Анализи

Forbes политкоректно: Нова студена война – Китай и Русия “против света”! “Авторитарният блок” хвърля предизвикателства на демокрацията!

Forbes политкоректно: Нова студена война – Китай и Русия “против света”! “Авторитарният блок” хвърля предизвикателства на демокрацията!

1495556095-aaaa-rusiya-putin-si-dzinpin
Следващата „студена война” ще се разрази между авторитарните блокове начело с Русия и Китай и демократичните страни от цял свят, твърди в публикация във Forbes Андерс Кор. Журналистът препоръчва на властите в западните държави да разработят стратегия за противопоставяне на заплахите от авторитарните държави.
След разпадането на Съветския съюз, пише Кор, мнозина американски експерти предсказваха победа на демокрацията и либерализма над авторитаризма. Неотдавнашните настъпателни операции на Русия и Китай в Източна Европа и Азия показаха противното.
При това, подчертава авторът, тези операции бяха проведени по такъв начин, че да разширят своите територии, но без да провокират военен отговор. Русия и Китай използваха алиансите с Иран и Северна Корея, за да отвлекат вниманието от териториалните завоевания на Москва и Пекин.
Същевременно САЩ, Япония, Южна Корея, Австралия и Евросъюзът формираха алианс, основан на общи ценности: демокрация, права на човека и свобода на словото.
Авторитарният блок с помощта на разширяване на териториите и дестабилизиране на разположението на ядрените сили провокират взаимносвързан набор от конфликти, развиващи се в направление към нова студена война. При това локацията на конфликта не се ограничава от нищо и включва, както опитите на Русия да възстанови влиянието си на териториите на бившия СССР, така и ядрените програми на Иран и Северна Корея.
Този авторитарен блок хвърля предизвикателства на демокрацията в целия свят. И ако у демокрациите няма пълно разбиране за заплахите и стратегията за победа или поне за тяхното отразяване, те ще бъдат отслабени и не ще могат да преодолеят бъдещите, възможно, по-сериозни проблеми.
Решенията на демократичните страни за действия или бездействие в икономическата, дипломатическата и военната сфера сериозно и за много десетилетия, ако не и за век, ще повлияят върху бъдещето на демокрацията, мира и стабилността.
За да се постигнат положителни резултати е нужна не само стратегия, но и всеобщо участие на гражданите на демократичните страни, които ги вълнува тяхното мирно бъдеще, прави извод Forbes.

https://www.blitz.bg/svyat/forbes-nova-studena-voyna-kitay-i-rusiya-protiv-sveta_news515188.html
loading...
0

More in Анализи

5e_ydc6v5

“Фигаро” иронизира европредседателството ни: Корупцията прави силата!

януари 12, 2018
2bc1120c1446c1fd92d69c3ff1a804ec

Washington Post: Завръщането на крайната бедност в Америка! Американската мечта все повече се превръща в американска илюзия!

януари 8, 2018
phplru5ff_800x_

Нова честитка за България от “Ди Цайт”: Корумпирани сте, но послушни!

декември 29, 2017
43893-PIC2

Америка търси спасение във войната. Защо е спокоен Путин?

декември 8, 2017
eu

Източна Европа е в “хватката на доминионите”, известна още от Римската империя! Тя е големият губещ от началото на века!

декември 8, 2017
vladimir-putin

ХЛЪЦ! “Блумбърг”: Путин е новият цар на ОПЕК, САЩ са в безизходна ситуация!

декември 7, 2017