Политика

Извънредно! Скандалът “КТБ” стигна до Тръмп: US адвокат, нает от Цв. Василев обяви: Пращаме Пеевски и Цацаров на бюрото на президента!

Извънредно! Скандалът “КТБ” стигна до Тръмп: US адвокат, нает от Цв. Василев обяви: Пращаме Пеевски и Цацаров на бюрото на президента!

peev-cacarov
Вицепрезидентът на вашингтонската консултанска компания JWI (Jefferson Waterman International) Джоузеф Огъстин обяви, че целта им е имената на Делян Пеевски и Сотир Цацаров да стигнат до бюрото на президента Доналд Тръмп, който да одобри евентуални финансови санкции срещу тях, съобщава Фрогнюз.

В интервю за „Би Ай Ти“ той обясни как се е запознал с Цветан Василев и случая с КТБ. „През ноември 2016 г. ни обърнаха внимание за случая. Решихме да проучим и да намерим начин да помогнем. Отидох в Белград и Цветан Василев успя да ме убеди, че е жертва на българска корупция и че има атака срещу него“, разказа Огъстин.

Вчера изданието The Hill съобщи, че Цветан Василев е наел компанията JWI срещу 50 хил. долара месечно, а вицепрезидентът Джоузеф Огъстин се е заел да търси подкрепа за банкера в изгнание по силата на закона „Магнитски“ – той дава възможност за закрила на лица, които разкриват корупция и за санкции срещу тези, които са нарушавали законите.

Джоузеф Огъстин е работил 30 години за ЦРУ и има успешна кариера като консултант по сигурност и международна политика. Той работи съвместно с The Richardson Foundtion на бившия конгресмен и губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън. Именно на него Огъстин разчита да предложи случая на Цветан Василев да бъде разгледан по закона „Магнитски“.

„Досега няма даден ход на дело по закона „Магнитски“, но има няколко случая, разгледани от Държавния департамент. Ние планираме да подготвим иск до Държавния департамент – преди това искането трябва да получи одобрение от Конгреса – и от двете партии, а после Държавният департамент трябва да го предаде на Министерството на финансите. Ако и те одобрят иска за санкции, случаят отива на бюрото на президента“, описа процедурата Огъстин.

Той посочи конкретно имената на депутата от ДПС Делян Пеевски и на главния прокурор Сотир Цацаров като мишени на процедурата: „Пеевски и Цацаров – това са конкретните личности, които ще бъдат определени като нарушители на човешките права“.

Компанията JWI е проверила репутацията на България и данните на отдела, който подготвя годишния доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права.

Така стигнали до извода, че случаят е солиден и е възможно наистина Цветан Василев да е станал жертва на кампания за прикриване на корупция с нарушаване на човешките му права.

„Разгледахме заемите на стойност 200 милиона евро, които Пеевски е взел от банката и е отказал да върне. Разгледахме нахлуването на баретите в банката през 2014 г., как са унищожени банкови документи, как БНБ не се е намесила, заплахите срещу Василев“.

Джоузеф Огъстин обеща скоро случаят да бъде изпратен в Държавния департамент. Очакванията му били оптимистични, но не се нае да определя в проценти шансовете за успех.

Сергей Магнитски бе адвокат, срещу когото руското правителство повдигна няколко криминални обвинения, след акто той разкри данъчна измама за 230 милиона долара. По-късно той почина в руски затвор при мистериозни обстоятелства.

Първият закон “Магниитски”, приет през 2012 г., предвижда санкции срещу руснаци. Глобалният закон “Магнитски”, който бе включен в подписан през декември 2016 г. проектозакон за разходи за Пентагона, вече дава възможност на САЩ да отказват визи и достъп до американската банкова система на лица от която и да било държава.

Фрог нюз
http://frognews.bg/novini/advokatat-djouzef-ogastin-prashtame-peevski-tsatsarov-biuroto-tramp-2017-08-05.html

loading...
0
Политика

More in Политика

порожанов1485862846-rp

Връщаме ½ млрд. на ЕС заради Порожанов, а той – „в комуникации” със саудитски крави!

ноември 30, 2017
НСkorny2

Нинова към ГЕРБ: Как ще стимулирате потреблението, като има ръст с 80% при някои храни, ток – 1.5% нагоре, вода 19%!

ноември 30, 2017
СОЛОМОНmaxresdefault

Паси: Иран няма да спре самолета на Путин или Тръмп!

ноември 30, 2017
1510673132-bhh

Излагация в Рим! Чуйте с какъв химн посрещнаха Борисов, той пък нахока европейските политици: Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия, вие къде сте? (ВИДЕО)

ноември 14, 2017
5e_qwl7pq

Привикан извънредно в Рим, Борисов взе да строява европейските политици: Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия, вие къде сте?

ноември 14, 2017
съмненияphpspeqf0_800x

“Галъп”: Половин България е съгласна министри да се уволняват дори и при съмнение за корупция!

ноември 14, 2017