Здраве

Проф. Христо Мермерски разкри много прост трик, който ще ни спаси в жегите!

Проф. Христо Мермерски разкри много прост трик, който ще ни спаси в жегите!

мермерски1502339885-prof-mermerski
Опасните жеги водят до бум на инфаркти и инсулти. Високите температури оказват влияние най-вече на хората, които имат проблеми със сърцето, както и на по-възрастните, страдащи от различни заболявания. Проф. Христо Мермерски обаче е открил начин да се справим с живака и рисковете, които крие горещото време за нашето здраве, пише „Телеграф”.
„За да предотвратим инфаркта или инсулта, се изисква нещо много простичко. Ако си спомняте, навремето имаше един конкурс „Мис мокра фланелка”. Това е тайната. Дори в стаята да е 40-50 градуса, ако ние сме с мокра тениска, от изпарението на водата тялото ни ще се охлади и телесната температура ще е в границите на 28-29 градуса, което е поносимо”, обяснява специалистът.
„При резките промени на температурите организмът се адаптира трудно. Възрастните хора не трябва да стоят на климатик и след това веднага да излизат навън в топлото време”, казва проф. Мермерски. Той съветва следобед между 14 и 16 часа да не излизаме навън. Ако въпреки това ни се налага да сме под жаркото слънце, то освен мократа тениска е добре да предпазим и главата си с кърпа.
Хубаво е тя също да е мокра, защото мозъкът е най-уязвим. И това е интересно – 6 сигурни начина за разхлаждане – още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to
По думите на проф. Мермерски, храната и напитките също са от изключително значение през лятото. Важно е да забравим за тлъстото месо, за киселите и люти ястия, като ги заместим с плодове и зеленчуци. „С храната можем да се лекуваме.
През лятото най-подходящо е да ядем диня. Тя се препоръчва при високо кръвно налягане, тъй като високите стойности на калия имат диуретичен ефект. Освен това се препоръчва консумацията й срещу отоци на сърдечна недостатъчност и тонизиране на сърдечната мускулатура”, обяснява докторът и допълва, че пъпешът също е чудесен и много полезен продукт.
Друга препоръка на проф. Мермерски е да закусваме домати със зехтин, задължително от маслини, и малко черен или пълнозърнест хляб. „Има едно изследване, проведено в Америка, между хора, които консумират всеки ден маслини и такива, които не ядат този продукт.
Оказва се, че сърдечните инфаркти са близо 11 пъти по-малко на остров Крит, където постоянно се използва маслиновото олио, в сравнение с другите участници в проучването”, казва професорът.

https://www.blitz.bg/zdrave/prof-khristo-mermerski-razkri-mnogo-prost-trik-koyto-shche-ni-spasi-v-zhegite_news535392.html
loading...
0
Здраве

More in Здраве

bez

Безобразие! Плащането на здравни осигуровки не ви гарантира безплатно лечение и консумативи!

август 9, 2017
ПИРОГОВ20151223.oosjmxlmrg

В „Пирогов“ е като на война! Кардиолог обяви стряскащи данни – няма да повярвате колко са потърсили спешна помощ!

август 7, 2017
heat

Това са симптомите на топлинен удар в опасните горещини – не ги пренебрегвайте!

август 4, 2017
1501109627-26-12-mestan

Шокиращо ВИДЕО показва защо все по-често умираме от рак заради далаверите на месарите!

юли 29, 2017
храни768x432

Уникална КАРТА показва откъде идва храната, която ядем! Произходът на продуктите ще ви изненада!

юли 24, 2017
1500442182-1

Внимание! Страшни зарази плъзнаха по плажовете, хиляди се връщат болни, с диарии, висока температура, обриви и на петна!

юли 19, 2017