Здраве

Забележите ли някои от тези симптоми, веднага идете на лекар! Всички те са свързани с коварната болест – рак на гърлото!

Забележите ли някои от тези симптоми, веднага идете на лекар! Всички те са свързани с коварната болест – рак на гърлото!

ЛЕКАР1470985006-lel
Ракът на гърлото не е непременно свързан с употребата на тютюн. Това заболяване, централизирано в устата, езика, небцето и фаринкса, често се свързва и със слънчевата светлина и човешкия папилома вирус (HPV). Достатъчно е да се каже, че макар този вид рак да няма висок процент на заболеваемост, той най-често се наблюдава при хора над 50-годишна възраст.
Рискът от него се увеличава с нарастването продължителността на живота и като цяло е по-често срещано при мъжете.
Важно е симптомите да се разпознаят рано, тъй като можем да ги объркаме с малък херпес, кървене на венците или незначителни орални възпаления, от които всички сме страдали в някакъв момент от живота си. Проблемът е по-сложен при непушачите.
Когато говорим за рак на гърлото, повечето хора правят асоциация с употребата на цигари: „Ако не пуша, нямам риск да го развия.“ За съжаление, независимо дали сте пушачи или не, можете да пострадате от това. Ето защо е от съществено значение да имаме правилната информация за откриване на симптомите в най-ранните фази.
Симптоми на рак на гърлото
Повечето орофарингеални ракови заболявания се развиват с карциноми. Карциномите са специфичен вид клетка под формата на тънки, плоски люспи.Те не са просто рани. Нормално е хората със слаба имунна система, свикнали с орални инфекции, рани и кървящи венци, да не забележат симптомите на това заболяване. Ако вашият лекар извърши цялостен преглед в областта на езика и фаринкса, той може да бъде открит.
По-късно биопсията ще потвърди дали това онкологично заболяване е налице или не.
Нека да разгледаме най-важните симптоми:
Физически промени в устата.. Най-ранният симптом на рак на гърлото са малките рани, които не се лекуват. Типично е да се появят червени или бели петна по езика, венците или на устните. Бъдете наясно с всякакви необичайни промени, които не се подобряват след няколко дни и отидете при вашия лекар. Незначителна болка, която се влошава във времето.
Друга от основните характеристики на този рак е болката при дъвчене или преглъщане. Хората, които използват протеза веднага ще забележат, че протезата им ги притеснява и причинява кървене или болка. Говоренето става внезапно болезнено Местенето на езика или дори почистването на челюстта ще причини постоянна болка. Болката може да се простира до ушите.
Усещане за „възел“ в гърлото Трудности при преглъщане, редовно раздразнение в сливиците или дори кашляне на кръв са неща, които никога не трябва да пренебрегваме. Въпреки това, заслужава си да отбележим, че често пъти тези безпокойства не са нещо сериозно. Дори да има тумор в областта на фаринкса, той може да е доброкачествен.
Най-важното е ранната диагноза, което означава, че трябва да сме нащрек за посочените промени. Неочаквана загуба на тегло. Загубата на тегло е често срещана при повечето онкологични заболявания. В случай на рак на гърлото, нормално е да изпитате загуба на апетит и дори да не можете да дъвчете нормално. Имунната система е отслабена и без съмнение ще доведе до постепенна загуба на тегло.
Може ли да се предотвратим ракът на гърлото?
Както често казваме на този сайт, никоя болест не може да бъде предотвратена на 100%. Ние обаче бихме могли да контролираме външните факторите до колкото е възможно това.
Този тип рак е свързан с:
Тютюн
Алкохол
Човешки папиломен вирус (HPV).
Типът, свързан с ракът на гърлото (включително орофарингеален карцином), е HPV 16. Ултравиолетова светлина.
Ракът на устните например е по-често срещан при хора, които работят навън и следователно са по-често изложени на слънчева светлина. Лоша диета и слаба имунна система. Генетични смущения като анемия на Фанкони. Тъй като познаваме причинните фактори, би било добре да обърнем внимание на начина си на живот, разбира се, без да се вманиачаваме.
Никога не е лоша идея да се откажете от пушенето, да ядете балансирана и разнообразна храна, да използвате слънцезащитни продукти за кожата и устните. За да обобщим – най-важното е да не се плашите.
Не се страхувайте да се консултирате с вашия лекар, например, за да може да извършите прост преглед. Струва си да бъдете предпазливи и винаги да помните, че здравето не е нещо, което трябва да се отлага.

http://www.blitz.bg/zdrave/zabelezhite-li-nyakoi-ot-tezi-simptomi-vednaga-idete-na-lekar-vsichki-te-sa-svrzani-s-kovarnata-bolest-rak-na-grloto_news511271.html
loading...
0
Здраве

More in Здраве

p_20180109_022723_41042

Безсъние, главоболие и липсата на енергия могат да бъдат знак,че трябва да консумирате тези витамини!

януари 11, 2018
big_1a98

Ето защо баба ми живя 97 години и нямаше никакви тежки заболявания!

януари 8, 2018
пилешкоbig_1a10

Помислете си добре преди да ядете пилешко месо, на което видите това… ВИДЕО

декември 28, 2017
screenshot192896-504x381

Ако видите или усетите това, незабавно посетете лекар! Не пренебрегвайте тези 7 симптома – предвестник на най-коварната болест!

декември 23, 2017
Vladimir-Luzaj

Шофьор на камион чудодейно се излекува от рак, използвайки обикновен метод – вижте историята на Владимир! (ВИДЕО)

декември 15, 2017
НАНА660_9df636ba9d7b242a49e324898555bf7e

Невероятна семейна трагедия! И сестрата на Нана Гладуиш е болна от рак!

декември 13, 2017