Европа

Полша: Изявленията на Макрон са арогантни! Да се фокусира върху делата в собствената си страна!

Полша: Изявленията на Макрон са арогантни! Да се фокусира върху делата в собствената си страна!

беатаbeatashildo
Полският премиер Беата Шидло разкритикува Еманюел Макрон за неговите изявления за Полша, които определи като арогантни.
Тя обвини френския президент в липса на политически опит.

„Съветвам президента да бъде по-отстъпчив. Може би неговите арогантни изявления са резултат от липсата на (политически) опит“, се казва в изявление на Шидло, изпратено до агенция Ройтерс.

„Искам да кажа на президента, че той трябва да се фокусира върху делата на собствената си страна, може би той ще бъде способен да постигне същите икономически резултати и същото ниво на сигурност за френските граждани, като това, което Полша е гарантирала на своите граждани“, каза тя.

Шидло допълни, че Макрон, който обвинява полското дясно правителство в пренебрегване на европейските ценности, не може да решава сам бъдещето на Европа и допълни, че то ще се решава от всички членове на съюза.

Премиерът на Полша каза, че Франция се опитва да разруши един от стълбовете на ЕС, като настоява за промени в директивата за командированите работници.

На свой ред полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че Полша не е изправена пред международна изолация, както заяви Макрон във Варна.
Той обвини френския президент, че не следи събитията в Централна Европа, съобщиха Ройтерс и БТА.

Вашчиковски коментира изявление на Макрон, според което правителството във Варшава се самоизолира в Европа.

Макрон заедно със съпругата си Брижит е на посещение в Австрия, Румъния и България с цел да изложи позициите си срещу социалния дъмпинг на страните от Източна Европа и по специално за командированите работници.

Полша обаче силно възропта срещу идеята на Макрон и обяви, че готви свой проект, който по добре ще защити страните от Източна Европа. С идеята на Макрон страната ще стане силно засегната особено след Брекзит.

„Полша, обратно, е страна която върви срещу европейските интереси. Неотдавна ЕК образува санкционно производство срещу Полша. Европа бе създадена, за да постигне сближаване на членовете си. Създаде се общ пазар, за да се подобри състоянието“, заяви Макрон.

Еманюел Макрон разкритикува  във Варна полското правителство за съпротивата му срещу неговите планове да промени директивата на ЕС за т. нар. командировани работници – нископлатени работници от източноевропейските страни, изпращани временно в по-богатите европейски страни. Френският президент каза, че съпротивата на Полша към трудовата реформа е „илюстрация за грешките, допуснати от правителството й“.

„Полша не се изолира“, каза полският външен министър на обща пресконференция във Варшава с колегите си от Румъния и Турция и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Ние сме домакини на важна среща днес, така че президентът Макрон не следи внимателно новините и не знае какво се случва в тази част на Европа. Но стават понякога такива неща“, заяви Вашчиковски.

Dir.bg
loading...
0
Европа

More in Европа

макрон1472571299-11

Часове преди да кацне във Варна Макрон заговори за разцепление и разпад на ЕС!

август 24, 2017
Irini-Zikidis-какво-разбираме-от-статията-посветена-на-франция-...

Девет терористични атентата са предотвратени във Франция само тази година! Европа определено е в безопасност, свиркайте си!

август 22, 2017
КРАВИ20151228-KEHOPVYRGJY-1451299204

Брюксел плаща по 42,71 евро за щастливи български крави! Пари ще се отпускат само на „хуманни стопани“!

август 22, 2017
МЕРКЕЛlead_960

Меркел проговори след касапницата в Испания: „Продължавам да мисля, че решението ми беше правилно“!

август 20, 2017
epa06148826 Police officers and emergency service workers set up a security perimeter near the site where a van crashes into pedestrians in Las Ramblas, downtown Barcelona, northeastern Spain, 17 August 2017. At least 13 people have died in the terrorist attack.  EPA/Andreu Dalmau FACES PIXELATED BY SOURCE DUE TO SPANISH LAW

Ужас! В Барселона откриха над 120 газови бутилки, предназначени за атентати!

август 20, 2017
ФИН11503122457-4354e66f00000578-0-image-m-2-1503089239093

Кошмарът от Финландия! Ранен в кървавата баня: Опитах да спра кръвта на една жена, но ме намушкаха! СНИМКИ

август 19, 2017