Русия

Експерти: Русия постигна ядрен паритет със САЩ и НАТО! (Видео)

Експерти: Русия постигна ядрен паритет със САЩ и НАТО! (Видео)

RIAN_02929089.HR.ru_t_650x433

Новото стратегическо въоръжение и бойният опит в Сирия помогнаха на Русия да постигне паритет с НАТО по редица направления, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу в свое изказване в горната камара на Парламента.

Съгласно указ на президента на Русия Владимир Путин Министерството на отбраната ще приключи с първия етап от програмата за превъоръжаване до 2020 г. Задачата е делът на съвременното въоръжение и техника във видовете и родове войски да се повиши до 70%.

“Преди всичко това се отнася до силите за ядрено сдържане (СЯС): наземните стационарни и мобилни стратегически ракетни комплекси, въздушните ракетоносци и атомните подводници”, каза за “Руски дневник” професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Той уточни, че делът на съвременните образци въоръжение и техника в СЯС в момента е около 60%. Към 1 януари 2018 г. той ще бъде 70%, а през 2022 г. би трябвало да достигне 100%.

“Това ще бъде постигнато включително и чрез приемането на въоръжение на новата междуконтинентална балистична ракета “Сармат”. Тези ракети ще помогнат да се увеличи ударната мощ на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) в сравнение със стационарната групировка леки “Топол-М” и “Ярс” до четири пъти по всички показатели, използвани за оценка на ефективността на бойната употреба”, смята анализаторът.

Не по-малко мащабно обновяване се наблюдава и в стратегическата авиация на Русия. Буквално преди началото на сирийската кампания всички стратегически бомбардировачи Ту-160 и Ту-95 бяха оборудвани с новите насочващи комплекси, а заедно с тях получиха и възможността да използват не само ядрени, но и конвенционални оръжейни системи.

По време на сирийската кампания своя дебют направи руското високоточно въоръжение. Като например въздушно базираните крилати ракети с голям радиус Х-555 и Х-101. След 2021 г. ще започне серийното производство на обновения бомбардировач Ту-160М2.

Във военноморския флот промените се изразиха в пускането на вода едновременно на няколко нови подводници по проект 995 тип “Борей” и модернизацията на субмарините по проект 667 БДРМ. Последните бяха оборудвани с новия ракетен комплекс “Синева”-“Лайнер”.

Ракетата получи някои бойни части, нова насочваща система, бе увеличено максималното разстояние за поразяване. В момента то достига 11 хиляди километра. В перспектива оръжейните заводи ще усвоят производството на нова морска балистична ракета, която ще замени ракетите “Булава”, с които са въоръжени подводниците “Борей”.

“Паритетът с НАТО на практика означава, че в момента Русия има възможност да се противопостави на Алианса с ядрени средства. В доктрината за национална сигурност се декларира, че Москва си запазва правото на превантивен атомен удар в случай на пряк сблъсък с такъв страшен противник, каквито са САЩ и НАТО”, отбелязва анализаторът.

Както подчертава Козюлин, в съответствие с разширяването на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ III), количеството на ядрените бойни заряди и техните носители (МБР, подводници и стратегически бомбардировачи), притежавани от Русия и САЩ, не трябва да превишава съответно 1550 и 700 единици.

Новото конвенционално оръжие за армията

Сирийската кампания се превърна в истински полигон за “шлифоване” на руската авиация. Само през последните години ВВС получиха 1300 летателни апарата. Делът на съвременното оръжие достигна 66%. В момента, както съобщи Шойгу, вследствие на натрупания опит от бойното използване на самолетите и вертолетите в Сирия, те ще бъдат усъвършенствани. Например всички фронтови бомбардировачи Су-24, щурмовите Су-25, Ту-22М3 и вероятно стратегическите Ту-95МС, ще бъдат оборудвани с най-новия комплекс за прицелване СВП-24 “Хефест”.

“В боевете бе изпробвано това устройство, което позволява неуправляеми авиационни боеприпаси да се използват като високоточни ракети и бомби с лазерно или GPS насочване. Подобна точност в момента не притежават нито американските, нито европейските бойни машини”, каза за “Руски дневник” военният анализатор на вестник “Известия” Алексей Рам.

По думите му този авиационен прибор е интегриран с наземен преносим терминал.

“Военнослужещ с такава система, чийто размер не превишава обикновен iPhone, вижда нашите самолети във въздуха, наличните боеприпаси и може с едно натискане на няколко маркера на дисплея да насочи самолета към целта, която трябва да порази именно в този момент”, отбеляза той.

След като получи сигнала от земята, на пилота му остава само да направи втори заход и да натисне копчето “изхвърляне” – подчинявайки се на математическия алгоритъм, бомбата ще полети право към точката, зададена от земята.

Какво следва

Общо, по думите на министъра, от 2012 г. насам във войските са постъпили над 30 хиляди единици въоръжение и военна техника. В това число повече от 50 бойни кораба, 4700 танка и бронирани машини.

Според него тази програма за превъоръжаване ще бъде изпълнена. Затова в момента се финализира подготовката на следващата, която ще се реализира в периода 2018-2025 г.

“Нейните параметри са засекретени. Но е известно, че в този период армията ще трябва да получи най-новите танкове Т-14 “Армата”, БМП “Курганец”, БТР “Бумеранг”. Във ВКС ще постъпят изтребители Т-50, новият самолет за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО) А-100 “Премиер”. А военноморският флот ще получи атомни есминци от типа “Лидер”, големи десантни вертолетоносци “Лавина”, новия атомен самолетоносач по проект “Щорм”, обобщава Рам. ВИДЕОТО ТУК:

 

 

Източник: Руски дневник

 
loading...
0
Русия

More in Русия

Spokeswoman of the Russian Foreign Ministry Maria Zakharova gestures as she attends a news briefing in Moscow, Russia, October 6, 2015.  REUTERS/Maxim Shemetov

Москва: Директорът на ЦРУ откровено лъже, говорейки за наша намеса в американските избори!

януари 8, 2018
ПУТИН-РОЖДЕСТВО660_8763c08f2251995b7fb5293b0a899af6

Путин поздрави православните християни за Рождество Христово!

януари 7, 2018
газпромitem_53acac8069b210

“Файненшъл таймс”: Износът на руски газ за Европа постави рекорд през 2017 г.!

януари 4, 2018
LATAKIA, SYRIA. OCTOBER 4, 2015. Russia's Sukhoi Su-24 attack aircraft at the Hmeymim airbase. TASS,LATAKIA, SYRIA. OCTOBER 4, 2015. Russia's Sukhoi Su-24 attack aircraft at the Hmeymim airbase. TASS

. . 4  2015.    -24   "".  (Photo by TASSTASS via Getty Images)

Русия: Атаката срещу наша база в Сирия е фейк новина! Авиогрупата ни е в бойна готовност и изпълнява задачите си!

януари 4, 2018
most-620x350

Руски генерал отговори на новото предизвикателство: Ако Украйна атакува моста в Крим, до 10-12 часа нашата армия ще е пред Киев!

декември 30, 2017
putin_250

Путин заповяда на спецслужбите да ликвидират безмилостно на място терористите след смъртоносния взрив в Санкт Петербург!

декември 28, 2017