Важно

ЕС ни готви наказателна процедура, защото отказваме „вечните концесии“, измислени с лобизъм в “европейското право”!

ЕС ни готви наказателна процедура, защото отказваме „вечните концесии“, измислени с лобизъм в “европейското право”!

 

концесияlkjhgf-1

В пореден пристъп на олигархична наглост, Европейската комисия е стартирала /или поне се готви да го направи/ „наказателна процедура“ срещу България, заради ветото на президента върху закона за концесиите.

Новината съобщи председателят на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов в сутрешния блок на БНТ.

Законът беше приет от 43-то Народно събрание, но президентът Румен Радев му наложи вето. Заради разпускането на парламента Законът за концесиите остана за разглеждане от новото Народно събрание и процедурата трябва да бъде задействана отначало.

Нашият неолиберален елит естествено отново приема ЕС като „последна безпогрешна инстанция“ и започва да си посипва главата с пепел и да се чуди как да се извини. В този дух беше и смиреното коленопреклонно изказване на Цветан Цветанов, който „обезпокоен“ съобщи за проблема, и каза че вземат бързи мерки за корекция. От думите му стана ясно, че и президентът е приел тезите, и ще работи по въпроса. Т.е. най-вероятно ново вето няма да има.

Наказанието, което ще ни наложи ЕС е за „неприлагане на европейското право“. Т.е. схемата е, че еврократите си приемат някаква директива, подкупени от корпорациите, и после всички страни-членки трябва да се съобразяват. Корпорациите фактически са си създали супер евтин вариант да командват държавите, като разходите им се свеждат до комисионите на неколцина комисари. Понякога дори по-малко, защото с част от директивите дори не се занимават комисари, а се решават по-надолу – на ниво отдели и дирекции.
И така в „европейското право“ се появява абсурдът, наречен „вечна концесия“. И тъй като правото е европейско, свято, безпогрешно, спуснато от самия Господ-бог, и така то става императив. Не само юридически, а и морален. Никой няма право, и не смее да оспорва Европейския съюз и неговите благословии…
Вечната концесия е абсолютно идеалната схема за неолиберал-корпоративните паразити. Един път някой чиновник взима рушвет, издава концесията, и после векове наред поколенията плащат редовни вноски на корпорацията. До самия край на света.

Но то докато има роби, ще има и робовладелци. Историята го е доказала. Правилното решение е не отново да прекланяме глава, а да оставим Комисията да ни накаже, като използваме всички процедури за отлагане. После да внесем въпроса в съда. Така ще се проточи поне няколко години. А през това време да търсим съюзници сред страните-членки, за да се преборим за отмяна на директивата. Проблемът е в директивата, а не в нас. Комисията трябва да преклони глава, да се извини, и дори да бъде разследвана защо прокарва такива разпоредби. А не ние да се чувстваме виновни.
Като ни критикуват всеки ден за съдебната реформа и разследванията на корупцията, нека от Европа дадат личен пример. Този казус е очевидна корупция. Трябва само да се види кой чиновник точно е придвижил директивата, след което да му се проследят парите. Вероятно той дори не се е скрил, защото от десетилетия престъпниците в ЕС са абсолютно безнаказани, и те са се самозабравили и не внимават.

Но аз лично – като все пак европейски гражданин, и все още с някакво оцеляло ниво на мислене, категорично изразявам гражданската си позиция, че „вечната концесия“ е абсолютен абсурд. И не намирам, че Европейската комисия се състои от нормални и честни хора, след като я пробутва…

Добри Божилов,
komentari.com

По време на интервю в сутрешния блок на БНТ Цветанов заяви: “Да споделя с Вас една много тревожна информация, че ЕК, на базата на това наложено вето и неприемането на този закон за концесиите, стартира наказателна процедура и единственият шанс да я избегнем е по-бързото внасяне на законопроекта в българския парламент”.

Той добави, че опасността ще обедини по този въпрос и останалите парламентарни групи.

“Тук искам да подчертая, че президентът отчита това като едно сериозно предизвикателство и както той, така и изпълнителната власт ще направим всичко възможно да избегнем тази наказателна процедура, която се подготвя в момента в ЕК”, обясни още Цветанов.

БНТ, Офнюз
loading...
0

More in Важно

РАДЕВbig_5722

Радев се дистанцира от Истанбулската конвенция: Безотговорно е да бързаме с поемането на такива международни ангажименти!

януари 10, 2018
КАТКААТ20121105.rqvnqhjubk

Внимание! Прилагат нови правила на пътя! Не правете ТОВА, ако не искате да ви глобят с 4 бона!

януари 9, 2018
ЮНКЕРK_EPA20170719111-1024x575

Европредседателството ще блокира движението в София – вижте къде и кога! КАРТА

януари 8, 2018
имена 8218

ВАЖНО! Ето министрите, които не се подчиниха на диктата на Брюксел за “третия пол”! Сред тях обаче не е…

януари 3, 2018
МС1490763408-1

ЧЕСТИТО! Кабинетът реши: “предлага” на парламента да узакони “третия пол”! Конвенцията дава възможност и за гей бракове!

януари 3, 2018
9325806d723a9920677e91724585ba0b_big

Важно за шофьорите на 1 януари! Вижте какви промени и алтернативни маршрути са въведени заради засиления трафик

декември 31, 2017