Европа

СЕКИРА! Великобритания слага край на „свободното движение на работници“ от ЕС след Брекзит!

СЕКИРА! Великобритания слага край на „свободното движение на работници“ от ЕС след Брекзит!

брекзитc39faf14a90bec2af16e1da95195020e_XL

„Свободното движение на работници между Великобритания и ЕС ще приключи, когато Лондон напусне блока през пролетта на 2019 година“

Това заяви в ефира на радио ВВС държавният министър Брандън Люис, отговарящ за имиграцията, предаде Reuters. Лондон ще разполага и с нова имиграционна система, която да може да приложи незабавно след оттеглянето. Кабинетът ще публикува „бяла книга“ по-късно тази година, а законопроект, регулиращ тези въпроси, ще бъде внесен и гласуван в парламента през 2018 г.

Великобритания трябва да излезе от Съюза през 2019 г. Британският финансов министър Филип Хамънд обаче настояваше за преходен период, за да може британската икономика да укрепне. Планираше се европейските граждани да могат да се местят в страната до две години след финалното споразумение.

„Прост факт“ е, че европейските правила за свободно движение няма да важат дори ако Лондон и Брюксел постигнат споразумение за преходен период след напускането, за да се избегнат сътресения в британската икономика, каза Люис. Според него кабинетът ще успее да намали, в съответствие с предизборното обещание на консерваторите, годишната миграция от 248 000 (тази година) до десетки хиляди души.

Несигурността около свободното движение на хора и оставането или отхвърлянето му незабавно след Брекзит обаче е особено притеснителна за британския бизнес, който разчита на работна ръка от ЕС.

В статия за „Файненшъл таймс“ вътрешният министър Амбър Ръд също заявява: „След като напуснем ЕС, това правителство ще приложи нови имиграционни правила и изисквания, които да отговарят на нуждите на британския бизнес, но също и на обществото като цяло. Искам да уверя бизнеса и европейските граждани, че ще се погрижим да „не се изправим пред пропастта“, когато напуснем блока“.

Ръд уверява търговските дружества и гражданите на ЕС, че няма да има резки промени, щом Великобритания напусне блока.

Изявленията на британските министри идват дни след първия пълен кръг на преговори за Брекзит в Европейската комисия. След него британски медии съобщиха, че се очаква Лондон да подкрепи идеята за запазване на свободното движение в рамките на „преходен период“ след Брекзит, който може да продължи между 2 и 4 години. Премиерът Тереза Мей дълго настояваше за „твърд Брекзит“, без преходен период и с възможност за напускане без сделка с ЕС, при което да се изгуби достъпът до общия пазар, но да се осигури максимален национален суверенитет.

Nbox

http://nbox.bg/world/item/48393-velikobritaniya-slaga-krai-na-svobodnoto-dvizhenie-na-rabotnitzi-ot-es-sled-brekzit.html
loading...
0
Европа

More in Европа

гарднър - ЕС768x432

Брюксел официално задейства наказателна процедура срещу Чехия, Унгария и Полша, защото не искат мигранти!

юли 26, 2017
3682142_2048_1152

СУРОВ УЛТИМАТУМ: ЕС „незабавно ще отнеме правото на глас“ на Полша, ако бъде приета съдебната реформа!

юли 26, 2017
epa05397697 European Commission President Jean-Claude Juncker holds a joint news conference with European Council President Donald Tusk (not pictured) after the European Summit in Brussels, Belgium, 29 June 2016. EU leaders met for the first time since the British referendum, in which 51.9 per cent voted to leave the European Union.  EPA/JULIEN WARNAND

Юнкер иска ответни мерки на ЕС при нови антируски санкции на САЩ! Вашингтон не отчитал „безпокойството на ЕС“!

юли 24, 2017
ОРБАН-СОРОС1484135508

Орбан: Унгария ще защити Полша, подложена на „европейска инквизиция“! ЕС-Сорос искат да „ислямизират Европа”!

юли 22, 2017
32285_660_370.jpg.pagespeed.ce.yUshGGJGc_

Брюксел обяви „Атака“ за най-антизападната партия в ЕС! Класацията е според подкрепата за либерализма, НАТО, ЕС, Украйна и бежанците!

юли 18, 2017
ЕС2019

ЦИНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ! Брюксел зове да се повишат още годините за пенсия! Към правителствата: Насърчавайте раждаемостта и приема на мигранти!

юли 17, 2017