Политика

ТОТАЛНО ПАДЕНИЕ: Борисов лъже от името на президента Радев!

ТОТАЛНО ПАДЕНИЕ: Борисов лъже от името на президента Радев!

280-169477-1_wide

Корнелия Нинова смята, че Бойко Борисов е излъгал, когато е обявил, че се е разбрал с президента за начина на сформиране на бъдещия антикорупционен орган.Лидерката на БСП даде пресконференция в централата на партията заедно с колегата си Жельо Бойчев. Нинова обясни, че е провела редица разговори – с президента и други фигури, за алтернативен проект за антикорупционен орган.

Тя коментира: „По отношение на изявеното от г-н Борисов – че се били разбрали с президента Радев по антикорупционното звено – предлагам ви да не бързаме с това заключение. Предлагам ви да чуем президентът Радев какво мисли, какво е неговото мнение по този въпрос – дали са се разбрали. Защото дотука сме чули само едната страна. Предполагам, че скоро ще можете да чуете и другата страна и тогава да си правим заключения. Но изразявам нашето или моето лично впечатление от това изречение на г-н Борисов. Дълбоко се опасявам, че двамата не са се разбрали и че г-н Борисов излъга. Но питайте президента Радев за неговото становище. Не мога да говоря от негово име.”

Корнелия Нинова обясни, че тези дни е провела много разговори във връзка с проекта на БСП за антикорупционен орган – с президента, с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на Висшия адвокатски съвет, с председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Не успяла да се свърже с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който бил в отпуск. От неговия екип обаче потвърдили, че ще се включат в консултации, инициирани от БСП, които ще са в периода 21 август – 10 септември.

„Червените” предлагат антикорупционният орган да се образува чрез отделяне на съответното специализирано звено от ДАНС в самостоятелна структура. Нинова иска президентът Радев да назначава председателя на новия орган, а депутатите да избират членовете му с квалифицирано мнозинство от две трети от народните представители.
Това е в противовес на предложения от правосъдното министерство вариант – органът да е компилация от няколко съществуващи структури и съставът му да се избира от парламента.
От приказки за съдебна реформа да преминем към действие, призова днес Корнелия Нинова.

Тя не се съгласи след въпрос на „Флагман”, че новият антикорупционен орган няма нищо общо със съдебната власт. Нинова заяви, че БСП предлагат този орган да има разследващи функции, а от качеството на разследването често зависело дали ще има справедлив съдебен процес.

На питането на „Флагман” – дали в БСП са обсъждали как ще гласуват по отношение на кандидатурите на ГЕРБ, ДПС и „Обединените патриоти” за членове на Висшия съдебен съвет, тя отговори, че това още не се е случило. Но добави, че изборът на членовете на ВСС е второто ключово важно нещо за съдебната реформа заедно с антикорупционния орган.

Корнелия Нинова обяви, че не са обсъждали в парламентарната група да дадат на Конституционния съд обнародваните от президента промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). С тях представителите на властта вече ще бъдат съдени в Специализирания наказателен съд. Макар че БСП гласуваха „против” промените, Нинова даде да се разбере, че ще спрат дотук.

Измененията в НПК обаче се счита, че са инспирирани от главния прокурор с цел контрол върху съдебния процес. Това поставя въпроса дали БСП не се страхува от конфронтация с Цацаров, избягвайки битка в Конституционния съд.

Флагман.бг, Би нюз

http://www.bnews.bg/article/228418-totalno_padenie_borisov_lazhe_ot_imeto_na_prezidenta_radev
loading...
0
Политика

More in Политика

БАЦЕ -ЕВРОПАРЛАМЕНТzx860y484_3112733

Борисов пред ЕП: Ще положа всички усилия Истанбулската конвенция да мине в българския парламент!

януари 17, 2018
НИНОВА-СЛУЖБИ 1515673217-img-6030jpg

Нинова хвърли бомба: Има 3 строго секретни документа за корупция на високо ниво, която заплашва националната сигурност!

януари 17, 2018
2111307047

Таня Андреева: Опитват се да ни внушат, че децата ни се раждат безполови!

януари 16, 2018
лесбо660_5b665af278ad0d721a0da4747e383425

Нечуван скандал тресе коалицията! Лесбийски организации прокарват текстове в Истанбулската конвенция, отстраняват ги – някой пак ги вкарва отново!

януари 15, 2018
болнициphpop0jau_800x

След заканите за протести от днес, намериха 28 милиона лева и за общинските болници!

януари 15, 2018
boiko2

Репортери без граници: В България всичко може да се случи на един журналист, ситуацията е ужасна!

януари 14, 2018