Политика

Бизнесът: Не стига, че искат заплати, ами и клас „прослужено време“! Ако той не падне, в България ще останат само цигани и пенсионери!

Бизнесът: Не стига, че искат заплати, ами и клас „прослужено време“! Ако той не падне, в България ще останат само цигани и пенсионери!

991-ratio-valeri-simeonov-sindikatiв
След инфарктна среща днес сутринта в МС със синдикатите за клас „Прослужено време“,  Борисов клекна, а вицето му Симеонов влезе в обяснителен режим и започна да се извинява, че позицията му той да отпадне била лична…. Разбра се, че няма да бъде премахнат.
Бизнесът обаче настоява тази придобивка на заетите да се премахне – както впрочем всички други придобивки, защото били огромна „административна тежест“…
Не стига, че ни работите, а искате и заплати – това искат да ни кажат работодателите. а ето как Васил Велев, шеф на АИКБ отговаря на сайта БЛИЦ за клас „прослужено време“:
  – Г-н Велев, до какви административни затруднения води това, че правителството отказва да премахне клас „прослужено време“?
– Този въпрос не е обсъден там, където се обсъжда. Мястото му е тристранен съвет и ние сме внесли такова предложение. Той може да бъде обсъден и да бъде взето решение за внасяне или не в Министерския съвет. В зависимост от това ние ще предприемем следващите стъпки.
– Смятате ли, че правителството ще се вслуша във вашето предложение?
– Предложили сме четирите работодателски организации среща с премиера Борисов и в началото на следващата седмица очакваме да се състои такава среща, за да се чуят и нашите аргументи. Когато се слушат аргументите само на едната страна, винаги има дефицит, а в случая ние се наслушахме и на много лъжи.
– Кои са тези лъжи?
– Първата лъжа е, че такива класове имало в други страни, дори в Канада и САЩ, а всъщност нищо такова няма. Там има „сеньорити“, които се договарят в колективните трудови договори. Нещо, за което пледираме и ние, но няма акт на МС, който да определя минимални размери и задължителност и условия за преносимост. Другата лъжа, която беше тиражирана, е как щели да се намалят заплатите. Това е абсолютна лъжа, предложението беше класовете да се включат в основните заплати, тоест ще се увеличат основните заплати, а няма да се намалят. Третата лъжа е как ще замръзнат заплатите. Няма как да замръзнат заплатите, защото те растат между 5% и 10% всяка година и те не растат, защото има клас, защото той е 0,6%. Очевидно те не растат заради класа, защото има недогонващо развитие, ръст в икономиката, ръст в производителността, дефицит в пазара на труда. Този клас е очевидна дискриминация по възрастов признак. Според административното му определяне се дискриминират младите и затова те напускат страната. Накрая ще останат само пенсионери и цигани и тогава ще се чудим кой ще изработва пенсиите. Според нас наличието на този клас стимулира мързела, а не по-високата производителност и квалификация. Кого защитаваме с този клас, мързеливите или работливите?
– Защо България изостава по отношение на тази бюрократична спънка?
– Това е остатък, защото синдикатите са си присвоили ключа от социалния мир, което въобще не е вярно. Синдикатите представляват 1/10 от работната сила в страната. Нашите работници и служители не искат синдикатите да говорят от тяхно име. Във всяка работодателска организация има повече наети, отколкото в двата синдиката взети заедно. А ние сме четири представителни работодателски организации. Синдикати в малкия и средния бизнес няма изобщо, има главно в големите държавни предприятия. Те не са представителна за трудовия ресурс на България общност. Биват по-кресливи и биват слушани.
– Какви мерки трябва да се въведат, за да се премахне тази административна спънка пред бизнеса?
– Наличието на клас е една административна тежест. Това изисква допълнителна административна работа и в случаите, когато работодателите се опитват да елиминират дискриминацията, те извършват обратно смятане, колко трябва да получи работникът за този труд, за да има справедливост при равен труд, равно заплащане. Очакваме в тристранния съвет да бъде обсъден въпросът, очакваме и среща с премиера. След което заедно с колегите от другите организации ще обсъдим и ще предприемем съответните действия. Те могат да бъдат обжалване в Комисията за защита от дискриминация, могат да бъдат обжалване в Европейската комисия.
loading...
0
Политика

More in Политика

КТБ768x432

Спецпрокуратурата предаде на съд 18 души по делото „КТБ“ – ето имената им!

юли 20, 2017
СИМЕОНОВvalerВалери-simeonov-.jpg

Отбой! Симеонов влезе в обяснителен режим за клас „прослужено време“ след среща в МС, съжалявал за думите си!

юли 20, 2017
БАЦЕ768x432

Борисов чака писмо от „началниците“ в Брюксел: „Дали ще ми разрешат или не директна тръба от „Турски поток“!

юли 19, 2017
628-169114-1_wide

Внимание, готвят нов колосален грабеж! Посягат отново на частните пенсионнни фондове – целта този път са спестените над 10 млрд. лв. на 4 милиона българи!

юли 19, 2017
БОРШОШphoto_verybig_83533

Прокуратурата официално обвини Боршош за разхищение на парите за НДК!

юли 19, 2017
78501_660_370.jpg.pagespeed.ce.ZCYoo8imkk

Най-сетне се пробудиха: Паметниците на загиналите граничари придобиват статут на военни паметници със закон!

юли 19, 2017