САЩ

Ноам Чомски: Скандалите около Тръмп служат за отвличане на вниманието! Но ето какво се случва зад завесата…

Ноам Чомски: Скандалите около Тръмп служат за отвличане на вниманието! Но ето какво се случва зад завесата…

chomsky

Един от най-уважаваните учени и интелектуалци в света – Ноам Чомски, продължава да е един от малкото гласове,които разкъсват мрака на медийната пропаганда

В една от най-скорошните си лекции пред Асоциацията на американските географи, Чомски говори за скандалите около администрацията на Тръмп и срещата на Доналд Тръмп-младши с руски адвокат. Според него тази среща трябва да се разглежда по-скоро като отговорен дипломатически акт, отколкото като опит за тайно споразумение. Медиите от своя страна биха били доста по-полезни, ако се опитат да вникнат какво се случва зад завесата на най-популярното американско реалити шоу.

Това, което се извършва, е една много систематична операция с две основни цели. Първата е тази на Стив Банън – непременно да бъдат превзети главните страници на вестниците, да бъде осигурено топ място в новините, една безконечна поредица от нещо лудо, последвано от нещо още по-шантаво. Тук допускането е, че хората така или иначе ще забравят предходната лудост, щом им се даде новата порция, споделя Чомски, цитиран от Business Insider.

Докато едната част на Републиканската партия се надява на разсейващата роля на медиите, другата част продължава със своите зловещи схеми, заявява Чомски.

И докато всички се съсредоточаваме върху скандалите около Тръмп, републиканците на Пол Райън, които според мен са най- опасната и дива сила в страната, са заети с изпълнението на програми, за които тихо се подготвят от години. Програми, които по същество са изключително дивашки, но и с изключително прости принципи – първо, да се направят такива подаръци на богатите, за каквито те никога не са си и мечтали, и второ, да изритат всички останали в лицето. Именно това се случва стъпка по стъпка, точно зад завесата“.

Според него доказателството за това е конфигурацията на кабинета на Тръмп.

Вижте кабинета. Той е проектиран по този начин. Всеки негов участник бе избран, за да унищожи нещо важно и значимо. Всичко това е толкова систематично, че няма как да не е планувано. Но много се съмнявам, че Тръмп е човекът, който го е планувал. По мои впечатления неговата единствена идеология е „Аз“ и който работи върху нея, върши много ефективна работа, като демократите също помагат, при това по поразителен начин“, твърди Чомски.

Вместо да държат републиканците под контрол, демократите активно са се включили в медийния цирк, фокусирайки се изцяло върху руския скандал, като по мнението на Чомски това е голяма грешка, най-малкото защото това не е скандал, а опит за дипломатически акт.

Вижте върху какво се фокусира Конгресът. Върху едно от малките свестни неща, които Тръмп е направил. Може би членовете на неговия преходен екип са се свързали с руснаците. Това лошо нещо ли е? Последният посланик на САЩ в Русия Джак Матлок имаше блог, в който посочи, че „Точно това трябва да се прави. Задачата на посланиците и дипломатите е да провеждат разговори и да търсят решени, когато видят, че има сериозни проблеми и напрежение. А не да трупат сила и да увеличават напрежението.“ Върху това се фокусират демократите, докато междувременно се случват много други неща, за които те не обелват и дума“.

Последствията? Всичко се унищожава, докато всички гледат на другата страна.

Банън и Тръмп са оставени да контролират това, което се спуска на обществеността – някакви налудничави неща за подслушването, Дали Сюзън Райс е извършила престъпление и тем подобни. Утре ще бъде друго. Междувременно частите на държавния апарат, които са от значение за хората и бъдещите поколения, систематично се унищожават, без никой да им обърне внимание.“ БАРИКАДА

Още от Ноам Чомски
loading...
0
САЩ

More in САЩ

660_b20e06fa2c59fe339505b06673fa462f

В САЩ зареваха като ощипани с официален протест след мерките на Русия по отношение на американските дипломати!

юли 29, 2017
4368

Големи US компании призовават за облекчаване на руските санкции! Сред тях са „Боинг“, „Форд“, „Проктър и Гембъл“, операторите на „Мастъркард“ и „Виза“, „ЕксонМобил“!

юли 20, 2017
epa06080931 Austrian Foreign Minister and OCSE Chairperson-in-Office Sebastian Kurz (L, back to camera) speaks with Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) during a break of the Informal Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) Foreign Ministers' Meeting in Mauerbach, Austria, 11 July 2017. Others are not identified. The meeting is held under the motto 'Building Trust through Dialogue and Co-operation' and is taking place 'in the context of a serious crisis in European security, in which the 57 OSCE participating States are confronted with external and internal threats', the OSCE said on their website.  EPA/CHRISTIAN BRUNA

Лавров: Вашингтон и Брюксел разделиха Европа, не Москва! Те принудиха държави и народи да избират между Русия и Запада!

юли 15, 2017
1499576433-5606545

Политолог бие тревога: Ще се опитат да провалят Путин и Тръмп! В заговора освен името на бивш президент лъсва и поколението на Студената война!

юли 9, 2017
US-military-planes-ISIS-Syria-678x381

САЩ „евакуират“ на техни самолети терористи от Ракка, за да ги разполагат в други части на Сирия и така да ги спасяват от руснаците и сирийците!

юли 5, 2017
тръмп- нов4785142

Тръмп се надява да продава втечнен газ на Източна Европа – тройно по-скъпо от руския, но очаква „евроатлантическа солидарност“ от съюзниците!

юли 4, 2017