СВЯТ

Марш на срама: Как Иран подчини Швеция с хиджаб!

Марш на срама: Как Иран подчини Швеция с хиджаб!

иранhidjabshvecia
Шведски министри дефилират пред премиера Льовен и иранския президент Рохани

По-малко от месец след т.нар. „Женски марш”, в който милиони жени по света излязоха да протестират срещу избирането на Доналд Тръмп за американски президент, един от символите на политическият феминизъм – правителството на Швеция, търпи яростни атаки. Причината е посещение на шведска делегация в Иран, където висши държавници, включително и търговският министър Ан Линд, сложиха хиджаб преди срещата си с иранските ръководители.

Снимка от срещата между двете страни показва как членки на шведския кабинет дефилират пред шефа си Щефан Льовен и иранския президент Хасан Рохани. Освен хиджаб, те са облечени в дълги палта, които да закрият телата им от погледите на иранците.

Търговският министър на Швеция Ан Линд, обещала да лобира за “феминистка политика”

Фотосите предизвикаха остра реакция от страна на феминистки организации и активисти, според които поведението на шведите е проява на лицемерие. Хиджабът е считан за основно средство за потискане на жените в мюсюлманския свят, като носенето му е задължително в редица държави, включително в Иран и Саудитска Арабия. Отказът от следване на това правило в различни мюсюлмански страни може да се накаже със затвор, удари с камшик и дори смърт.

Първото феминистко правителство в света

Реакцията е особено жестока и заради това, че шведското правителство се самообяви за първото феминистко такова, макар и водено от мъж. На официалната страница на правителството дори има поместена стратегия за водене на „феминистка външна политика”, която да се бори за правата на жените по света. Членове на кабинета си позволяват често да отправят критики срещу Доналд Тръмп за водената от него политика.

В същото време обаче „първото феминистко правителство” явно не се притеснява за правата на жените в Иран. Там например е забранено на жените да посещават спортни прояви, тъй като това може да доведе до нежелан контакт с мъж. Иранките също така се нуждаят от разрешение на съпруга си или баща си, за да пътуват в чужбина, а свидетелстването им в съд например се равнява на половин човек. Неотдавна пък в страната бяха извършени масови арести на модели, тъй като прокарвали влияния, противоречащи на исляма.

Припомняме, че по време на “Женския марш” срещу Тръмп жени в САЩ сложиха хиджаб в знак на протест срещу новия си президент, а “феминистки” в Берлин скандираха “Алах е велик”.

Михаил Кръстев, Frognews

http://frognews.bg/news_128807/Marsh-na-srama-Kak-Iran-podchini-SHvetsiia-s-hidjab



... ...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

absurdna-mechta-dvoika-vegani-osinoviha-571

Абсурди без край: двойка вегани осиновиха броколи! Предпочитат ги пред дете, защото… СНИМКА

април 1, 2018
phpqhlqkj_800x_

Партията на Меркел призна, че е купувала лични данни на избиратели!

април 1, 2018
1522585748-tg11

Вече се знае! Небесният дворец “Тянгун -1” се отклони от трасето Кюстендил-Перник-София – ето къде ще удари до часове…(Зрелище НА ЖИВО)

април 1, 2018
1522595010-2

Ексклузивно! Руският посланик в Лондон посочи организатора на отравянето на Скрипал и каква е била причината за стореното!

април 1, 2018
1522560438-middle-finger

Служител в американското консулство в Санкт Петербург размаха среден пръст на журналисти! ВИДЕО

април 1, 2018
20160112.ndkoqtvyis

Ердоган скочи на косовския премиер: По чии указания предприе тази стъпка?

април 1, 2018