съд768x432

Софийският административен съд отмени наредбата на Столична община, с която беше увеличена цената на билета, съобщиха от пресофиса на столичните магистрати.

Решението на съда от днес обаче може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. От ответната страна все още не са заявили дали имат желание да оспорват.

Нека припомним обаче, че още с влизането в сила на наредбата хората на Фандъкова вече заявиха, че независимо какво ще е решението на съда, нямало да го спазват и щели да запазят сегашната цена от 1.60 лв.

Новата цена срина продажбите на билети за градския транспорт в София

 Новата цена срина продажбите на билети за градския транспорт в София. Картите с бройка пътувания също не са толкова популярни вече

Решението на административните магистрати в София е взето от тричленен състав. Те са отменили като незаконосъобразна наредбата за изменение и допълнение на наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на столична община и приложенията към нея, приета на 14 април 2016 г.

Тоест новият текст в нея – от лятото на 2016 г., според който цената на еднократното пътуване в градския транспорт скочи с 60%, е незаконен и не е имало основание да бъде приеман.

Цената на билета поскъпна от 1 лев на 1,60 лв. от 1 юни.

Билетчето в София стана 1,60 лева

Делото беше образувано по жалби на граждани и сдружението „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“.

От общината имат 14-дневен срок да обжалват решението пред Върховния административен съд. Ако и той се произнесе по същия начин, това ще означава, че цената на билета вече няма да бъде 1,60 лв.

Нюз БГ

https://news.bg/regions/sofiyskiyat-sad-otmeni-poskapvaneto-na-biletcheto-za-gradskiya-transport.html