Политика

БСП се събуди, поиска оставката на Жотева: Няма място в СЕМ, стъпка свободата на словото!

БСП се събуди, поиска оставката на Жотева: Няма място в СЕМ, стъпка свободата на словото!

ивохристов1482090825

Парламентарната група на БСП поиска оставката на члена на СЕМ Бетина Жотева заради заплахите и недопустимото й поведение спрямо журналиста Къдринка Къдринова по време на заседание на медийната комисия.

Декларацията прочете от трибуната Иво Христов. Тя е проявила недопустимо отношение към уважаван член на журналистическата гилдия, а СЕМ е не просто независим орган, но и стожер за гарантиране на независимостта на журналистическото слово в България, подчерта Христов. Това е абсолютно недопустимо и нарушава базовите принципи на демокрация.

„Ако има нещо, което сме извоювали за годините на прехода, това е свободата на словото. Член на СЕМ си позволява не да защитава свободата на словото, а да го потъпква. Длъжни сме да заявим, че член на СЕМ, който има подобно поведение, неговото поведение е несъвместимо с мястото му в тази институция. Проблемът е и политически“, заяви соцдепутатът.

ПГ на „БСП за България“ ясно заявява, че ще подкрепи всяка една журналистическа инициатива, насочена към свободата на словото. Държим ясно да подчертаем, че ще следим изкъсо тоя случай, декларира още Иво Христов.

ЕТО ТЕКСТЪТ НА ЦЕЛИЯ ДОКУМЕНТ:

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Уважаеми колеги,
Уважаеми колеги от ограниченото представителство на ГЕРБ днес,
Драги журналисти,
Миналата седмица, на заседание на парламентарната комисия по култура и медии се случи следният инцидент – член на Съвета за електронните медии е проявил недопустимо отношение към уважаван член на журналистическата гилдия. За това има свидетели от присъстващите на заседанието на комисията и след това- случаят беше максимално широко оповестен от средствата за масова информация. ПГ на „БСП за България“ е длъжна да вземе отношение по този въпрос.

СЕМ, колеги, не е случаен орган. Той е не просто независим, доколкото това въобще е възможно, той е преди всичко стожер за гаранцията за независимостта на журналистическото слово в страната. Това е вписано както в статута на въпросната институция, в Закона за радиото и телевизията, така и в етичните правила на журналистическата гилдия. Те са нарушени грубо. Нарушени са както законовите регламенти, така и етичните правила от член на СЕМ, който освен всичко останало, е и журналист. Длъжни сме да заявим, че това е абсолютно недопустимо- нарушава не просто етични и законови принципи, нарушава и базовите принципи на демокрацията. Ако има нещо, което все пак сме извоювали за 25 години т. нар. „преход“- това е поне свободата на словото. Член на СЕМ си позволява не да защитава словото, а да го потъпква, по възможно най-арогантен начин.

Смятаме, че това не е просто отделен прецедент, а поставя под въпрос работата, стила, атмосферата, при които работи тази институция, ако тя допусне такива членове в своята среда. Длъжни сме да заявим, че член на СЕМ, който има подобно поведение, неговото поведение е несъвместимо с мястото му в тази институция. За това вече има широк отзвук и то крайно негативен от близки до журналистическата гилдия.

Проблемът е и политически, и тъй като ние сме политически орган- трябва да вземем политическо отношение по този въпрос. ПГ на „БСП за България“ ясно заявява, че ще подкрепи всяка една журналистическа инициатива, която е насочена към защитата на свободата на словото и остро ще се противопостави, със всички парламентарни средства, срещу опитите да бъде потъпкано.

Искаме да подчертаем, че ще следим случая, защото само свободата на словото ни остана.

Канал 3

http://kanal3.bg/news/bulgaria/parlamentarni-novini/55965-BSP-iska-ostavkata-na-Dzoteva%253A-Nyama-myasto-v-SEM%252C-stapka-svobodata-na-slovoto%2521
loading...
0
Политика

More in Политика

768x432

Марешки заплашвал собственици на аптеки с увреждане на имущество и закани за фалити! Цацаров му иска имунитета!

юни 23, 2017
Betina_Joteva

Чиновничката Жотева продължава да наглее: Ама ти си не’ква комунистка от „А-спекто“, ли? (видео)

юни 22, 2017
LUXOR

Доклад на Министерство на отбраната: Офератата за изтребители Ф-16 не съответства на изискванията! Предложението на Швеция класирано с №1!

юни 22, 2017
НАБЕЗИfinal

Новите набези на ЕС срещу България: Пада националната защита на българското кисело мляко, сиренето, кашкавала и розовото масло!

юни 22, 2017
putin trump tag team

Проучване в 7 източноевропейски държави от ЕС и НАТО: 70% от българите изпитват симпатии към Путин, 37% – към Тръмп!

юни 21, 2017
МИГРИ1460072967_1457578724_785

България плаща 5.05 млн. лв. на Турция за подпомагане на бежанците там!

юни 21, 2017