парно768x432

Поредна подигравка с хората!

От „Топлофикация“ ще предложат на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по-висока цена на топлинната услуга. Това обяви пред БНР председателят на Съвета на директорите на дружеството инж. Любен Параланов.

Нека припомним: в края на миналата година от КЕВР заявиха, че няма да има поскъпване на парното и топлата вода до края на отоплителния сезон. Предвижданото 5-процентно увеличение на цените на природния газ от януари няма да се отрази на цените на топлоенергията. 

Параланов подчерта, че поне от 15-20 години не са имали авария от такъв характер. Според Параланов основната причина за аварията е нарушаване целостта на една от основните артерии на топлопреносната мрежа, захранваща източните квартали.

Като инженер той определи, че аварията е резултат от получаване на хидравличен удар. От какво обаче се е получил той, тепърва ще се преценява и оценява.

Припомняме, че поредица от аварии оставиха много райони на София на студено. Кметът Йорданка Фандъкова сезира прокуратурата с искане да се търси причината за аварията. От петък в „Топлофикация“ на извънредна проверка влезе и КЕВР. Енергийното министерство също се ангажира с проблема, обявявайки, че ще прави проверка.

Дружеството е заплашено от глоба в размер от 250 000 до 1 млн. лева.

Преди два дни от „Топлофикация“ обявиха, че ще компенсират само потребителите в източните квартали, но не и тези в западните.

Инж. Любен Параланов обясни, че ще предложат на Столичния общински съвет всички клиенти на дружеството, които не са имали отопление, било то нарушено или изцяло, да бъдат обезщетени, тъй като не са ползвали услугата, която е трябвало да ползват. Той увери, че ще бъдат обезщетени всички клиенти, които не са имали отопление. Параланов повтори казаното в петък, че няма да има обезщетение за жителите на квартали, в които проблемите са отстранени в рамките на 48 часа.

Запитан дали дружеството инвестира достатъчно в съоръженията си, че да не се получават такива аварии, инж. Любен Параланов коментира, че са поели големи инвестиционни задачи във връзки с мрежата. Усилията на „Топлофикация“ от 2012 г. насам били насочени основно към разпределителните мрежи в междублоковите пространства, които не били ремонтирани повече от 30 години. Статистиката показала, че точно в тези области има много течове и пропуски, което налагало непрекъсната работа на аварийните екипи.

В момента усилията на „Топлофикация“ били насочени към подмяна на линиите, които са по-малки тръби и снабдяват кварталите с парно и топла вода. Досега дружеството не е имало никакви проблеми с големите тръби.

От своя страна председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов коментира, че Столичният общински съвет трябва да излезе с решение за обезщетяването на клиентите на „Топлофикация“. Николов подчерта, че ръководството на дружеството не може да взима самостоятелни решения извън действащите общи условия.

Богомил Николов подчерта, че местният парламент трябва да гласува един размер на обезщетение и той да бъде приложен още във февруарските сметки. Самият той ако бил общински съветник, щял да гласува за твърда сума – 5, 10, 20 лева.

От „Активни потребители“ съветват потърпевшите да се обръщат към представителите си в общината и да пускат писма или подписки, за да може решението на Общинския съвет да е максимално справедливо.

Утре асоциацията ще прати писмо до КЕВР, с което ще предложи общите условия да се допълнят и променят, за да може при следващи аварии компенсациите да се изчисляват по-лесно.

ОТ ФОРУМА:

Хаха обезщетението се състои в приспадане на дните в които си бил без парно , а кой ще ми плати тока който съм изхарчил за да се топля една неделя. Да не говорим ,че от това да ти пуснат парното и да успее да стопли апартамента до 15-20 градуса при -10 на улицата ще минат още 2 дена.

Много ме кефите колко сте глупави. Топлофикация си прави каквото си иска а вие сте им клиенти и си плащате и си плащате 🙂

Много ми харесва как в България правилата са, че трябва ти да подаваш молба, да доказваш нещо всеизвестно и т.н., чак тогава да ти връщат някакви смешни пари. Законът трябва да урежда това. Има ли авария дружеството автоматично да не те таксува и точка. Много некоректно от страна на топлофикация. А аз дори не съм им абонат.

Нюз БГ

https://news.bg/economics/gotvyat-po-skapo-parno-za-sofiyantsi.html