Важно

Внимание! МВР готви сериозни промени, които засягат ВСИЧКИ ШОФЬОРИ! Ето за какво трябва да сте нащрек, ако ви спрат за проверка…

Внимание! МВР готви сериозни промени, които засягат ВСИЧКИ ШОФЬОРИ! Ето за какво трябва да сте нащрек, ако ви спрат за проверка…

ротация20121105.rqvnqhjubk
Министерството на вътрешните работи се отказва от ротацията на пътните полицаи. Това се разбира от публикувания за обществено обсъждане Проект на Инструкция за реда и организация за осъществяване на дейностите по контрол на пътното движение, предаде БГНЕС.
Причината – всички пътни проверки се осъществяват пред камери на автомобили на КАТ, което е довело до намаляване на корупционния риск.
„Към настоящия момент е създадена организация за оборудване на полицейските наряди, осъществяващи контрол на пътното движение, с технически средства за явно наблюдение и документиране на дейността им, с което на практика се постигат целите за намаляване на корупционния риск”, пише в мотивите към предложението за изменение на Инструкцията. Намаляването на корупцията сред пътните полицаи, осигурява възможност за премахване на ротацията, смятат от МВР.
Практиката служителите на КАТ да подлежат на ротация бе въведен, преди години, именно за да се намали възможността за допускане на корупционни престъпления. Ротацията създава затруднения в структурите с намален щат и непълно щатно обезпечаване, уточняват още от МВР. „С премахването на принципа на ротация на нарядите се цели премахването на затрудненията в структурите с недостатъчно щатен ресурс за осъществяване на пътен контрол”, мотивират се авторите на поправката.
Изменението на Инструкцията за реда и организацията за осъществяване на дейностите по контрол на пътното движение ще осигури още привеждане на инструкцията в съответствие с новите положения в Закона за движение по пътищата. Една от новостите е регламентирането на издаването на електронен фиш от пътните полицаи, които ще могат да го принтират „на място”.
Очаква се подобряване на дейността по пътен контрол, подобряване на дейността по опазване на обществения ред, създаване на ясни задължения на ръководните служители по отношение на осъществявания ежедневен и периодичен контрол спрямо нарядите, намаляване на водената служебна документация на хартиен носител, както и още подобряване на контрола по връчването на издадени административни документи, по-висока ефективност на осъществявания контрол и превантивно въздействие за спазване на правилата за движението по пътищата.
Очакванията са Инструкцията да бъде приета от правителството най-късно през средата на септември. Това означава, че от есента, при проверка на пътя, трябва да се уверите, че пътните полицаи осъществяват задълженията си по начин, който да позволява, както те, така и вие и вашето превозно средство, да попадате в полезрението на монтираните в патрулния автомобил камера.
И още нещо: пътните полицаи трябва да имат поставена служебна карта с размери 9,5 см. на 5,5 см., задължително със снимка, с двете имена и с индивидуалният номер на служителя на „Пътен контрол”.
loading...
0
Важно

More in Важно

паспорти1501930890-pfgggg

Важна финансова новина за всички българи, които планират да пътуват извън страната! (ТАБЛИЦА)

август 5, 2017
16989_660_370.jpg.pagespeed.ce.7oKwKCjlkO

Удар по сороските НПО! Обнародваха промените в НПК! Спецсъдът поема делата за корупция срещу министри, депутати и кметове!

август 4, 2017
1500625168-1

Ето кой съдия с хитър ход освободи подмолно от ареста подивелия швед Ралф! Прокуратурата е възмутена, той може да напусне страната!

юли 21, 2017
uzhas-eto-dokazatelstvoto-che-islyamska-darzhava-e-v-balgariya-snimki-02-09-2015-05-52-20

Борисов върна постановлението за ислямизация на България… ПатрЕотите мълчат като риби!

юли 15, 2017
67222_660_370.jpg.pagespeed.ce.SG_IKGMx4s

Още НОВИ правила за шофьорите влизат в сила от днес – при какви нарушения и за колко време ще се отнема регистрацията на автомобила!

юли 9, 2017
1499444312-1

Лавров и Тилърсън разкриха подробности от историческата среща между Тръмп и Путин и защо тя се проточи толкова дълго, въпреки опитите на Мелания да я прекъсне (ОБЗОР)

юли 7, 2017