Политика

НЕЧУВАН СКАНДАЛ! България се представя със султански ферман в новооткрития Дом на европейската история в Брюксел!

НЕЧУВАН СКАНДАЛ! България се представя със султански ферман в новооткрития Дом на европейската история в Брюксел!

V-Bruksel-2-1024x768

Нечуван скандал сътвори неолибералният ни елит. Както е известно на връх Гергьовден, в Брюксел отваря врати „музей на европейската история“

Т.е. място, на което европейските народи ще представят себе си и историята си, за да се запознаят по-добре с тях другите народи. И в този музей, България е изпратила… султански ферман. Става дума за документ, издаден през 1831 г. на търговец на име Атанас Михайлов. Той му дава права и привилегии за търговия в Европа, Персия и Индия.

След 1300 години история, приблизително двойна на Османска Турция и по-дълга от на всеки друг народ в Европа, та от 1300 години история, намерихме да се представим със султански документ. Няма Мадарски Конник, няма Велики Преслав, няма азбуката на 400 милиона души. Няма цар Калоян, който при това е бил прозападно настроен и получил признание от папата. Няма Симеон Велики. Няма Самуил. Няма Лондонското четвероевангелие или Светославов сборник. Изобщо – третата най-богата на археология държава в Европа, няма какво друго да покаже, освен един султански ферман.

Е, за да измият очи, са пратили и едно фотокопие на Търновската конституция. Тя между другото всъщност е конституция на Белгия, преписана от руския цар за българите. Т.е. не може да се каже, че е някакъв наш принос към европейската култура. Но фермани белгийци и французи действително нямат.

И двата експоната са собственост на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Кой точно е решил те да се дадат, не е ясно. В трезорите на НИМ има няколко десетки хиляди експоната, които никъде не се показват, просто защото няма място. Ако ги пратим в Брюксел, не бихме загубили нищо, и със сигурност бихме си направили по-добра реклама, от с този ферман…

Добри Божилов, ГН

ЕТО И ПОДРОБНОСТИ ЗА ВЪПРОСНИЯ ФЕРМАН И ПРЕДСТАВЯНЕТО НО СТРАНАТА НИ ОТ БТА:

България също оставя своята следа в музейния проект на Европейския парламент. Част от постоянната експозиция “Идеи за държавно устройство в Европа” е копие от Търновската конституция. Първият основен закон на Княжество България, който за времето си е един от най-демократичните и либералните на Стария континент, ще гостува в музея в Брюксел най-малко до 2021 г.
Като част от временната експозиция може да бъде видян Султански берат на Атанас Михайлов. Това е висока държавна заповед в Османската империя, която е издадена през 1831 г. от султан Махмуд II. Конкретният документ предоставя широки права и привилегии на търновския търговец Атанас Михайлов за свободна търговия в Европа, Персия и Индия. Бератът е изключително красив документ, който е дълъг 106 см и широк 8 см. Текстът е изящно изписан върху хартия, а с цел да бъде добре защитен е поставен в специална метална кутия. Езикът е османотурски с калиграфски оформен шрифт, използвано е червено и черно мастило. Документът е скрепен с императорския печат (султанска тугра) и печат на държавното данъчно управление.

БТА
loading...
0
Политика

More in Политика

1515766682-991-ratio-bylgarsko-predsedatelstvo

Евродепутатка иска свалянето на клипа за българското председателство, няма да повярвате защо!

януари 12, 2018
ЮНКЕРсвали-2

Юнкер: Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък!

януари 12, 2018
мсМСphppts3zt_800x

Безобразен диктат насред европредседателство! Кабинетът послушно вкара Истанбулската конвенция в парламента. Натискали ни европосланици!

януари 12, 2018
768x432 (2)

ГЕРБ, патриоти, Воля и ДПС дружно отхвърлиха президентското вето! Властта сама ще разследва себе си!

януари 12, 2018
77379_660_370

Сидеров пита Караянчева: Бутилка ракия за Юнкер корупция ли е? Следобед ще му я подаря!

януари 12, 2018
ЮНКЕРсвали-2

Юнкер: Не мога да си представя по-добър лидер от Бойко Борисов! България е страна, към която изпитвам особена слабост…

януари 11, 2018