КЪШНЪР655-402-donald-trymp-dzhared-kyshnyr

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли като „изфабрикувана” публикация на в. „Вашингтон поуст”, че съпругът на дъщеря му Иванка – Джаред Къшнър, в края на миналата година е обсъждал с посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк възможността за използване на защитен канал за връзка, за да може екипът на президента да поддържа контакти с Москва без да бъде подслушван от американските специални служби.

Тръмп получи отказ след уволнението на съветник за руска връзка

След срещата на Г-7: Санкциите за Русия остават

Путин: Имаме запис на срещата Тръмп-Лавров

В изявление, публикувано в неделя от в. „Ню Йорк таймс”, след завръщането му от срещата на Г-7 в Таормина, Италия, Тръмп посочи, че има пълно доверие на Къшнър, който е и негов старши съветник.

„Той е много добър човек и работи върху програми, които ще спестят на страната ни милиарди долари”, заяви Тръмп. Според BBC той е наел външни адвокати, да бранят семейството му срещу разследванията на връзките с Русия. Това е безпрецедентен ход от страна на американски президент в историята на САЩ.

Белият дом дори планира да създаде нов комуникационен екип за бързо реагиране начело с Къшнър, старши съветника на президента Стив Банън и началника на канцеларията Рейнс Прибъс.

Ако се потвърди обаче, че е имало разговори на Къшнър с руснаците, това ще повдигне нови въпроси за връзките на екипа на Тръмп с Русия и нейната намеса в президентските избори в САЩ.

Според „Вашингтон поуст” Къшнър направил предложението за таен канал за връзка на 1 и 2 декември в Тръмп тауър в Ню Йорк. Медията се позова на прихванати от американското разузнаване руски комуникации. На разговорите е присъствал и вече уволненият съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Опоненти на Тръмп настояват Къшнър да бъде лишен от допуска си за работа с класифицирана информация докато тече разследването на връзките му с Москва.

Междувременно високопоставени републиканци поставиха под съмнение разкритията на „Вашингтон поуст” и предположиха, че публикацията може да е руска уловка, за да изпадне цялата американска политическа система в паника.

„Гоним си опашката на национално равнище, стане ли дума за руснаците”, коментира сенаторът републиканец Линдзи Греъм по Си Ен Ен.