САЩ

“Руска намеса” ли? Убийството на служител на Демократическата партия на САЩ постави кръст на тази версия!

“Руска намеса” ли? Убийството на служител на Демократическата партия на САЩ постави кръст на тази версия!

рич1495046879-fwe
В делото за хакерската атака по сървъра на Демократическата партия на САЩ настъпи остър обрат. Демократите упорито обвиняваха за проникването някакви си руски хакери, но, както показа разследване на телевизионния канал Fox News, изтичането е станало от самата партия.
Близо 50 000 писма от вътрешната кореспонденция на партията бяха предадени на WikiLeaks от служителя на Националния комитет на демократите Сет Рич. А две седмици преди публикуването на писмата той беше убит. Сет Рич бе убит в предградие на Вашингтон през юли 2016 година.
При опит за грабеж, заявиха тогава властите. Убиецът така и не бе открит, а делото на Рич би останало поредното в статистиката на криминалната хроника, ако не бе един малък нюанс: Рич е служител на Демократическата партия на САЩ.
12 дни след убийството му, сайтът WikiLeaks започна да публикува електронната кореспонденция на демократите. След това последва скандала във вътрешността на партията, възхода и победата на Доналд Тръмп на президентските избори и обвиненията по адрес на Русия в хакерска атака. За възможната съпричастност на Рич към изтичането на пощата в САЩ говориха с половин уста, но доказателства за това не бяха представени. В момента частен детектив, нает да разследва неговото убийство, заяви, че Сет Рич преди смъртта си, вероятно, се е свързал с WikiLeaks.
„Не съм виждал писмата, не съм виждал компютъра, който Сет Рич е използвал. Проблемът е в това, че полицията не знае, къде е неговият компютър. ФБР не знае, къде е компютъра. Тогава откъде е информацията, че Рич е бил свързан с WikiLeaks? Има федерален следовател, който се занимава с това дело, неговото име няма да кажа, защото, ако го направя, той ще се озове под автобус, но на този човек може да се вярва. И той каза, че е виждал компютъра и делото на Рич. И ако се съпостави това, което той казва, и това, което аз успях да намеря по делото, то може да се направи извода, че Рич е установил контакт с WikiLeaks”, каза детективът Род Уилър. Уилър, нает от семейството на Рич да разследва убийството, е убеден, че американските власти се опитват да скрият истината. Всеки път, когато той се опитва да говори с полицията относно връзката между Рич и WikiLeaks, разговорът бива веднага прекратяван.
И ако Рич е бил убит при опит за грабеж, тогава защо с неговото дело, освен полицията, се занимава и ФБР, пита се детективът. „Обърнах се към полицията през март и едва вчера от семейството разбрах, че полицията не е искала да се свързва с мен, защото някакъв високопоставен човек от Демократическата партия им е казал да не ми съобщават нищо”, казва и още Род Уилър.
По данни на телевизия Fox News, ФБР разполага с данни от анализите на компютъра на Сет Рич, получени до 96 часа след неговото убийство, според които Рич се е свързал с директора на WikiLeaks, американският журналист Гевин Макфейдън, който по нова време е живял в Лондон. И именно чрез него есента на 2016 година Сет Рич е изпратил на WikiLeaks над 40 000 документа на Демократическата партия. Ако това е така, то целият скандал в последните месеци с „руските хакери” и обвиненията по адрес на Русия в намеса в американските избори се оказват фарс.
Но ФБР мълчи, разследването на практика е замразено, а от Макфейдън подробности не могат да бъдат разбрани: на 22 октомври 2016 година той почина в лондонска болница от рак на белите дробове. Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж макар и да не е посочвал директно Рич като свой източник, все пак предложи награда от 20 000 долара за залавянето на неговия убиец.
„Трябва да знаем колко голям е залогът за нашите източници в Америка. Ние сме задължени да пазим тяхната анонимност, когато те се обръщат към нас, отчитайки техния риск”, каза Асанж. Асанж знае за какво говори. Лятото на 2013 година журналистът от Rolling Stone Майкъл Хейстинг работеше по статия за ЦРУ и, забелязвайки, че е следен, съобщава за това на WikiLeaks.
Броени часове по-късно колата, в която той се е намирал, бе взривена на улица в Лос Анджелис. Хейстинг загива на място. През август същата година редовият Брадли Менинг е осъден на 35 години лишаване от свобода, защото е предоставил на WikiLeaks стотици хиляди документи на Пентагона и Държавният департамент. Получава се, че на Менинг му е провървяло. Той е жив.
След седем години в затвора той бе помилван от Обама. Сегашният президент на САЩ Доналд Тръмп веднага след встъпването си в длъжност каза, че Менинг е предател, който е трябвало да изгние в затвора. Междувременно в последните месеци САЩ се подготвят да нанесат основния си удар по WikiLeaks и събират документи за повдигането на обвинения срещу Джулиан Асанж, надявайки се да прекратят по този начин скандалните изтичания на информация.

https://www.blitz.bg/svyat/obrat-skandalna-informatsiya-za-ubiystvoto-na-sluzhitel-na-demokraticheskata-partiya-na-sashch-postavi-krst-vrkhu-versiyata-za-ruskata-namesa-v-izborite-video_news513663.html
loading...
0

More in САЩ

epa06309216 US President Donald J. Trump (C) gives high fives to US servicepersons at Yokota Air Base in Fussa, Tokyo Prefecture, Japan, 05 November 2017. Trump arrived in the outskirts of Tokyo on the first leg of his 12-day Asian tour, during which he will attend the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) meeting in Vietnam.  EPA/KIMIMASA MAYAMA

Тръмп изтегля САЩ от глобалния договор за миграцията – имал “несъвместими постановки” с политиката на Вашингтон!

декември 3, 2017
убиец-тръмп1486280840-trrs

Тръмп: Кога ли глупаците ще разберат, че хубавите отношения с Русия са нещо добро!

ноември 12, 2017
путин - ухо20160508.wgwbffjgrm

Facebook и Twitter отрекоха пред Сенатската комисия наличието на „руска намеса” в американските избори!

ноември 8, 2017
ВМС1510037791-fzhzhe

Грандиозен скандал във ВМС на САЩ: 60 адмирали горят заради секс оргии с „Тлъстия Ленърд“!

ноември 7, 2017
epa06026356 US Secretary of State Rex Tillerson appears before the Senate Foreign Relations Committee hearing, 'Review of the FY2018 State Department Budget Request', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 13 June 2017.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Тилърсън призова Конгреса на САЩ да разреши използването на военна сила по цял свят!

октомври 31, 2017
1509224939-768x432

САЩ са искали да бомбардират Куба с оръжия за масово поразяване!

октомври 28, 2017