Русия

Русия запълва „дупката за отбрана“ откъм България, инсталира най-нова противоракетна система в Крим!

Русия запълва „дупката за отбрана“ откъм България, инсталира най-нова противоракетна система в Крим!

воронеж5e_htep89
Русия ще разположи в Крим най-новата радиолокационна станция „Воронеж“ СМ.
Главният конструктор на системата Сергей Боев съобщи пред РИА Новости, че е взето решение да не се възстановява изоставената и неподдържана от украинците система „Днепър“, а на нейно място са се построи най-новата „Воронеж СМ“.

„Днепър“ е наследена от СССР радиолокационна система за ранно предупреждение за изстреляни към територията на СССР вражески ракети. Тя е морално и технически остаряла, проектирана през петдесетте години на миналия век.

След разпадането на СССР в противоракетната отбрана на Русия зейнаха големи „дупки“, тъй като важни нейни части останаха зад границите й.

Неотдавна президентът Путин заяви, че повечето от тези празнини са запълнени, а с изграждането на РЛС в Крим ще бъде закрита и последната „дупка“ в системата за противоракетна отбрана, тази на югозападния фланг откъм Румъния и България.

По думите на конструктора, „Воронеж“ е перспективна станция от най-ново поколение.

Буквите след наименованието обозначават диапазона на дължина на вълната, който се използва за откриване на целите; М означава метров; ДМ – дециметров, а СМ – че радарът работи с помощта на вълни със сантиметрова дължина.

Радарите са с най-малка дистанция на откриване на целите, но затова пък дават възможно най-пълната информация за откритите обекти.

Военният експерт Алексей Леонов заяви по-рано пред радио „Спутник“, че САЩ много „болезнено реагират“ на разработките на сантиметровите радари-компоненти на руската система за ПРО.

По думите на експерта, изграждането на подобна станция в Крим рязко ще увеличи възможностите на руската ПРО, както като ранно откриване на целите, буквално секунди след изстрелването им от шахтите или съдовете, така  и впоследствие като евентуални цели и качества на бойните им глави.

Според Леонов, с помощта на тези най-нови РЛС, „невидимите“ ракети на американците престават да бъдат невидими и това прави вложените в тези разработки десетки милиарди долари буквално „хвърлени на вятъра“.

Трябва да се отбележи, че тези станции са само части от цялостна система, която включва десетки станции с наземно и космическо базиране, а отделно около Москва и т. нар. Централен промишлен Район, Русия има ешелонирана вътрешна система за ПРО „ДОН-2Н“, която, както твърдят те, е без аналог в света.
.
В Калининградка област и в Беларус руснаците имат и РЛС „Контейнер“ с далечина на откриване на целите от 3000 километра, практически покриваща Европа и част от Източния Атлантик.

Доколко подобни изказвания и от двете страни са пиар и доколко – истина, не можем да знаем със сигурност, но използването на Крим като форпост на руската противоракетна отбрана вече се превръща във факт.

Dir.bg
loading...
0
Русия

More in Русия

69_ljyu6w

Ново руско оръжие блокира работата на GPS-ите на американските кораби в Черно море!

август 13, 2017
ПВОphoto_verybig_104196

Извънредно! Москва приведе в повишена бойна готовност руските ПВО и ВКС в Далечния изток заради ескалацията на напрежението между САЩ и КНДР!

август 11, 2017
САЩ640x480_1434736963

ИЗВЪНРЕДНО! Огромен руски военен самолет прелетя над свръхсекретната зона на Белия дом! Америка в шок, Пентагонът дава обяснения! (ВИДЕО)

август 10, 2017
dmitriy_medvedev_1

Медведев: Статуквото победи Тръмп! Новите санкции са равносилни на търговска война, но политиката на Русия остава същата!

август 3, 2017
кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

Москва: Санкциите не променят руската политика!

август 2, 2017
1501442848-1

Путин гони 755 американски дипломати в отговор на новите санкции на САЩ! Така броят им става колкото руската мисия в Америка!

юли 30, 2017