Здраве

Внимание! Малтодекстрин е новата отрова в храните, която буквално слепва тъканите в организма! Как да я разпознаем!

Внимание! Малтодекстрин е новата отрова в храните, която буквално слепва тъканите в организма! Как да я разпознаем!

ФЕРМЕНТИ1502878725-3
Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето!
Днес ще ви запознаем със съставка, която присъства в много от продуктите, които консумирате в ежедневието си, без да си давате сметка как въздейства в действителност на организма ви.
Вероятно не сте чували за малтодекстрин, но тя е често срещана съставка в много от храните, които ядем. И тъй като е сравнително евтина за производство, натрупва особена популярност и присъствие в състава на много опаковани храни. Повечето хора, които го консумират, дори не осъзнават какво поднасят на организма си. И въпреки че за малтодекстрина могат да се срещнат и позитивни изказвания, негативните последици, които може да донесе, заслужават внимание.

Подобрител, който буквално слепва човешките тъкани

Под наименованието малтодекстрин най-често се обозначава на етикетите на различни продукти трансглутаминазата. Това е подобрител, който буквално слепва човешките тъкани и може да доведе до тежки проблеми.

Производителите на храна описват трансглутаминазата като нов, революционен начин за подобряването на съществуващите продукти. Според тях тя е просто естествен ензим, който спомага за свързването на протеините и

има свойството да споява на студено парчета меса да лепи бекон по повърхността на месото.

Трансглутаминаза се използва да подобряване на консистенцията на кашкавала и сиренето, защото предотвратява разтрошаването им. Намалява и загубата на вода в киселото мляко. Изобщо намира редица приложения в производството на храни. Което обяснява и факта, че този фермент намира широко приложение в месната, рибната и сладкарската промишленост, където в зависимост от групите продукти, в които се влага, се среща в различни разновидности.

В зависимост от групите продукти, в които се влага трансглутаминазата, се предлага в следните разновидности:
• за месо и месни продукти – TG ME
• за риба и морски деликатеси – TG FI
• за шунка и ВП деликатеси – TG 901
• за сирене – TG CH
• за кисело мляко и млечни произведения TG DA
• за брашно,твърди теста и хлебопроизводство TG BR”

На етикетите на готовите продукти в магазина трансглутаминазата се обозначава стандартно с Е1400 и както вече ви казахме, носи наименованието малтодекстрин.

Запомнете – трансглутаминазата свързва в едно цяло белтъчините и когато попадне в организма, тя започва своята подривна работа и се образуват плътни образувания. Рядко се говори по тази тема, повечето пъти защото в причината за това е заложен осезаем натиск от рекламодатели. В Щатите, например, всяка година се провеждат едноседмични международни научни конференции, на които се обсъжда трансглутаминазата като причина за много болести.

Когато хората консумират храни, в които има трансглутаминаза, тя се натрупва в организма им. Върху нейната активност не оказват влияние нито химикали, нито термична обработка. Вследствие на прекомерно големите количества от този фермент обаче, който, да не забравяме, че има свойството буквално да слепва месото човешките тъкани започват да се слепват.
Около депата с фермента се образуват топчета, които могат да затруднят пасажа на червата, както и да предизвикат различни видове рак.

Вредата от прекомерния прием на продукти, съдържащи трансглутаминаза, е открита преди време от японски учени, които провели експерименти с лабораторни мишки. Само след двуседмичен прием на този фермен гризачът починал, а аутопсията му разкрила нещо страховито. Всичките му вътрешни органи – дробове, сърце, черва, били слепени буквално в едно голямо парче месо.

Лошата новина за привържениците на здравословното хранене е, че този фермент се използва в производството на все повече храни. Сред най-наситените с малтодекстрин храни са варените и пушени салами и кренвирши, охладените полуфабрикати, продуктите от месо и риба, някои млечни продукти, рулца от раци и др.

Малтитолът също е опасен

Това е още едно химично съединение, което често попада в състава на редица продукти, консумирани с охота не само от възрастни, но най-вече от деца. Например съдържа се в някои вафли – от тези, които носят атрактивното име „био”. Защото в малтитола няма нито грам захар, а вместо традиционния подсладител се влагала здравословната стевия.

И все пак растението не е толкова сладко, колкото баналната тръстика, което би означавало, че и десертът няма да е толкова наситен като вкус. Освен това при информацията, че детето ви може да отхапе вафла, в която присъства химическо съединение едва ли ще се стигне до позволение за подобно действие. Става дума за малтитола, който се използва в хранителната индустрия и под добре познатия номер Е965. Веществото се получава като алкохолен дериват и е хвален от химиците заради това, че почти не съдържа калории, за разлика от захарта. Познат е и като братовчед на класическия сорбитол.

Медиците предупреждават обаче, че

въпросният малтитол, който присъства в редица вафли и десерти, е изключително опасен

При поглъщане на по-големи количества, особено от деца, той има силен слабителен ефект, който пък родителите могат да сбъркат с вирусна инфекция. Мъниците могат да се сдобият и с обезводняване. Освен това в тези вафли се съдържа и вредна растителна мазнина, както и малтодекстрин, за който вече споменахме.

Уплашени родители, подвластни на подвеждащата реклама на дадени продукти, се канят да сезират Съвета за електронни медии, както и Комисията за защита на потребителите. А компаниите, които са си позволявали подобни лъжи в миналото, са били санкционирани остро.

Подготви Анелия ПОПОВА

http://zdrave.to/zdravoslovno-hranene/4128-maltodekstrin–novata-otrova
loading...
0
Здраве

More in Здраве

мермерски1502339885-prof-mermerski

Проф. Христо Мермерски разкри много прост трик, който ще ни спаси в жегите!

август 10, 2017
bez

Безобразие! Плащането на здравни осигуровки не ви гарантира безплатно лечение и консумативи!

август 9, 2017
ПИРОГОВ20151223.oosjmxlmrg

В „Пирогов“ е като на война! Кардиолог обяви стряскащи данни – няма да повярвате колко са потърсили спешна помощ!

август 7, 2017
heat

Това са симптомите на топлинен удар в опасните горещини – не ги пренебрегвайте!

август 4, 2017
1501109627-26-12-mestan

Шокиращо ВИДЕО показва защо все по-често умираме от рак заради далаверите на месарите!

юли 29, 2017
храни768x432

Уникална КАРТА показва откъде идва храната, която ядем! Произходът на продуктите ще ви изненада!

юли 24, 2017