Благотворителност

ГАВРА! Държавата отряза дете от социални помощи, защото… няма майка! Вижте тъжната история на Любчо!

ГАВРА! Държавата отряза дете от социални помощи, защото… няма майка! Вижте тъжната история на Любчо!

любчо1485887129_00

Държавата се изгаври с малкия Любчо Еленков (14 г), който страда от детска церебрална парализа. Повечето българи са се срещали с призиви за помощ за лечението на детето, историята му трогна цяла България и много хора откликнаха и оказаха подкрепа на детето. След като пиян шофьор убива майка му и баща му, за момчето, което живее с тежкото заболяване, и е 100% инвалид, се грижат баба му и дядо му.

През март Любчо ще навърши 15 години. Като “поздравителна картичка” за ЧНГ тези дни баба му получава покана да се яви днес в социалната служба на кв. “Красно село”.

Саня отива със свито сърце и остава шокирана. От 1 януари Любчо е отрязан от всякаква помощ от държавата. Досега, след битки и медиен шум, детето е взимало както всички деца с неговия процент инвалидност, по 100 лева детски и още добавки за рехабилитация и интеграция. Но нова наредба от 1 януари т.г. сочи, че парите вече ще се взимат като еднократна помощ  и за процента инвалидност на Любчо се полагат 930 лева.

Днес обаче става ясно, че болното дете няма да получи тези пари, нито каквито и да било други пари – детски, добавки, средства за рехабилитация….Нищо. Защо? Защото няма майка, а попечител, каквато се явява баба му. А законът не коментира правата на попечителите. Но нали парите се полагат на детето, без значение дали има майка или попечител!? На този въпрос бабата отговаря: “Любчо е изключен от този закон. Той няма майка, но има много лоша мащеха в лицето на държавата”.

Според експерти, в Закона за семейните помощи не се прави разлика за децата, но такава се прави в Закона за държавния бюджет, където има посочени конкретни суми.

Потресена съм, водя душевна борба дали и към кого да се обръщам. Не става въпрос за парите, но въпросът е принципен, дори да ставаше дума не за 930, а за 9,30 лв., коментира бабата на момчето, цитирана от ПИК. И допълва: Това е престъпление и подигравка, гавра и неглижиране. Затова смятам, че трябва да се боря, но много се уморих, коментира още Саня.

Преди няколко години тя се сблъсква със същия казус, когато на децата със 100% инвалидност детските стават 100 лева, а на Любчо са определили 35 лева. Причината е пак същата: Детето няма майка! След бурната намеса на граждани, медии и експерти несправедливостта е поправена. Но не и завинаги. Сега пред поразеното от трагедии семейство има ново предизвикателство. Дали ще се вразумят чиновниците и ще отсъдят, че парите се дават за помощ на болно дете, а не на баба или майка?!

Майката на Любчо – Невена, издъхва след катастрофа без дори да разбере, че е станала майка. Почерпен джигит отнася бременната жена, която е в 8-ия месец, заедно с мъжа й Ивайло. Докато лежи, държейки се за корема и молеща за помощ, неизвестен апаш задига мобилния телефон на Невена. Семейство Еленкови са откарани в “Пирогов”, където лекари се борят за живота им. Докато вадят бебето от Невена, тя умира, без да разбере, че е станала майка. 8  месеца по-късно издъхва и мъжът й, без да излезе от будната кома и да види сина си.

Лекарите все пак успяват да извадят бебето минути преди Невена да почине. Разкъсванията и липсата на кислород обаче увреждат детето и Любчо се ражда скован от детска церебрална парализа. Баба му разказва, че той не е изваден жив от дъщеря й, реанимирали са го, скъсана е била плацентата, както и пъпната връв. Детето дълго време е било без кислород – затова смятали, че няма да оживее.

От тогава насам почернените родители на Невена – Санка и Владимир, се борят за живота на внучето си. Любчо е подпомогнат няколко поредни години от “Българската Коледа”. Той е със съхранен интелект, но със сериозни двигателни увреждания. Сковани са и ръцете, и краката му, не може да стои прав. Вече 11 пъти баба и дядо са водили детето в Москва, 4 пъти в Украйна и веднъж в Чехия за присаждане на стволови клетки.

“Знам, че Любчо има само мен и аз – само него. Трябва да се справя. Той е причината да живея”, проплаква жената. И допълва, че вече не обявява сметката на детето от срам. Доста хора дарили в помощ на лечението му.

Но въпреки това, ако имате желание да помогнете на малчугана, средства могат да се дарят по сметката на

RAIFFEISEN BANK

BG 25RZBB91551000646190

BIC: RZBBBGSF

Титуляар: Любомир Ивайлов Еленков

(СМЕТКАТА Е В ЛЕВА)

Трафик нюз

http://trafficnews.bg/absurdi/news/67708/

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Благотворителност

More in Благотворителност

1514762654-1

Пожар вилня нощес в приюта за сираци на отец Иван в Нови хан! Нещастието е голямо – подробности!

януари 1, 2018
кауза22489810_195628624314428_1956590237070979337_n

Има такъв народ! Сънародници от чужбина с Коледна кауза за децата в България, нека им помогнем!

декември 6, 2017
НИКИbig_3644

Ники, който дари 30 000 лева на две нуждаещи се българки: Направих добро, а сега ме кълнат и клеветят! СНИМКИ

ноември 15, 2017
momche

„Ние сме СМОЛЯН“ в помощ на Георги и семейството му!

юли 8, 2017
1491477810-1

Хайде, българи, нека им помогнем, заедно можем повече! Братче и сестриче, тънещи в мизерия гледат болните си родители!

април 9, 2017
манастриskalniq-manastir

Родолюбива кауза! НАЛБ организира благотворителен мач в подкрепа на паметник на културата!

март 31, 2017