Икономика

Кошмарна прогноза: Масови фалити и замразени заплати след бруталното поскъпване на енергията!…Бойко пак ли ще подава оставка?!

Кошмарна прогноза: Масови фалити и замразени заплати след бруталното поскъпване на енергията!…Бойко пак ли ще подава оставка?!

1490776823-1
Фалити и увеличаване на сивия сектор в икономиката ни очакват, ако цената на природния газ се увеличи с 29,64% от 1 април. Това прогнозира пред “Стандарт” Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
ОТ ФОРУМА:
И какво следва – след няколко месеца бат Бойко пак ще подава оставка !
“В момента времето е много мътно и КЕВР биха могли да вземат това последно за техния мандат решение, без да носят каквато и да е отговорност”, коментира тя. Според нея все още не може да се каже процентно как би се отразило това поскъпване на индустриите, но при всички случаи такъв тип увеличение се отразява пагубно върху целия бизнес.
“В случая една държавна комисия, която би трябвало да регулира тежестта на искания на увеличения на цените на петрола, газа и на енергията, приема с лекота едно предложение за драстично покачване цена на синьо гориво. Истината е, че цената на синьото гориво е в неразривна връзка с цената на електрическата енергия и такса “Задължения към обществото”, както и с цената на петрола на колонките на бензиностанции. Тоест, след първото ще последва второ и трето. С което джобът на българина драстично ще се изпразни.
Това е така, защото всичко, което се случва на бизнеса, в крайна сметка го плаща потребителят. И в случая, вместо да формираме цена пазарно, на принципа на търсене и предлагане, както се развива свободният пазар на стоки и услуги, държавната комисия ще покачи цените на всички храни, стоки и услуги, произвеждани в България. С което ще ги направи по-неконкурентоспособни”, каза Марияна Кукушева.
Резултатът ще бъде фалит или преминаване в сивия сектор. Кукушева обясни, че колкото повече се увеличава сивият сектор в икономиката, толкова по-тежко става положението на изрядните данъкоплатци. Защото всяка невнесена в бюджета такса се покрива отново от крайните лоялни към държавата си потребители. “Продължаваме да смятаме, че това е абсурдно увеличение, исторически не съществува такова искане досега. Още повече, искането е отправено от държавния монополист, който в случая е под уютен пристан на много партийни деятели, лидери или на лица, приближени към една или друга власт.
Тяхната конкурентоспособност, със сигурност, не е висока и лесно разпределят пари под форма на заплати и бонуси, с което се увеличават задълженията на монополиста. И защо да не се увеличават тези задължения на монополиста, след като винаги има кой да ги плати – всички ние, бизнесът и потребителите. Тази практика на узаконяване на предложения, които граничат с кражба от джобовете на потребителите, трябва да бъде преустановена от КЕВР. КЕВР отдавна не работи по методиката, която самата тя е утвърдила.
Тя не прави официални допитвания до нас – браншовите организации на бизнеса, тя просто приема едни предложения и ги прави общовалидни за всички”, коментира Марияна Кукушева. Според нея има и друг проблем – колкото по-високи стават цените на газа и парното, толкова повече се увеличават дълговете на топлофикациите.
Хората знаят, че когато разходите на бизнеса растат, той няма как да увеличава заплатите, коментира още Марияна Кукушева.
ОТ ФОРУМА:
Изходът е български Пиночет и всички крадци и грабители – на стадиона, и танковете да дойдат!

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Икономика

More in Икономика

boiko3

Тотален срив на чуждите инвестиции в България

август 28, 2018
сименсphpba6bck_800x

Скандал! Жп гигантът Сименс поиска БДЖ да спре търга за новите влакове, бил потресаваща далавера!

август 28, 2018
метро108455_660_370

И METRO се изнася от България, разпродава имотите си у нас и в Румъния

август 2, 2018
ТОЛ80278-560x315-trim(99,0,588,367)

Правителството необосновано увеличи със 180 млн. лв. разходите за тол системата

юли 25, 2018
КЗК768x432

Извънредно! КЗК забрани на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ

юли 19, 2018
davat-na-koncesiq-letishte-sofiq-375659

Летище “София” има 110 млн. годишна печалба, харизваме го за 35 години, срещу 400 млн…

юли 11, 2018