Здраве

Внимание! Не правете това с климатика, щом навън температурите надхвърлят 40 градуса! Ето какво рискувате…

Внимание! Не правете това с климатика, щом навън температурите надхвърлят 40 градуса! Ето какво рискувате…

КЛИМАТИЦИ76768_660_370.jpg.pagespeed.ce.PL4IwWfdfW

При 40° навън, климатиците не бива да бъдат на по-ниска температура от 30°, иначе рискуваме да стресираме организма си, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

“Изключително неблагоприятно влияят, защото подлагаме организма, който и без това се мъчи да се справи в тези екстремни условия, на още по-голям стрес. Регулирането на температурата е син механизъм и не може да стане толкова бързо и рязко особено ако разликите в температурите надвишават 12-15 градуса. Това вече наистина е стрес, при който ако подложим организма си 3-4 пъти през деня, вече може да има наистина сериозни последици“, обясни д-р Кунчев, цитиран от Агенция “Фокус”.

По думите му обикновено се срива имунитетът, а оттам различни вируси, разпространени в този период и бактерии, могат да се развият на фона на този срив.

“Има едно златно правило – разликите в температурите не би следвало да бъдат повече от 7-8 градуса. Това означава, че при тези екстремни температури от 40 градуса, климатиците не бива да бъдат на по-ниска температура от 30 градуса. Иначе рискуваме да подложим организма на този излишен стрес“, каза още д-р Ангел Кунчев.

Хората с високо кръвно налягане не трябва да намаляват предписаните им дози лекарства или да изключват някой от медикаментите от терапията си. Общо е схващането, че в жегата периферните съдове се разширяват се и се стига до понижаване на нивото на кръвното налягане. Това не винаги е вярно, тъй като има по-голяма опасност от възникване на внезапни хипертонични кризи с неврологична симптоматика, особено когато някой е спрял да пие някое от лекарствата си, обясняват специалистите.
Жегите нямат особено влияние върху честотата на инфарктите. В по-топлите дни обикновено намалява и симптоматиката при пациентите с коронарна болест, специално при тези, които имат стенокардия. Всъщност студът е това, което провокира по-тежките кризи. Топлината е опасна при хипертонични кризи или може да доведе до топлинен удар.
Симптомите на топлинния удар са главоболие, отпадналост, евентуално повишаване на телесната температура. Трябва веднага да се потърси лекарска помощ, защото това не е ситуация, която подлежи на самолечение. Хората със сърдечно-съдови заболявания или проблеми с кръвното налягане да избягват разходките в обедните и следобедните часове на деня.

Канал 3, Стандарт

http://kanal3.bg/news/bulgaria/zdraveopazvane/56484-Pri-40%C2%B0-navan%252C-klimaticite-ne-biva-da-badat-na-po-niska-temperatura-ot-30%C2%B0

loading...
0
Здраве

More in Здраве

mozak

5-те убийци на мозъка! Няма да повярвате, но цигарите и алкохола са само съучастници!

ноември 15, 2017
ОТРОВАbig_1ad9

Тази отрова унищожава костите ни, но я пием всеки ден! Вижте как действа по минути на целия организъм…

ноември 14, 2017
количка1506491482-shutterstock-299082896

Внимание! Опасен плод, любим на много хора, заля столичните пазари! СНИМКИ показаха голямата шашма, с която ни тровят!

ноември 12, 2017
screenshot52536

Велик тибетски лечител буквално ни срина със земята! Ето от какво се разболяват и умират повечето българи – не е от цигари и алкохол, а от…

ноември 10, 2017
messo1

Европейско изследване: Българското месо е пълно с антибиотици, фермерите тъпчат животните с лекарства “за всеки случай”!

ноември 5, 2017
1468218447-shutterstock-295184639

Странен случай: 23-годишна благоевградчанка, майка на 5-месечно бебе, отиде в спешното и чу шокираща новина!

ноември 4, 2017