САЩ

Сенатът на САЩ посегна на изключителното право на президента във външната политика и узурпира властта!

Сенатът на САЩ посегна на изключителното право на президента във външната политика и узурпира властта!

13776809_G
Сенатът със значително мнозинство гласове прие законопроекта, който не позволява на американския президент без одобрението на законодателната власт да сваля санкциите срещу Русия. Ако тази норма бъде одобрена и в последващите инстанции, то парламентът ще започне да контролира външнополитическите въпроси, лишавайки с това администрацията на президента от привичните й функции, пише  Newsweek.
Републиканците не говорят за това в този аспект, но новият законопроект за санкциите, който бе приет в сената на САЩ с болшинство, представлява сам по себе си «завземане на властта» от Белия дом по въпроса за руско-американските отношения, пише Емили Кадей в статията си за Newsweek.
Според нея, ако тази мярка бъде одобрена и в следващите инстанции, то парламентът ще разполага със значително повече пълномощия за контрол над трудните отношения между Вашингтон и Москва.
Авторът предупреждава, че по-нататък законодателите ще могат да завземат властта и в други посоки от външната политика на страната.

Инициативата на сената да блокира продажбата на оръжие за Саудитска Арабия и разследването относно вероятните връзки на екипа на Тръмп с Русия показват, че сенаторите са сериозно разтревожени от отношението на настоящата администрация към външнополитическите въпроси, в частност към Владимир Путин, отбелязва журналистката.

Ако този закон бъде приет, то на Тръмп ще му стане значително по-трудно да отслаби санкциите срещу Русия — а именно такива обещания му биват приписвани, точно това е подтикнало сенаторите към дадената стъпка.
Както разясняват сенаторите, този законопроект не лишава президента от гъвкавост по въпроса за политиката му в руско направление, а утвърждава статуса на конгреса.
«Всъщност това предложение връзва ръцете на Белия дом по въпросите за отношенията с Москва на много нива», счита авторът на статията.
С това е съгласен един от главните пропагандатори на идеята — сенаторът Джон Маккейн, който признава, че в случай на приемането на закона конгресът ще получи значително по-голям контрол над американската политика.
Ако първоначалният закон за антируските санкции означаваше, че президентът ще може да предприема определи мерки по отношение на лица, съпричастни към дестабилизацията на Украйна, то сега той ще бъде задължен да направи това, разяснява авторът.
Нещо повече, Тръмп ще може да отслаби санкциите само, ако това бъде в интерес на националната сигурност на САЩ и ако бъдат представени доказателства, че Русия работи над разрешаването на украинския конфликт — «достатъчно висока летва».
loading...
0

More in САЩ

СТОУНCaptura-de-pantalla-2017-06-09-a-las-16.54.28

Стоун: Медиите в САЩ устроиха оруелска „седмица на омразата” срещу Путин – директно от министерството на истината!

юни 17, 2017
061517legrandbleu1wf_145361588

NY Post: Руски бизнесмен пречи да се вижда Статуята на Свободата!

юни 17, 2017
тилерсън-путин1 AuW_uc1pYXZCVB9INZlAAA

Тилърсън: Съюзниците ни по света молят Вашингтон да подобри отношенията си с Русия!

юни 14, 2017
epa05968143 Republican Senator from Arizona John McCain speaks to the media about President Trump's leak of suspected classified information to the Russian government in the US Capitol in Washington, DC, USA, 16 May 2017. On 15 May the Washington Post reported that President Trump allegedly revealed highly-classified information to Russian diplomats in the Oval Office the week before.  EPA/JIM LO SCALZO

В Сената на САЩ се разбраха за нови санкции срещу Русия заради „намесата“ й в изборите и „тайните връзки“ с хора на Тръмп!

юни 13, 2017
ДОНАЛД5e_omg8bh

Белият дом опроверга Коми! Тръмп: Ние сме под обсада, равнището на омраза между партиите в САЩ е отвъд нормалното!

юни 8, 2017
ООН0000326699-article2

САЩ се заканиха да напуснат Съвета за човешките права на ООН!

юни 6, 2017