Политика

„Борисов 3“ – четири вицета и 17 министри! Ето обсъжданите имена – вижте кой влиза и кой е аут!

„Борисов 3“ – четири вицета и 17 министри! Ето обсъжданите имена – вижте кой влиза и кой е аут!

МИНИСТРИ99a67d3af554862f4102fa75f0e69214_XL

Съставът на бъдещия Министерски съвет ще се обсъжда от утре. В понеделник имената на кандидатите ще бъдат разисквани едно по едно от коалиционните партньори ГЕРБ-Обединени патриоти, пише Флагман.бг.

 

Съвет от шестима решава спорните въпроси в крачка.  Това ще е Съвет на коалицията с по трима представители на ГЕРБ и патриотите: Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Волен Сидеров. Шестото място може би ще е за Владислав Горанов.

При липса на общо решение партньорите ще са свободни за конкретни теми да търсят и външна подкрепа в парламента.
Обмисля се патриотите да дадат зам.-министър за всяко ведомство

“Обединени патриоти” трябва да предложат по няколко имена за всеки министерски пост, който получат в правителството “Борисов 3”. След това лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер ще има последната дума кой точно от тях ще стане министър, пише „24 часа“

Обсъжда се и вариантът Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров да предложат по един зам.-министър във всяко министерство. Идеята за представителство във втория ешелон на властта е заради неуспешния начин, по който ГЕРБ работи в предишното правителство с реформаторите. Тогава например те взеха здравеопазването и образованието, а ГЕРБ носеше отговорност.

 

Очаква се до няколко дни да е ясно кой ще влезе в кабинета „Борисов 3”. Ще се търси баланс и спазване на квотния принцип 4/1, каквото е разпределението на силите в Народното събрание.

 

Сигурно засега е, че в кабинета ще има 17 министри и 4 вицепремиери.

 

Обсъждани варианти:

 

Владислав Горанов-финанси,

Томислав Дончев – европейска политика,

Лиляна Павлова–  регионалното развитие,

Ивайло Московски –  транспорта,

Екатерина Захариева– правосъдието 

Николина Ангелкова – туризма.

Румен Христов/Румен Порожанов – земеделие

Ради Найденов – МВнР

Филип Гунев – МВР

Красимир Каракачанов – МО

Красимир Вълчев – образование

д-р Костадин Ангелов -здравеопазване

Валери Симеонов/Теменужка Петкова – енергетика

Емил Караниколов – икономика

Вежди Рашидов – култура

Ивелина Василева – екология

Искрен Веселинов – социално

Красен Кралев/? – спорта

 

Срещу Лиляна Павлова има гласове в ГЕРБ, мнозина се опитват да й подлеят вода, изтъквайки, че рейтингът й е рекордно нисък, а за времето, в което управляваше министерството не е осъществила нито една смислена реформа. Бойко Борисов обаче е декларирал категоричната си подкрепа за Павлова й е дал да се разбере, че независимо от броженията в ГЕРБ тя ще е бъдещият регионален министър.

 

На този етап е отпаднала възможността Цецка Цачева да стане министър на правосъдието, Борисов отново ще заложи на Екатерина Захариева, която се приема изключително добре от европейските партньори.

 

Все още не е известно кой ще поеме земеделското министерство. Най-вероятно Десислава Танева няма да управлява министерството. Тя е бременна, чака близнаци и е ясно, че няма да е пълноценна в работата си в следващата година.

 

Далеч по-вероятно изглежда Министерството да се повери на бившия директор на фонд „Земеделие” Румен Порожанов или на ексдепутата от СДС Румен Христов(от квотата на патриотите).

Почти сигурен министър на туризма е Николина Ангелкова, която получава подкрепата и на Обединените патриоти.

 

Фаворит за външен министър изглежда Ради Найденов, който е част от служебния кабинет, и за което Епицентър.бг вече писа. Той е доскорошен посланик в Берлин, познато име в дипломацията и изглежда логично ГЕРБ да му се довери за важния пост. Кандидат е и Димитър Абаджиев, известен в българската политика с участието си в РЗС и партията на Николай Бареков. Абаджиев в момента е посланик в Словения. В сферата на медийните спекулации се завъртя и името на Ирина Бокова, но това изглежда малко вероятно.

 

Вътрешното министерство със сигурност ще е за кандидат на ГЕРБ. До миналата седмица се считаше, че новият силов министър ще е Калин Георгиев – бивш главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Източници на Епицентър.бг потвърдиха, че Борисов държи на всяка цена сам да определи вътрешния министър, за да остави ведомството в своята орбита, а не в тази на заместника си Цветан Цветанов. По същата причина през 2015 година след напускането на Веселин Вучков Борисов назначи социолога Румяна Бъчварова за МВР шеф. Пред Епицентър.бг Борисов разкри, че никога кандидатурата на Калин Георгиев не е стояла на масата на преговорите. От ГЕРБ зявиха, че е възможно бъдещият премиер да заложи на бившия зам.-министър Филип Гунев, който познава добре системата, има безупречна биография с богат опит и работи перфектно с европейските служби.

code Copy and paste this code on your site.

 

Почти сигурно като зам.-министър в кабинета, независимо от министъра, ще влезе Георги Костов, бивш директор на ОД на МВР в Бургас и доскорошен главен секретар.

