САЩ

Военизирана група на юг в САЩ е готова да грабне оръжие!

Военизирана група на юг в САЩ е готова да грабне оръжие!

5e_ab51skонф
Хората, наричани също американските „патриоти“, не са еднородно движение, но те споделят едно и също недоверие към федералното правителство.
Както всеки месец, Крис Хил се среща с приятелите си за един уикенд в една гора в Джорджия, в стария Юг на Съединените щати. Помощник юристът сменя костюма с камуфлажна униформа и се превръща в „Блъдейджънт“ – командирът на този отряд, създаден от него през 2008 г.

Програмата за уикенда включва лагеруване, барбекю и стрелба с полуавтоматична пушка. Двадесетината членове на милицията „Джорджа сикюрити форс“ (Сили за сигурност на Джорджия“) се обучават, за да са готови при конфликт.

Въпреки горещината те се упражняват да патрулират в екип в гората или да стрелят с истински патрони при акция срещу макет на къща в естествена величина.

„Готов съм за гражданска война, за граждански конфликти, за ядрено нападение от Северна Корея, от Русия, готов съм за чужда инвазия или за инвазия на собственото ни правителство, в случай че насочи оръжие срещу народа, за да го разоръжи“, разказва Крис.

Милицията – „семейство“

За да участват в срещите на групата, семейната двойка Рустър и Ивет ДиМария идват от съседния щат Южна Каролина. С кемпер последен писък, в камуфлажни дрехи и тежко въоръжени, за тях този отряд е като „семейство“.

„Да съм с хора като мен, които вярват в това, в което вярвам и аз – в конституцията, в християнството, в правенето на добрини, в морала – това е, което ни обединява в тази група. На една вълна сме“, обяснява Рустър. Съпругата му Ивет е единствената жена в отряда през уикенда. Тя е с перфектен маникюр дори когато стреля с автомата си. Решила да се включи в отряда преди малко повече от година, по времето, когато в САЩ се водеше изключително напрегната предизборна кампания.

„Вместо да си остана вкъщи и да се оплаквам, без да правя нищо, реших да се включа в движението, където съм себе си“, заявява тя.

„Мога да изразя мнението си. Тук съм с хора, които искат да го чуят, които могат да се идентифицират с мен. Аз съм съпруга, майка, американска патриотка, християнка, делова жена“.

Съблазнени от Тръмп

Това са консервативните ценности в стария Юг, който държи на наследството от времето на Конфедерацията и намери в лицето на Доналд Тръмп защитник на своята кауза. Членовете на тази военизирана група, които редовно „гарантират сигурността“ при демонстрации, са присъствали на митинги на републиканския кандидат – въоръжени, за да предотвратят евентуални протести на „антифашистите“.

„Движението на тези отряди не се състои от представители на горната средна класа. Типичните членове са бели хора от работническата класа. Те не са бедни, но имат нископлатена работа и са привлечени от Тръмп“, обяснява Каръл Галахър, преподавател в Американския университет във Вашингтон.

Хората, наричани също американските „патриоти“, не представляват еднородно движение и тревогите им варират в различните райони, но те споделят едно също недоверие към федералното правителство. Идеологията им е смесица от т.нар. сървайвълизъм (survivialism) (социално движение за оцеляване), подкрепа на правото за носене на оръжие, на личната свобода и на самозащита.

„Ако погледнете историята на САЩ, ще видите, че такива военизирани групи е имало от самото начало. А причината е, че когато хората са дошли тук, не е имало полицейски сили или армия, така че те създали свои милиции, за да се защитават“, обяснява Галахър. Днес обаче, в правова държава със сили на реда, милициите се възприемат от ФБР и някои организации като екстремистки движения.

165 милиции

„Садърн повърти ло сентър“ (Sothern Povery Law Center) – организация за борба с различните форми на екстремизъм – изброи през 2016 г. в САЩ 623 антиправителствени организации, включително 165 милиции.

Трагичните събития в Шарлотсвил (щата Вирджиния) на 12 август, когато на митинг на крайната десница имаше един убит и няколко ранени, извади отново на светло тази силно разнородна мъглявина от групировки, в някои случаи – въоръжени или с ултраконсервативна идеология, често ксенофобска и расистка.

Крис Хил отказа да каже дали на тази демонстрация е имало представител на неговата милиция. В миналото антиправителствените милиции са били благодатна почва за актове на вътрешен тероризъм.

През 1995 г. Тимъти Маквей, бивш член на милиция, вдигна във въздуха федерална сграда в град Оклахома и отне живота на 168 души. Целта му била да вдъхнови антиправителствен бунт.

Крис Хил твърди, че подбира много грижливо членовете на отряда си, за да избегне всякакъв радикален елемент. „Ако дават признаци за радикализъм, си тръгват“, казва той. И все пак в неговата милиция крайните идеи са открито формулирани и мюсюлманите са първата мишена.

От висотата на своите 22 години бившият военен Чандлър Улф смята, че ислямът иска да господства в САЩ и че той „манипулира изцяло мисленето на хората“.

Тези идеи накараха „Садърн повърти ло сентър“ да определи „Джорджа сикюрити форс“ като ислямофобска екстремистка организация.

В САЩ е законно да имаш такива възгледи, както и да носиш оръжие.

* Превод за БТА на Десислава Иванова

Dir.bg
loading...
0
САЩ

More in САЩ

ДОНИ768x432

ИЗВЪНРЕДНО! САЩ режат със 78% парите за соросоидните НПО у нас! ГРАФИКА ПО ДЪРЖАВИ

август 16, 2017
768x432

Държавният департамент на САЩ: Мормони, Свидетели на Йехова и мюсюлмани се оплакват от тормоз в България! И призовава…

август 15, 2017
1502563169-

В „Меката на демокрацията“: Сблъсъци между крайнодесни и антирасисти във Вирджиния, кола се заби в протестиращите (СНИМКИ/ВИДЕО)

август 12, 2017
epa06121560 US President Donald J. Trump makes an announcement on the introduction of  the Reforming American Immigration for Strong Employment (RAISE) Act in the Roosevelt Room at the White House in Washington, DC, USA, 02 August  2017. The act aims to overhaul US immigration by moving towards a merit based system.  EPA/Zach Gibson / POOL

Тръмп обмисля военни действия и срещу Венецуела – в „подкрепа на народа“ и срещу „продължаващото потисничество“!

август 12, 2017
КОРЕЯfc2e4341556f8f322807b92bbe01f464_big

САЩ: Планът за атака срещу Северна Корея е готов! (СНИМКИ)

август 10, 2017
ФИЛИПИНИ13131538_612172285602192_3614725619898336265_o

NBC сензационно: САЩ готвят въздушни удари срещу Филипините!

август 8, 2017