баце3191109ad8214e4c8df6c0c52f5c3f1e_L

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“, съобщават от Министерски съвет.

Нов протест на собствениците на имоти в района на Балчик, Каварна и Шабла

 Нов протест на собствениците на имоти в района на Балчик, Каварна и Шабла

Нареждането на Борисов е на фона на протестите на жители на трите общини, които се обявяват против заповедта, подписана преди 2 седмици от екоминистъра Димов. Според протестиращите по този начин ще бъдат съсипани земеделието, туризмът и рибарството.

Бойко Борисов е възложил на министър Димов и екипа му утре да проведат среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, за да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за държавата след причинената огромна щета от предишни управления.

Спорните точки в Натура 2000 - бомба със закъснител, която е избухнала

 Спорните точки в Натура 2000 – бомба със закъснител, която е избухнала

От съобщението става ясно още, че решението на Борисов е взето след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров.

Борисов е възложил на министър Димов да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по „Натура 2000“, да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.

На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането.

Премиерът Борисов призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема и да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българският данъкоплатец.

Припомняме, че през 2006 г. правителството на премиера Сергей Станишев възложи определянето на зоните по „Натура 2000“ на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС. През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта – сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2014 г. България е осъдена от ЕК. Последният спусък на тази бомба със закъснител е от март месец 2017 г., когато служебното правителство поема ангажимент да издаде тази заповед до 31 март, но не го прави.

Нюз БГ

https://news.bg/bulgaria/borisov-sprya-zapovedta-izkarala-na-protest-balchik-kavarna-i-shabla.html