Важно

Важна финансова новина за всички българи, които планират да пътуват извън страната! (ТАБЛИЦА)

Важна финансова новина за всички българи, които планират да пътуват извън страната! (ТАБЛИЦА)

паспорти1501930890-pfgggg
Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина ще бъде намалена от 67 на 50 евро, става ясно от проект за постановление на Министерския съвет, който е публикуван за обществено обсъждане.
До намалението ще се стигне след отпадане на две такси: първата е в размер на 1 евро и се премахва, тъй като гражданите вече ще имат възможност предварително да попълват заявленията си за документи, а втората е от 16 евро и досега се е събирала в бюджета на МВР, макар и то да не участва в издаването на документите.
таблица-паспорти1501930749-glppppp
Ще отпадне и възможността за заплащане на услуги чрез държавни таксови марки, тъй като към момента се налага гражданите, обслужвани в звеното за заверки и легализации на външно министерство, да посетят пощенски клон, за да купят необходимите държавни таксови марки, след което да се върнат обратно, се казва в проекта. Припомняме, че всеки български гражданин, пребиваващ в чужбина, може да подаде заявление за издаване на паспорт в дипломатическо или консулско представителство на Република България.
За целта в консулската служба се представя заявление за издаване на документ за самоличност на български граждани, което се подписва на място.
Заявление може да се изтегли през интернет ТУК: http://www.mfa.bg/embassies/uploads/files/wien/Prilojenie%2015.PDF
Други необходими документи:
1. Предходен паспорт, ако лицето има издаден такъв (оригинал и фотокопие);
2. Лична карта (оригинал и фотокопие);
3. Документ за адресна регистрация държавата на живеене (фотокопие). При издаване на паспорт на лица под 18 годишна възраст задължително се представя удостоверение за раждане (в оригинал и фотокопие).
В този случай при подаване на заявлението задължително присъстват и двамата родители, които подписват заявлението и следва да представят своите документи за самоличност (лична карта или паспорт, в оригинал и фотокопие).
Присъствието само на единия родител е възможно, когато:
1. Бъде представено в оригинал изрично нотариално заверено пълномощно от отсъстващия родител за издаване на паспорта;
2. Другият родител е лишен от родителски права, удостоверено със съдебно решение;
3. Бъде представено съдебно решение, в което изрично е записано, че родителят може да подаде документи за издаване на паспорт на детето без съгласието на другия родител;
4. Документ, удостоверяващ, че вторият родител е починал;
5. Акт на български или на чуждестранен съд, потвърден от български съд, че другият родител е в неизвестност;
6. Ако бащата е неизвестен.
В случай, че предходният паспорт е изгубен или откраднат, наред със заявлението следва да бъде попълнена и декларация по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на българските лични документи, в която подробно да бъдат описани обстоятелствата по изгубването или кражбата на документа, както и изгубването или открадването на документа да бъде заявено пред полицейски органи и да бъде представен издаденият от тях документ.
При промяна на имената, единния граждански номер, пола, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нови български лични документи в срок до 30 дни.
При заявяване на нов паспорт вследствие промяна на имената след сключен граждански брак следва да бъде представено и българско удостоверение за сключен граждански брак в оригинал и фотокопие. В този случай задължително следва да се подаде заявление и за издаване на нова лична карта.

https://www.blitz.bg/ikonomika/ministerski-svet-ss-strakhotna-finansova-novina-za-blgarite-koito-otprashvat-izvn-blgariya-tablitsa_news534324.html
loading...
0
Важно

More in Важно

16989_660_370.jpg.pagespeed.ce.7oKwKCjlkO

Удар по сороските НПО! Обнародваха промените в НПК! Спецсъдът поема делата за корупция срещу министри, депутати и кметове!

август 4, 2017
1500625168-1

Ето кой съдия с хитър ход освободи подмолно от ареста подивелия швед Ралф! Прокуратурата е възмутена, той може да напусне страната!

юли 21, 2017
uzhas-eto-dokazatelstvoto-che-islyamska-darzhava-e-v-balgariya-snimki-02-09-2015-05-52-20

Борисов върна постановлението за ислямизация на България… ПатрЕотите мълчат като риби!

юли 15, 2017
67222_660_370.jpg.pagespeed.ce.SG_IKGMx4s

Още НОВИ правила за шофьорите влизат в сила от днес – при какви нарушения и за колко време ще се отнема регистрацията на автомобила!

юли 9, 2017
1499444312-1

Лавров и Тилърсън разкриха подробности от историческата среща между Тръмп и Путин и защо тя се проточи толкова дълго, въпреки опитите на Мелания да я прекъсне (ОБЗОР)

юли 7, 2017
КАТ1491381157-katadv

ШОК! Тотален контрол от КАТ: Вече проверяват всички пътници в колата, връчват и на тях фишове!

юли 4, 2017