърлени от учебните планове!

ШОК! Британски студенти искат „белите“ философи Платон и Кант да бъдат изхвърлени от учебните планове!

%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bd401-165256-1_wide

За тях казват, че са „Отците-основатели“ на Западната философия, чиито идеи са в основата на цивилизованото общество.

Студентите в един престижен университет в Лондон обаче искат фигури като Платон, Декарт и Имануел Кант да бъдат в голяма степен изхвърлени от учебните планове, тъй като са представители на бялата раса.

Студентският съюз в Института за ориенталистика и африкански изследвания (ИОАИ) настоява, че когато се изучава философия „мнозинството от философите в нашите курсове“ трябва да бъдат от Африка или Азия.

voltaire2

Волтер, за него Студентският съюз твърди, че „колониалният контекст на „Просвещението“, в който творят философите, следва да бъде преподаван“. Снимка:  MEDIA MOGUL

Според съюза това е част от по-широка кампания за „деколонизиране“ на университета, тъй като се стреми към „обръщане на погледа върху структурното и епистемологично наследство на колониализма“.

Този призив идва след като образователни ръководители предупредиха университетите да поощряват исканията на  студентите-„снежинки“, независимо от това колко неразумни са те.

Според предложените реформи във висшето образование, правителството иска да сложи удовлетворението в ядрото на новата система за рейтинги на университетите, но критиците на този подход се опасяват, че така ще се подрони академичния интегритет

jo-johnson

Джо Джонсън е един от пропагандаторите на новия Закон за висшето образование и научните изследвания

Философът сър Роджър Скрутън заяви, че подобни искания демонстрират „невежество“. „Не би могло да се зачеркне цяла една област на интелектуални усилия, без да се проучи, а е ясно, че те не са проучили какво точно е „бялата философия“, заяви той за в. „Мейл он Съндей“.

„Ако си мислят, че има колониален контекст, който да е родил Критиката на чистия разум на Кант, много бих искал да го чуя“.

Сър Антони Селдън, вицеканцлер на Бъкингамския университет, добави: „Има реална опасност политическата коректност да излезе извън контрол. Ние трябва да разберем света такъв, какъвто е, а не да пренаписваме историята така, както някои биха желали да бъде“.

Студентският съюз в ИОАИ, който е водещ център в изследванията на Азия, Африка и Близкия изток, заявиха, че „деколонизацията на университета“ и „конфронтацията с белите институции“ е един от приоритетите му за настоящата академична година.

Той заяви, че „белите философи“ следва да се изучават само „ако е необходимо“, добавяйки, че техните творби трябва да бъдат преподавани единствено от „критична гледна точка“. „Например, що се отнася до признаването на колониалния контекст, в който т.нар. философи на „Просвещението“ творят“, добави съюзът.

Ерика Хънтър, ръководител на департамента по религии и философии каза, че гледната точка на съюза е „доста смешна“, добавяйки: „Твърдо ще се противопоставя на отпадането на философи или историци просто защото това е на мода“.

Д-р Дебора Джонстън, про-директор за образованието и обучението заяви: „Едно от големите предимства на ИОАИ е, че ние винаги сме гледали на световните проблеми от перспективата на регионите, които изучаваме – Азия, Африка и Близкия изток“.

„Информираният и критичен дебат и дискусията за учебните планове, по които преподаваме, е здравословен и подходящ елемент от академичното начинание“.

Автор: Камила Търнър, „Дъ телеграф“, 8 януари 2017

http://www.telegraph.co.uk/education/2017/01/08/university-students-demand-philosophers-including-plato-kant/

Превод: Костадин Грозев

Трансмедия

Британски студенти не искат „белите“ философи Платон и Кант

 
loading...
0

More in Европа

салами5e_x4tm2m

ЕС на различни скорости: Централна Европа скача против двойните стандарти на Брюксел за храните!

февруари 24, 2017
юнкер640-420-zhan-klod-iunker

Брюксел безпощадно егоистичен! Юнкер настоява за най-лошото за България – Европа на различни скорости!

февруари 24, 2017
радиация000020874_illustration_large

Опасно! Повишена радиация над Европа, източникът не е установен!

февруари 23, 2017
epa05775106 French Prime Minister and Les Republicains political party candidate for the 2017 presidential election Francois Fillon holds a press conference to defend allegations of corruption in Paris, France, 06 February 2017. Fillon has come under pressure to explain the employment and payment of thousands of euros to his wife Penelope and children for work they allegedly did not perform. French MPs are allowed to employ family members as aides.  EPA/ETIENNE LAURENT

Обрат във Франция! Фийон отново е фаворит за президент, изправя се срещу Льо Пен, галеникът на глобалистите Макрон изостава!

февруари 21, 2017
швеция11eb83f9-5f1f-4a2b-9e2a-1bfb6f6e5900

Тръмп сгафи, но позна: Безредици избухнаха в Стокхолм! Daily Express: Швеция се нуждае от вдигане на данъците, за да издържа мигрантите!

февруари 21, 2017
меркел юнкер

„Република“: Юнкер на кръстопът – или повежда ЕС в желаната посока, или се отказва да управлява „залеза на Европа“!

февруари 20, 2017