САЩ

US дипломат: Тръмп планираше незабавно да свали санкциите срещу Русия, висши чиновници на Обама го бойкотираха!

US дипломат: Тръмп планираше незабавно да свали санкциите срещу Русия, висши чиновници на Обама го бойкотираха!

TRUMP1494935168-izteglen-fayl

Доналд Тръмп е планирал да свали санкциите срещу Русия още в първите дни след встъпването си в длъжност като президент на САЩ, съобщи „Яху Нюз“ (Yahoo News), цитиран от РБК в петък (2 юни), позовавайки се на информация на анонимен източник, потвърдена от американски дипломат, координатор в департамента на САЩ по санкционната политика – Даниел Фрид.

Висши длъжностни лица в Белия дом почти веднага след встъпването в длъжност на Тръмп бяха натоварени от Държавния департамент с „намаляване на напрежението с Москва“. Сред задачите са били разработване на предложения за снемане на икономическите ограничения и връщане на недвижимата собственост на Русия в САЩ.

По думи на източника, това разтревожило някои от представителите на Държавния департамент от екипа на Обама, Кери и Клинтън, които започнали да лобират за законопроект за забрана на приемането на такива мерки.

„В Белия дом сериозно обмисляха едностранното снемане на санкциите“, каза Фрид.

По негови думи още през първата седмица на работата на новата администрация той е имал няколко „панически“ телефонни разговора с висши американски чиновници от екипа на предишния президент и държавен секретар. Те е трябвало да разработят план за сваляне на икономическите санкции, твърди Фрид. Политици са го питали: „За Бога, не можеш ли да спреш това?“

Фрид разказва, че е бил толкова обезпокоен, че се обърнал към съюзниците си в Капитолия да прокарат законопроект, който ще предотврати бързата отмяна на санкциите срещу Русия.

В края на февруари Камарата на представителите на конгреса внесе в парламента законопроект, който позволи налагането на вето на вдигането на икономическите ограничения срещу Русия. В документа се казва, че ако Тръмп иска да вдигне руските санкции, ще трябва да представи пред Конгреса подробно обяснение за подобна стъпка.

Вчера „Вашингтон Пост“ (The Washington Post) съобщи, че Администрацията на Доналд Тръмп е склонна да върне на Русия дипломатическите й имоти в Ню Йорк и Мериленд.

Източник: Руски дневник

 
loading...
0
САЩ

More in САЩ

donald_trump_pollution

ОФИЦИАЛНО! САЩ напускат Парижкото споразумение за климата!

юни 1, 2017
тръмп- нов4785142

ИЗВЪНРЕДНО! Нов удар по западното единство: Тръмп изважда САЩ от Парижкото споразумение за климата!

май 31, 2017
КЪШНЪР655-402-donald-trymp-dzhared-kyshnyr

Тръмп нае външни адвокати да бранят семейството му от нападките за връзки с Русия! Москва целяла паника в системата!

май 29, 2017
5e_5o6q7l

Тръмп сключи най-голямата военна сделка в историята на САЩ!

май 20, 2017
КОНГРЕС2010-10-27-003_12

В САЩ приеха законопроект, обвиняващ Русия, че „бомбардира сирийците“!

май 18, 2017
рич1495046879-fwe

„Руска намеса“ ли? Убийството на служител на Демократическата партия на САЩ постави кръст на тази версия!

май 18, 2017