Русия

Путин със скандална издънка и шамар за България: Писмеността дойде при нас от македонската земя!

Путин със скандална издънка и шамар за България: Писмеността дойде при нас от македонската земя!

ПУТИН-СЛАВ855807

“Вие пристигнахте в Русия в необичаен ден и по необичаен повод – за връчването на наградата на фондация “За единство на православните народи”. Днес в Русия е тържествен ден – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя. Искам да ви поздравя с тази награда”. Това заяви руският президент Владимир Путин на македонския си колега Георге Иванов при срещата им в Кремъл, съобщи официалният сайт на държавния глава на Руската федерация.

Изявлението на руския президент е доста изненадващо. Досега той винаги е подчертавал, че България е дала на Русия азбуката. През 2015 г. Владимир Путин заяви:

“Ние имаме много общи неща с България. Близки сме по род, език, култура, ценности, традиции и т.н. Ние сме им дали свобода, те са ни дали азбука.”

Македонският президент е в Москва, където патриарх Кирил му връчи наградата на фондацията “Единство на православните народи” на името на покойния патриарх Алексий ІІ.

Двамата президенти обсъдиха по-нататъшното развитие на двустранните отношения и обмениха мнения по актуални теми, преди всичко за ситуацията на Балканите.

“Във връзка с това, което споменах, нас ни свързват особени отношения. Много ми е приятно да отбележа, че днес отношенията между Русия и Македония се развиват и, слава Богу, има позитивно раздвижване в икономическата сфера.”

Руският президент отбеляза, че Москва внимателно следи случващото се в Македония и желае успех в решаването на вътрешнополитическата ситуация в съответствие с Конституцията и по демократичен начин. Путин изрази увереност, че опитът, влиянието и авторитетът на Иванов ще помогнат за това.

От своя страна Георге Иванов отбеляза, че за него е голяма чест да бъде в Кремъл в този ден:

“Както казахте, символиката на тази визита е наистина голяма: днес почитаме паметта на всеславянските просветители и свети братя Кирил и Методий, които са наши духовни учители.”

“Сърдечно ви благодаря за поздравите по случай наградата. Тя има голямо значение за мен лично като президент, но и за цялата наша страна. За нас тя е още по-важна, защото е пирсъдена за 2016 г., когато ние отбелязахме 1100-годишнината от кончината на свети Климент Охридски, нашия най-известен светец и най-добър ученик на светите братя Кирил и Методий,” каза Иванов.

“Независимо от това, че са изминали толкова много векове – над 1000 години, ние свято тачим паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. У нас народът казва, че човещк умира не когато го погребат, а когато го забравят. Това е нашата обща памет за нашите просветители Кирил и Методий. И това действително ни дава надежда за съхранение на тяхното учение и надежда за бъдещето”, завърши Георге Иванов.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Putin-kam-George-Ivanov–Pismenostta-doyde-pri-nas-ot-makedonskata-zemya-/128218/7/0
loading...
0

More in Русия

Spokeswoman of the Russian Foreign Ministry Maria Zakharova gestures as she attends a news briefing in Moscow, Russia, October 6, 2015.  REUTERS/Maxim Shemetov

Москва: Директорът на ЦРУ откровено лъже, говорейки за наша намеса в американските избори!

януари 8, 2018
ПУТИН-РОЖДЕСТВО660_8763c08f2251995b7fb5293b0a899af6

Путин поздрави православните християни за Рождество Христово!

януари 7, 2018
газпромitem_53acac8069b210

“Файненшъл таймс”: Износът на руски газ за Европа постави рекорд през 2017 г.!

януари 4, 2018
LATAKIA, SYRIA. OCTOBER 4, 2015. Russia's Sukhoi Su-24 attack aircraft at the Hmeymim airbase. TASS,LATAKIA, SYRIA. OCTOBER 4, 2015. Russia's Sukhoi Su-24 attack aircraft at the Hmeymim airbase. TASS

. . 4  2015.    -24   "".  (Photo by TASSTASS via Getty Images)

Русия: Атаката срещу наша база в Сирия е фейк новина! Авиогрупата ни е в бойна готовност и изпълнява задачите си!

януари 4, 2018
most-620x350

Руски генерал отговори на новото предизвикателство: Ако Украйна атакува моста в Крим, до 10-12 часа нашата армия ще е пред Киев!

декември 30, 2017
putin_250

Путин заповяда на спецслужбите да ликвидират безмилостно на място терористите след смъртоносния взрив в Санкт Петербург!

декември 28, 2017