 

За министър на образованието – ключов ресор, който е акцент в програмата на ГЕРБ-Обединени патриоти се спряга Красимир Вълчев, дългогодишен главен секретар на Министерството. Депутатът Милена Дамянова, която още в кампанията се готвеше за министър отпада заради реакцията на учителските организации. Те заплашиха с протест, ако Дамянова стане министър. Причината е спорният закон за предучилищно и начално образование, който тя изготви като депутат в 43-ото НС и предизвика недоволството на педагогическата общност.

 

Най-тежкият ресор – здравеопазване ще бъде поверен на д-р Костадин Ангелов, изп.директор на Александровската болница. Той се ползва с доверието на бъдещия премиер и се е наел да извърши тежките реформи в системата, включително и предстоящата демонополизация на Касата.

 

Все още не е известно разпределението на част от ключовите министерства – енергетика, икономика и екология.

 

Патриотите поискаха министерството на енергетиката, но първоначалният вариант със Стефан Гамизов отпадна. Борисов държи лидерите на коалиционния партньор да влязат в управлението, заради което Валери Симеонов изглежда най-логичният избор. Той бе председател на ресорната комисия в 43-ото Народно събрание. Малко известен факт е, че Симеонов бе с основна заслуга за удържането на цените на тока през последните три години.

Не е изключено обаче ГЕРБ да задържи този сектор и да заложи отново на Теменужка Петкова. Ако това се случи в замяна от партията, спечелила изборите, предлагат на патриотите – икономиката и екологията, с което до голяма степен ще задоволят претенциите на коалиционните партньори.

 

За икономиката се спряга Емил Караниколов (от квотата на Атака). Той е бивш директор на Агенцията за приватизация, приеман е от ГЕРБ, защото е работил в Столична община.

Валери Симеонов не е криел симпатиите си към доскорошния министър Ивелина Василева, но ако сега министерството отиде при патриотите, те със сигурност ще заложат на собствен кандидат. В парламентарната група няма подходящ човек, заради което ще се търси външен експерт.

 

Министерството на културата ще е другият ключов сблъсък между Обединените патриоти и ГЕРБ.

Бойко Борисов настоява да запази Вежди Рашидов, който използва като медиатор в отношенията с Турция, но в културните среди има известно недоволство срещу Рашидов. Той изглежда има желание да стане отново министър, защото преди няколко дни щедро пое ангажимент, че ако той управлява Министерството на културата ще осигури 60 млн.лева за изграждане на Опера в Пловдив. Другият кандидат за поста е Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив, депутат от „Обединените патриоти”. Атанасов бе председател на Комисията по култура в 43-ото Народно събрание и настояваше за увеличаване на парите за сектора, с което спечели много симпатии.

 

Социалното министерство също е в зоната на здрача. Изглежда логично да премине в ръцете на Обединените патриоти, защото голяма част от социалната им програма влезе в управленската. Фаворит изглежда Искрен Веселинов.

 

Красимир Карачаканов е почти сигурен военен министър и силов вицепремиер. Около кандидатурата му все още има известна загадка, но изглежда той ще получи поста, който иска още от 2006 година.

 

В спортното министерство също ще има сблъсък. Красен Кралев не изглежда абониран за ведомството, заради противоречията му с част от федерациите. Публично известен стана този с Веселин Топалов и федерацията по шахмат. Не е изключено Бойко Борисов да заложи на популярен спортист с безспорен авторитет, за да тушира страстите в спортното ведомството.

 

В сряда президентът Румен Радев трябва да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той получава това право като кандидат на най-голямата парламентарна партия.

След сряда ГЕРБ и патриотите ще подновят и преговорите си, след които посоченият за министър-председател ще посочи поименния състав на Министерския съвет.

Борисов ще има седмица, за да върне мандата на президента Радев като изпълнен. Това трябва да стане на 3 май, който се пада следващата сряда.

Така на 4 май новото правителство ще бъде одобрено от Народното събрание и ще поеме властта от служебния кабинет на Огнян Герджиков.

 

Цветанов: Съвместното управление е като брак

С брак между мъж и жена сравни съвместното управление зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

“Как си представяте съжителството на едно управление, ако има несъответствие. То е като в брака – някои хора решават да се разделят, трябва ли да корим единия или другия? Не на всяка цена трябва да управляваш. Смятам, че това, което направи ГЕРБ беше най-достойното”, каза той пред Нова телевизия.

“Всеки с политически опит знае, че трябва да си готов на политически компромиси. Важно е да не се променя начинът, по който се води страната. Ние сме заложили, че България не се отклонява от евро-атлантическите си ценности”, каза още той по повод готвената коалиция.

Очаквайте подробности

Епицентър

 

loading...
0
Политика

More in Политика

radev3

Радев пред „Подкрепа“: Миналият век роди социалната държава, а днес се сбогуваме с нейните достижения

февруари 8, 2019
32c07e47bbdac527e91d92f2a5317c2c0abe50db

Горанов пред младежите от ГЕРБ-София: Няма да има промяна в цените при въвеждането на еврото

февруари 8, 2019
big_1299a

Борисов към „Подкрепа“: Догодина 10% ръст на доходите. Гарантирам! Моят подарък за вас е финансовият министър

февруари 8, 2019
7083c25dc5447d75913f62b911c4eba3_XL

Радев на конгреса на КТ „Подкрепа“: Неолибералният модел се провали, да преоткрием силата на колективното солидарно действие

февруари 8, 2019
Нинова

Нинова: Странна амнезия обхвана Борисов. 19 общински болници са закрити при неговото управление!

февруари 8, 2019
121318_660_370

Борисов: Искаме всеки българин да знае, че никой не го краде и лъже с горивата

февруари 8, 2019