Икономика

Кошмарна прогноза: Масови фалити и замразени заплати след бруталното поскъпване на енергията!…Бойко пак ли ще подава оставка?!

Кошмарна прогноза: Масови фалити и замразени заплати след бруталното поскъпване на енергията!…Бойко пак ли ще подава оставка?!

1490776823-1
Фалити и увеличаване на сивия сектор в икономиката ни очакват, ако цената на природния газ се увеличи с 29,64% от 1 април. Това прогнозира пред „Стандарт“ Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
ОТ ФОРУМА:
И какво следва – след няколко месеца бат Бойко пак ще подава оставка !
„В момента времето е много мътно и КЕВР биха могли да вземат това последно за техния мандат решение, без да носят каквато и да е отговорност“, коментира тя. Според нея все още не може да се каже процентно как би се отразило това поскъпване на индустриите, но при всички случаи такъв тип увеличение се отразява пагубно върху целия бизнес.
„В случая една държавна комисия, която би трябвало да регулира тежестта на искания на увеличения на цените на петрола, газа и на енергията, приема с лекота едно предложение за драстично покачване цена на синьо гориво. Истината е, че цената на синьото гориво е в неразривна връзка с цената на електрическата енергия и такса „Задължения към обществото“, както и с цената на петрола на колонките на бензиностанции. Тоест, след първото ще последва второ и трето. С което джобът на българина драстично ще се изпразни.
Това е така, защото всичко, което се случва на бизнеса, в крайна сметка го плаща потребителят. И в случая, вместо да формираме цена пазарно, на принципа на търсене и предлагане, както се развива свободният пазар на стоки и услуги, държавната комисия ще покачи цените на всички храни, стоки и услуги, произвеждани в България. С което ще ги направи по-неконкурентоспособни“, каза Марияна Кукушева.
Резултатът ще бъде фалит или преминаване в сивия сектор. Кукушева обясни, че колкото повече се увеличава сивият сектор в икономиката, толкова по-тежко става положението на изрядните данъкоплатци. Защото всяка невнесена в бюджета такса се покрива отново от крайните лоялни към държавата си потребители. „Продължаваме да смятаме, че това е абсурдно увеличение, исторически не съществува такова искане досега. Още повече, искането е отправено от държавния монополист, който в случая е под уютен пристан на много партийни деятели, лидери или на лица, приближени към една или друга власт.
Тяхната конкурентоспособност, със сигурност, не е висока и лесно разпределят пари под форма на заплати и бонуси, с което се увеличават задълженията на монополиста. И защо да не се увеличават тези задължения на монополиста, след като винаги има кой да ги плати – всички ние, бизнесът и потребителите. Тази практика на узаконяване на предложения, които граничат с кражба от джобовете на потребителите, трябва да бъде преустановена от КЕВР. КЕВР отдавна не работи по методиката, която самата тя е утвърдила.
Тя не прави официални допитвания до нас – браншовите организации на бизнеса, тя просто приема едни предложения и ги прави общовалидни за всички“, коментира Марияна Кукушева. Според нея има и друг проблем – колкото по-високи стават цените на газа и парното, толкова повече се увеличават дълговете на топлофикациите.
Хората знаят, че когато разходите на бизнеса растат, той няма как да увеличава заплатите, коментира още Марияна Кукушева.
ОТ ФОРУМА:
Изходът е български Пиночет и всички крадци и грабители – на стадиона, и танковете да дойдат!

loading...
0
Икономика

More in Икономика

te

Австрийските компании у нас размазаха управляващите. Казаха им го в прав текст!

януари 11, 2019
20-74-678x381

Автомобилният гигант „Фолксваген“ избра извънредното положение в Турция пред „стабилна България“

декември 21, 2018
xs

Πeтpoлът пaднa под $50 за барел – най-ниската стойност за годината. Цените на нашите бензиностанции не мърдат!

декември 19, 2018
1543046000

„Стратфор“: Защо ще го бъде „Турски поток“ през България, въпреки отчаяния натиск на Вашингтон

декември 19, 2018
48929-margrethe_vestager-100623958-large970.idge

ЕК уличи Борисов в лъжа: Не сме искали приватизация, а пълно разделяне дейностите на „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз”

декември 18, 2018
теменужка3

Петкова отвръща на удара: ЕК иска „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран, за нас това е недопустимо

декември 17, 2018