Важно

Форумът ври и кипи: Банкстерите от Световната банка със страшна секира за българите – ето какво трябвало пак да поскъпне!

Форумът ври и кипи: Банкстерите от Световната банка със страшна секира за българите – ето какво трябвало пак да поскъпне!

1487347723-wefd
Плавно поскъпване на тока в следващите две години – това препоръчва на страната ни Световната банка. Експертите изчисляват, че цената на електричеството трябва да се увеличава с 2% всяка година и в средата на 2019 да бъде с 6 на сто по-висока от тази, която плащаме в момента.

Докладът е препоръчителен и ще бъде подложен на обществено обсъждане. В него, експертите посочват още, че са нужни още усилия от страна на държавата за възстановяване на сектор „енергетика“ и настояват за допълнителна подкрепа за енергийно бедните българи.

Според доклада, енергията формира средно 14 на сто от общите разходи на домакинстватаОсобено уязвими при всяко поскъпване са 440 000 домакинства.

Който иска да бъде изметен с камъни, нека увеличи цената на тока! Успех!
Едно добро предложение от КОЙ – ДА СЕ НАМАЛИ ИЗКУПНАТА ЦЕНА НА ТОКА ОТ ПЕРКИ И ФОТОВОЛТАИЦИ!!! Това би бръкнало доста сериозно в джобчетата на депутатите и тяхното обкръжение.

ПОДРОБНОСТИТЕ:

За да продължи финансовото възстановяване на еелектроенергийния пазар в България са необходими две допълнителни мерки. От една страна това е държавна подкрепа за намаляване на разходите за погасяване на натрупаните задължения, а от друга – увеличаване на такса „Задължение към обществото“ за всички потребители с приблизително пет процента на година до 2019 г. Това е записано в резюмето на доклада на Световната банка за електроенергийния пазар у нас, публикувано на интернет страницата на Министерството на енергетиката. 

Според анализаторите на институцията за регулираните потребители, увеличението от тази мярка в крайната цена за електроенергия се очаква да бъде 2% годишно след корекция за инфлация.

Според Световната банка досегашният модел на функциониране на регулирания сектор с единствен доставчик в лицето на НЕК вече е неприложим, тъй като се налага въвеждането на нов подход за прехода към конкурентен енергиен пазар, съвместим с вътрешния електроенергиен пазар на Европейския Съюз (ЕС).

„Реализирането на организиран пазар „Ден напред“ (ПДН) от страна на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е значителен напредък за прехода към конкурентен енергиен пазар. Следващата стъпка е да се увеличи ликвидността на пазара, за да може ПДН да осигури надеждна референтна цена, чрез (а) въвеждане на механизъм за търговия на технологичните загуби на пазарен принцип и (б) интегриране на производителите с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и производителите, възползващи се от преференциални цени на пазара на едро. Второто може да бъде постигнато чрез въвеждане на Договори за разлика.

Трябва да се върви в посока разработване на организирани пазар за двустранна търговия (ДТ) и пазар „в рамките на деня“ (ПРД), които да допълнят ПДН. С цел подобряване на прозрачността и ефикасността при двустранните сделки е препоръчително, държавните предприятия – производители на електрическа енергия да прехвърлят своята търговия на платформата за двустранни договори“, пише в доклада.

Според Световната банка процесът на пълна либерализация на електроенергийния пазар трябва да продължи. Препоръчва се поетапен подход чрез постепенно преминаване от регулирани към пазарно-ориентирани цени за битовите потребители. Това щяло да позволи на домакинствата да се адаптират плавно към пазарните цени на електроенергията преди пълното премахване на регулираните тарифи.

Посочва се, че в това отношение е важно да се предприемат мерки за защитата на бедните потребители чрез подобрения както в програмите за социално подпомагане, в краткосрочен план, така и за допълнителни мерки за енергийна ефективност, в средносрочен план.

Предложената понастоящем от правителството социална тарифа би спомогнала за смекчаване на обедняването от промяна в цените и от премахването на регулираните цени, ако бъде избран такъв вариант. За да се гарантира, че допустимите физически лица и домакинства ще се възползват от програмата, се препоръчва максимално ефективното използване на наличните административни ресурси с цел автоматично включване в програмата. Правителството трябва също да разгледа варианти за разширяване на критериите за допустимост за големите домакинства с ниски доходи и потребление над 150 KWh на месец, тъй като тези домакинства са идентифицирани от Световната банка като „енергийно уязвими“, посочват от банката.

В доклада е отбелязано, че вследствие на предприетите държавни политики в миналото, натрупаният финансов дефицит в регулирания сектор, който обхваща потребителите с право на избор на регулирани цени, е оценен на 1.9 млрд. лв. към края на 2015 г. (2 на сто от БВП).

„Реализираните законодателни и регулаторни мерки през 2015 г. спомогнаха за значителното намаляване на ценовия дефицит до 71 млн. лв. през 2015 г., в сравнение с 435 млн. лв. през 2014 г.“, посочват от Световната банка.

ОТ ФОРУМА:

А според българите, заплатите на целия персонал на тая антибанка, трябва да станат по един долар годишно.
Казват, че това много увеличавало адекватността на анализите за цените на тока по държави.

Едно не разбирам обаче – защо евроатлантиците полагат такива огромни усилия да ги намразим още повече, след като вече ги мразим повече от достатъчно? Непостижимо за ума!

Западняците са ни врагове. Освен разруха и вдигане на цени нищо друго не сме видели от тях. Хем знаят, че сме най-бедните в Европа, хем искат да ни направят още по-бедни. Това просто не е човешко. Евроатлантиците се гаврят с нещастният български народ. Omerzen sum.
Източник: Нова телевизия, БЛИЦ, офнюз

https://offnews.bg/news/Ikonomika_59/Doklad-na-Svetovnata-banka-Tokat-v-Balgariia-triabva-da-poskapne_647454.html

 

loading...
0

More in Важно

valentin_zlatev_11

Едрият бизнес тръгна срещу правителството, петролни и газови босове напускат КРИБ

януари 10, 2019
543440

Обрат! Инж. Светослав Глосов: АПИ не дава гратисен период да не се купуват винетки

януари 4, 2019
1543325091

Новата година започва с още по-жесток удар по джоба ни: вижте какво влиза в сила от днес!

януари 1, 2019
1546011906

Анализът на ИСА в края на 2018-а: Народът мрази елита, има условия за януарско-февруарска буря

декември 29, 2018
1545584950-tii

Производителят на „Грипен”: Предлаганият на България изтребител F-16 съществува само на хартия

декември 23, 2018
24331300_10212907837703442_791820198_n

Познайте чий изтребител избраха, ако въобще България има право на избор!

декември 21, 2018