Европа

Новите набези на ЕС срещу България: Пада националната защита на българското кисело мляко, сиренето, кашкавала и розовото масло!

Новите набези на ЕС срещу България: Пада националната защита на българското кисело мляко, сиренето, кашкавала и розовото масло!

НАБЕЗИfinal

46 български храни и земеделски продукти са на път да останат без национална защита.

Това предвижда законопроект, според който страната ни трябва да се откаже от национална  закрила  на  географските  означения  за  земеделски продукти и храни.

В мотивите на проекта, внесен от Патентното ведомство се посочва, че  действащия  закон  трябва да се приведе в  съответствие  с изискванията  на  европейското  законодателство и  по-конкретно  с  разпоредбите  на Регламент (ЕС) № 1151/2012 г.

Според регламента  държавите  членки  нямат  право  да  предоставят  национална  закрила  на географски означения на земеделски продукти и храни. С проекта на закон се предвижда, че считано от датата на влизането му в сила, регистрацията на географските означения за земеделски продукти и храни, направена по реда на ЗМГО се прекратява.

За „Агрозона“ от Патентното ведемство посочиха, че след присъединяването на България към Европейския съюз единствената възможност да се получи закрила на земеделски продукти и храни е чрез регистрация на защитено наименование за произход или защитено географско указание по реда на Регламент (ЕС) № 1151/2012 г., който осигурява закрила на територията на всички държави членки на ЕС.

Посочва се още, че България е поела ангажимент да измени действащата нормативна уредба, а в противен случай ще бъде стартирана наказателна процедура срещу страната ни.

Наша справка показа, че регистрираните храни с национална защита са 46. Сред тях са българското кисело мляко, български кашкавал, бяло саламурено сирене, първомайска лютеница и др. Общо 81 са продуктите, които се ползват с географско означение, като в тях влизат розовото масло, минерални води и вина.

В прикачения файл може да видите всички продукти, получили национална защита чрез географско означение: ТУК Общественото обсъждане на законопроекта ще продължи до 19 юли.

Само преди десетина дни стана ясно, че има апетити да бъде променен Българския държавен стандарт за кисело мляко, а от асоциацията на млекопреработвателите обявиха, че става дума за чужди лобистки интереси.


 agrozona.bg

БУЛТАЙМС
loading...
0

More in Европа

putin trump tag team

Проучване в 7 източноевропейски държави от ЕС и НАТО: 70% от българите изпитват симпатии към Путин, 37% – към Тръмп!

юни 21, 2017
ЕС2019

„Зелените“ в ЕС: Страните от Източна Европа трябва „да бъдат принудени да приемат големи групи бежанци“!

юни 20, 2017
1497714489-aaaa-soros

Унгария гони агентите на Сорос! Орбан се закани 2017 г. да стане година на края на мафиотската мрежа в страната!

юни 17, 2017
ЗИГМАР150219195101-660x371

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО! Германия и Австрия с остра критика към САЩ заради антируските санкции! Причината ще ви впечатли!

юни 15, 2017
Hintergrundgespraech mit Prof. Vaclav Klaus, Praesident der Tschechischen Republik, Koerber-Stiftung, Pariser Platz 4a, Berlin, 29.04.2010. Foto: Marc Darchinger / Tel.: 0171 125 37 54

Вацлав Клаус съдбовно: Удари часът Чехия да излезе от ЕС, това е единственото спасение за родината ни, за да я запазим за идните поколения!

юни 14, 2017
ОРБАН-СОРОС1484135508

Ексклузивно от Будапеща: Унгарският парламент прие спорния закон срещу чуждите НПО, въпреки диктата и заплахите на Брюксел!

юни 13, 2017